ColumnPeter de Waard

Is Griekenland in veilige haven geloodst?

Peter de Waard Beeld
Peter de Waard
Redactie

De Griekse tragedie lijkt een happy end te krijgen. Beleggers staan weer in de rij voor Griekse staatsobligaties. Deze week werd voor 11,8 miljard ingeschreven op een nieuwe tienjarige lening van 2,5 miljard euro tegen een rente van 3,85 procent rente. Dat is hetzelfde percentage als Griekenland in 2006 betaalde, ver voor de krediet- en eurocrisis. Toen had nog niemand gehoord van Grexit, PIGS (de probleemlanden Portugal, Italië, Griekenland en Spanje) en de trojka (EU, ECB en IMF).

Afgelopen vrijdag liet Moody’s zich al meeslepen in de Griekse euforie. De kredietbeoordelaar verhoogde de rating van B3 naar B1. Moody’s looft Griekenland in bijna dezelfde lyrische bewoordingen als Nederlandse kranten van woensdag Ajax. De verlangde structurele hervormingen, zoals het versoberen van pensioenregelingen, zijn voor een groot deel gerealiseerd. De begroting van de regering van premier Tsipras is met een primair overschot (overschot voor rentebetalingen) prima op orde. En de Griekse schuld krijgt op middellange termijn het predikaat ‘houdbaar’. Vorig jaar noemde het IMF die nog ‘onhoudbaar’, een eufemisme voor een naderend bankroet.

Het zou een Grieks mirakel kunnen worden genoemd, te vergelijken met het reinigen van de stal van Augias door de held Herakles. Nog een stapje omhoog in de rating en Griekenland wordt investment grade – een A – hetgeen betekent dat pensioenfondsen en banken hun geld blindelings weer in Griekse staatsobligaties kunnen steken.

Het is bizar. Eigenlijk bedraagt de Griekse schuld nog 180 procent van het bbp. Dat is drie keer zo hoog als volgens het EU-stabiliteitspact is toegestaan. Het is zelfs hoger dan dat van Venezuela – een land waar geen belegger zijn handen aan zou willen branden.

Het grote verschil is dat de Griekse schuld voor het overgrote deel in handen is van de EU, die het heeft ingevroren. Tot 2033 hoeft Griekenland er niets van af te lossen, noch er rente over te betalen. De schuld is niet kwijtgescholden, zoals het IMF wilde, maar onzichtbaar gemaakt. Misschien zal die alsnog een keer worden kwijtgescholden. Of anders zal die schuld – als er ooit weer echte inflatie komt – vervliegen of verder in het oneindige worden geschoven. Zonder die schuld is Griekenland weer een kredietwaardige natie en is de rente van 3,875 procent een mooie kluif als op tienjarig Nederlands en Duits schuldpapier maar 0,1- tot 0,2 procent rente wordt vergoed.

De augiusstal is niet schoongemaakt, maar dichtgespijkerd in de hoop dat die wordt overgroeid door het loof. Formeel zijn de EU-landen waaronder Nederland, hun vorderingen op Griekenland niet kwijt, maar materieel wel. Van het aandeel van Nederland in de Griekse schuld van 14,6 miljard euro is alleen op het bilaterale deel van 3,2 miljard enig zicht op terugbetaling.

Tragedies kennen geen happy end, hoogstens zijn die een opmaat voor een volgende akte.

Meer over