ColumnHuisarts Joost Zaat

Ineens heb ik een heel ander vak gekregen

null Beeld

Waar zijn de mensen met zere ruggen gebleven? Of waar is het syndroom ‘ssss’, zoals mijn Indische schoonmoeder zegt: sakit sini, sakit situ (pijntje hier, pijntje daar)? Onze assistentes vertellen dat het aan de telefoon zo saai is, het coronavirus heeft alle andere klachten weggemaaid. Tussen steeds dezelfde vragen moeten ze de verdachte klachten eruit vissen. Die mensen bellen wij terug om te beoordelen of we ze moeten zien.

Ik vraag aan huisartsonderzoekers van het Nijmeegse Radboudumc om cijfers. Daar houden ze al tientallen jaren de precieze vraag naar huisartsenzorg bij in vier praktijken (drie bij Nijmegen, één in Amstelveen) met in totaal 30.300 patiënten. Het is de enige registratie die niet de diagnosen vastlegt, maar de klacht waarmee een patiënt bij de dokter komt. In de drie eerste weken van maart waren er 457 vragen die ongeveer begonnen met ‘heb ik corona’, 321 keer ging het over hoesten. Vorig jaar was dat in dezelfde periode maar 138 keer. Ook de vragen over koorts zijn toegenomen (van 140 naar 230). Stonden vorig jaar problemen als pijn met plassen, duizeligheid en moeheid in de toptien van ‘openingszinnen’, nu zijn die geheel verdwenen. Binnen een paar weken heb ik een heel ander vak gekregen.

Zondagmorgen fiets ik door Waterland. Mijn hoofd moet leeg en mijn chronische rugpijn weg. Er is nog niemand. Koud, harde wind. Eigenlijk té hard, zo dwars op mijn fiets. Gelukkig komt die uit het oosten. Als ik onverhoopt van de fiets zou waaien, houd ik vaste grond. In de weilanden trippelen twee grutto’s. Ook die zag ik voorheen vaker. Eentje vliegt even met me mee.

Joost Zaat is huisarts en columnist. Tijdens de coronacrisis schrijft hij samen met collega-huisarts Danka Stuijver op werkdagen beurtelings over ervaringen in de praktijk.

Meer over