BrievenDit schrijven onze lezers

Investeer in verpleegkundigen van de toekomst

De ingezonden lezersbrieven van maandag 31 augustus.

Studenten verpleegkunde en medische hulpverlening tijdens een praktijkles op de Hogeschool Rotterdam. Beeld ANP
Studenten verpleegkunde en medische hulpverlening tijdens een praktijkles op de Hogeschool Rotterdam.Beeld ANP

Brief van de dag

Nederland zit te springen om verpleegkundigen, maar tegen welke prijs?

Als verpleegkundige en moeder zit ik met een dilemma. Mijn dochter gaat starten met de hbo-opleiding verpleegkunde duaal aan het UMC Utrecht. Het is haar tweede studie in de zorg en hierdoor moet zij zelf het instellingscollegegeld betalen. Dat komt neer op zesduizend euro per jaar, drie jaar lang, bij een salaris van 1.300 euro bruto per maand. Was haar eerste studie niet in de zorg geweest dan zou dit worden betaald door de overheid.

Wat adviseer ik haar nu als moeder? Er maar van afzien, zeker nu politiek Den Haag heeft laten zien hoe weinig waarde ze toekennen aan de zorg? Is dit een investering van 18 duizend euro waard als er weinig financieel perspectief is en zij in de toekomst mogelijk ook nog een huis wil kopen?

Wat zeg ik haar als verpleegkundige? Ik weet dat we haar zo nodig hebben in de zorg.

Daarom, politiek Den Haag: help haar, help ons. Betaal als overheid voor alle tweede-studiestudenten in de zorg, of zorg voor een goed salaris waardoor het zo’n investering waard is. Dan kan ik volmondig ja zeggen en krijgt Nederland er een goede verpleegkundige bij.

Mathilde Hijink, Leiden

Onwaardig

Twee berichten in de krant van dit weekend vielen me op. Het ene meldde dat er 180 miljoen euro beschikbaar gesteld is om 128 nertsbedrijven vroegtijdig te sluiten in verband met levensbedreigende coronabesmettingen die de sector zelf niet onder controle krijgt. Die fokkerijen produceren bont voor het buitenland. De werkgelegenheid daarvan wordt geschat op duizend personen. Minister Carola Schouten vindt dat deze ondernemers ruimhartig gecompenseerd moeten worden voor drie jaar eerdere sluiting van hun verderfelijke bedrijven.

Het tweede bericht: ‘482 miljoen euro voor cultuur tot de zomer 2021’. Dit bedrag moet verdeeld worden onder tienduizenden personen die werken in musea, bioscopen, theater- en concertzalen. Zij ‘produceren’ kunst en cultuur die de coronatijden draaglijker maken voor honderdduizenden Nederlanders. Minister Ingrid van Engelshoven vindt dat de noden van de sector gezien worden en dat het kabinet ruimhartig de portemonnee trekt.

De verhoudingen zijn zoek. De logica en rechtvaardigheid ontgaan me totaal. Trumpiaanse besluiten, Nederland onwaardig.

Lilianne Heemels, Den Bosch

Vrouwenhart

In het Volkskrant Magazine van 29 augustus staat op de cover ‘Hartzeer. Waarom een hartinfarct bij vrouwen iets heel anders is dan bij mannen’. Het vrouwenhart is uniek, is de conclusie in het stuk, zo uniek dat er zelfs een website aan gewijd is.

Als man zal ik de laatste zijn om te ontkennen dat de vrouw uniek is. Als dokter zeg ik echter: niet de vrouw, maar de patiënt is uniek. Iedere patiënt heeft een uniek verhaal: zijn of haar anamnese. Een goede anamnese is cruciaal voor het stellen van de juiste diagnose, noodzakelijk om te komen tot de juiste behandeling.

Alle vormen van ziekten van de kransslagaders, en dat zijn er nogal wat, komen in wisselende frequenties voor bij zowel mannen als vrouwen. Het is van belang om bij de patiënt een goede anamnese af te nemen, gevolgd door gericht klinisch onderzoek. Een goede anamnese afnemen kan tijdrovend zijn en is een inspanning waarvan het klinisch belang nogal eens wordt onderschat. Het risico is daardoor dat een juiste behandeling van de klachten achterwege blijft.

Concluderend zou de focus hier dus moeten liggen op het onderstrepen van het belang van het afnemen van een goede anamnese bij de patiënt en niet zozeer op een genderverschil in hartziekten, want dat verschil is er niet.

Jean Bronzwaer, gepensioneerd interventiecardioloog, Hagestein

Grapperhaus

Mijn moeder van 92 verblijft in een verpleeghuis waar elke dag nieuwe restricties volgen. Daardoor moet ik bezoek op afspraak maken, mag ik niet in het weekend langsgaan en kan ik alleen de eetzaal in als ik een mondkapje draag. Mijn moeder heeft Alzheimer, ze vindt de jassen en de mondmaskers eng. En ze snapt het niet. Mijn zus bezoekt haar met een mondkapje op, maar door haar gedeeltelijke doofheid en de 1,5 meter afstand verstaat mijn moeder haar vaak niet. Zo slijt onze moeder haar laatste levensjaren. Sinds maart is haar geheugen hard achteruit gegaan.

Minister Grapperhaus en koning Willem-Alexander worden ondertussen wederom uit de wind gehouden. Straks is het maart 2021, verkiezingen. Dan moet iedereen boven de 18 jaar, de 50-plussers en de familie van deze ouderen, wel komen stemmen. Dan zijn we weer verbaasd als er minder mensen gaan stemmen, en zijn we weer verrast door de vele proteststemmen.

Dan worden na de verkiezing wederom de woorden gesproken: ‘we moeten het de mensen in het land beter gaan uitleggen’. Laat politici en bestuurders denken aan het spreekwoord: goed voorbeeld doet goed volgen.

Marian van Haaster, Amsterdam

CDA-inspiratie

De CDA-lijsttrekkersverkiezing is ordentelijk verlopen. Alle bedankberichtjes waren correct. Het was voor sommigen blijkbaar wel lastig om bij het stemmen de juiste kandidaat aan te vinken. Misschien kan Trump dit CDA-stemsysteem overnemen.

Gino van Strijdonck, Almere

Inzicht

‘Onafhankelijk’ onderzoek na CDA-lijsttrekkersverkiezing: uitspraak zonder toezicht geeft Omtzigt geen inzicht. Opzichtig.

Uri Lavy, Haarlem

Meer over