ingezonden brieven

Ingezonden brieven: hoge vaccinatiegraad onder volwassenen is niet genoeg

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 11 november.

Redactie
Een vijftienjarige krijgt zijn vaccinatie tegen covid-19. Beeld Arie Kievit
Een vijftienjarige krijgt zijn vaccinatie tegen covid-19.Beeld Arie Kievit

Brief van de dag

Maarten Keulemans verwondert zich over de aantallen gevaccineerden in het ziekenhuis ondanks een vaccinatiegraad van 87 procent (8/11). Dit is echter het percentage onder volwassenen: van de Nederlandse bevolking inclusief jongeren en kinderen is slechts 69 procent volledig gevaccineerd, ­

3 -5 procent gedeeltelijk. De meer dan 25 procent ongevaccineerden zijn, behalve weigeraars, ook miljoenen jongeren en kinderen; op dit moment komen de meeste besmettingen voor bij 10- tot -14-jarigen. Al deze ongevaccineerden zorgen voor blijvende circulatie en overdracht van het virus.

Nederland heeft dit eerder meegemaakt: vóór 1987 werd rodehondvaccinatie uitsluitend aan meisjes aangeboden, omdat besmetting tijdens zwangerschap kan leiden tot aangeboren misvormingen. Dit bleek onvoldoende: de ongevaccineerde jongens zorgden voor blijvende circulatie van het

virus en besmettingen van zwangeren (niet alle meisjes waren gevaccineerd, bij 0-5 procent slaat de vaccinatie niet aan).

Daarom worden sinds 1987 meisjes én jongens gevaccineerd. Het was nodig om mensen te vaccineren die zelf geen hinder hadden van de infectie, om anderen te beschermen (de zwangeren). Wij zitten nu in een soortgelijke situatie: om zowel gevaccineerden als ongevaccineerden te beschermen en ziekenhuizen niet te overbelasten zou het goed zijn om iedereen – volwassenen, jongeren én kinderen – te vaccineren.

Christina Vandenbroucke, em. hoogleraar Amsterdam UMC, Jan Vandenbroucke, em. hoogleraar UMC Leiden, Jos van der Meer, em. hoogleraar Radboudumc

Bibliotheek

Er verschenen verschillende negatieve berichten over de bibliotheek Den Haag: een groot deel van de collectie van de bibliotheek wordt gesaneerd om ruimte te maken voor de andere functies die openbare bibliotheken hebben (Ten eerste, 8/11).

Deze ontwikkeling wordt negatief geframed: de bibliotheek doet aan boekenvernietiging, gaat mee met de waan van de dag, boeken worden zomaar weggegooid.

Dat is onzin. Er is door de organisatie goed en grondig nagedacht over de balans tussen ruimte voor collectie, ontmoeting en activiteiten. De realiteit is dat de uitleencijfers teruglopen. Door oude boeken weg te doen (wie wil nog een boek over computers uit 2010?), krijgt wat overblijft meer ruimte. De ervaring van andere bibliotheken leert dat de uitleencijfers daardoor toenemen, en dáár is die collectie voor bedoeld.

Openbare bibliotheken hebben geen bewaarfunctie. Daar hebben wij de Koninklijke Bibliotheek voor, die bij Bibliotheek Den Haag om de hoek zit. Zij bewaren alles en ieder die dat wil, kan daar gratis lid worden. Bovendien kan via het wereldwijde netwerk van bibliotheken vrijwel ieder boek bij iedere openbare bibliotheek worden aangevraagd: wij hebben het niet, maar kunnen zorgen dat u het krijgt. De collectie die niet of nauwelijks wordt geleend, is kennelijk slechts voor een selecte groep interessant. Ik snap goed dat deze groep het jammer vindt dat de collectie kleiner wordt, maar nodig hen van harte uit na de verbouwing langs te komen.

De collectie die overblijft is nog steeds een van de grootste collecties van openbare bibliotheken in Nederland. Word lid, stimuleer anderen dat ook te doen, leen een boek, cd, dvd (ja wij hebben ze nog, ook straks) bladmuziek (een van de grootste collecties in Nederland, ook straks nog), drink een kop koffie, lees een krant, woon een gratis lunchconcert bij, het kan allemaal, óók nu al, na de verbouwing in een nog mooier gebouw.

Irene van der Helm, medewerker Bibliotheek Den Haag

Collectie

Ooit legde ik voor een museum in Limburg een boekerij aan over fotografie, inclusief boeken over de technische kant. De Universiteit Leiden hevelde daarvoor een kostbare collectie uit hun prentenkabinet over naar ons museum.

Jaren later trad een collectiebeheerder aan die vond dat alles op internet stond. Hij liet een grote container aanrukken en liet alles, inclusief kostbare, antiquarische werken, daarin gooien. Het werd zelfs niet aan straat gezet zodat geïnteresseerden prachtige vondsten konden doen. Nee, naar het stort. Diezelfde collectiebeheerder heeft nu dezelfde functie bij een provinciaal museum. Je houdt je hart vast, gezien de kostbare collectie daar.

Coen Eggen, Kelmond

Devisionair

In de wetenschap dat dit kabinet behalve demissionair ook devisionair is, zou het niemand mogen verbazen dat de vorming van een nieuw kabinet nog steeds niet heeft plaatsgevonden.

Jan van der Klooster, Almere Haven

Kinderen

Had Mark Rutte maar kinderen en kleinkinderen. Dan had hij wellicht werk gemaakt van klimaatbeleid.

Huub Buijssen, Tilburg

Stikstof en stront

In het artikel over boeren en melkpoeder in Burkina Faso wordt kort aandacht besteed aan de milieu-impact. Nederland importeerde vorig jaar 4,3 miljard kilo soja waarvoor bossen in de Amazone worden gekapt. Die soja gebruiken onder andere onze koeien om zuivel te maken. Die zuivel exporteren we, ook naar Burkina Faso, als goedkoop melkpoeder zodat lokale zuivelboeren daar kansloos zijn. Wij blijven zitten met de stikstof uit die soja. Als ammoniak verzuurt dat onze natuur. De CO2 die daarbij vrijkomt, leidt tot klimaatverandering. Zo verkloten we dus de natuur in Europa en Zuid-Amerika, de economie in ontwikkelingslanden en warmt wereldwijd de aarde op.

En worden we hier dan tenminste stinkend rijk van? Neuh. Het levert 1,4 procent van ons bbp op en daar is 680 miljoen euro Europese subsidie voor nodig. Voor varkensvlees hetzelfde verhaal. Ook daar importeren we voer voor, exporteren we vlees en blijven wij zitten met de stront. Laten we nou eens serieus minder vlees en zuivel voor de export produceren en onze boeren fatsoenlijk betalen voor duurzaam voedsel en natuurbeheer. De verliezers zijn de grote voedselmultinationals. Die moeten maar een eerlijk baantje zoeken.

Erik den Boer, Oosterbeek

Wilt u reageren op een brief of een artikel? Stuur dan een brief (maximaal 200 woorden) naar brieven@volkskrant.nl

Meer over