Ingezonden brieven

Ingezonden brieven: de woningmarkt

De lezersbrieven van donderdag 24 maart.

Redactie
Een belangstellende wordt door een makelaar rondgeleid tijdens een bezichtiging aan een woning. De krapte op de huizenmarkt neemt steeds verder toe. Beeld ANP
Een belangstellende wordt door een makelaar rondgeleid tijdens een bezichtiging aan een woning. De krapte op de huizenmarkt neemt steeds verder toe.Beeld ANP

Leegstand

Alle politieke partijen zijn het er-over eens. Er is nu een tekort van 330 duizend woningen en in tien jaar moeten er 1 miljoen worden bijgebouwd. Maar niemand legt daarbij uit waarom er volgens de CBS-cijfers in 2020 landelijk ruim 344 duizend woningen niet werden bewoond, waarvan 196 duizend huurwoningen. Zou het niet handig zijn om daar eens mee te beginnen?

Jaap van Velzen, Vlissingen

Volkshuisvestingsbeleid

Meer dan honderd jaar na de eerste Woningwet van 1901 lijken we terug te zijn bij af. De strijdpunten van weleer zijn weer volledig aanwezig: de rug-aan-rugwoning rukt op en de woningspeculatie krijgt ruim baan. Bouwen alleen is dus niet genoeg om mensen een fijne woning te bieden en onze steden vitaal te houden. Het is tijd voor een intelligent en samenhangend volkshuisvestingsbeleid. Het is tijd voor een andere bouwcultuur.

Endry van Velzen, Rotterdam

Zweedse aanpak

Ik woon in Stockholm en bezit hier een appartement iets buiten de binnenstad. Eigenlijk bezit ik geen appartement, maar een aandeel inde vereniging van eigenaren, de Bostadsrättsförening of BRF. De BRF bezit en beheert het gehele appartementencomplex. Mijn aandeel geeft mij het recht om tot mijn dood in mijn woning te wonen, maar een baksteen in mijnmuur en hardop jubelen: ‘die is van mij!’ kan ik niet. Het is een coöperatief systeem dat de tussenweg bewandelt tussen privaat eigendom en een woningbouwcorporatie. Het BRF-systeem zit ingebakken in de Zweedse samenleving en heeft een paar voordelen. Zo koopteen BRF gezamenlijk stroom, tv, water of breedband in met de schaalvoordelen die dat met zich meebrengt. Ook onderhoud en schoonmaak worden vaak van uit de gezamenlijke pot gefinancierd. Maar het interessantste: de BRF kan beperkingen stellen aan wie een appartement of een huis in de vereniging mag kopen. Het BRF-systeem geeft een extradimensie aan de woningmarkt. Het blijft natuurlijk leuk om te kunnen zeggen dat heel je keuken, woonkamer en badkamer jouwpersoonlijke bezit is. Maar wie weet? Wellicht dat in de toekomst Nederlandse jongeren worden geïnspireerd door dit Zweedse voorbeeld en, gedreven door de huidige woningnood, een ander systeemdenken aandurven.

Seve van der Graaf, Stockholm

Meer over