LezersbrievenMaandag 2 maart

Indonesië heeft behoefte aan excuses voor het geheel van het Nederlandse Indië-beleid

De ingezonden lezersbrieven van maandag 2 maart.

Koningin Wilhelmina spreekt het Amerikaanse Congres toe in oktober 1942. Beeld Imageselect
Koningin Wilhelmina spreekt het Amerikaanse Congres toe in oktober 1942.Beeld Imageselect

Brief van de dag

Koning Willem-Alexander gaat van 10 tot en met 13 maart naar Indonesië. Rond dat bezoek wordt weer eens gediscussieerd over het wel of niet uitspreken van excuses. Dan gaat het over het Nederlands militair geweld in de jaren 1945-1949. In ‘Ons Indië’ hadden op 17 augustus 1945 ‘rebellen’ een republiek uitgeroepen. Ons leger werd ingezet ter herstel van orde en rust zoals de rijksvoorlichting ons vertelde.

Oud-minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot liet onlangs weten dat Indonesiërs helemaal geen behoefte hebben aan excuses. Zij zouden zeggen: ‘Jullie zoeken naar iets wat wij niet van jullie vragen.’ Dat laat open dat Indonesiërs voor iets anders excuses op prijs zouden stellen maar uit beleefdheid daar niet naar willen vragen.

Indonesië heeft naar mijn mening behoefte aan excuses voor het geheel van het Nederlandse Indië-beleid in de vorige eeuw. Aanvankelijk was er in dat beleid uitdrukkelijk sprake van ontwikkeling van de kolonie en geleidelijk toenemend zelfbestuur. De toegankelijkheid van onderwijs op alle niveaus bleef echter beperkt. In de jaren dertig en veertig was er bovendien gebrek aan begrip voor een groeiend bewustzijn van eigenwaarde bij de Indonesische bevolking. Ook werd een streven naar zelfbestuur onderdrukt. Daarbij werden ontwikkelingen in Azië genegeerd.

Koningin Wilhelmina sprak in het Amerikaanse Congres wel over de relatie met Indië, maar geen woord over het recht op zelfbeschikking. Evenzo in een uitzending van Radio Oranje. Hebben de Indonesische leiders dat via Japan kunnen beluisteren? Voor hen was dat dan extra aanleiding de hakken in het zand te zetten.

Vanuit Indonesisch perspectief zullen eventuele excuses door koning Willem-Alexander het meest passend zijn. Het portret van zijn overgrootmoeder Wilhelmina symboliseerde het Nederlands gezag in alle gebouwen van het bestuur in Indië. Een mooie datum voor excuses? Op 19 augustus 1816 werd voor het stadhuis van Batavia het bestuur van ‘Java en Onderhorigheden’ door de Britten overgedragen aan het Koninkrijk der Nederlanden, waarvan Willem I, een voorvader van onze huidige koning, de eerste vorst was.

Willem Zwart, geboren en van 1931 tot 1946 op Java opgegroeid, Son en Breugel

Bescherming

Er is een run op desinfecterende handgel, zeep en mondkapjes. De behoefte aan bescherming tegen corona is groot, alles raakt uitverkocht. De belangrijkste bescherming tegen corona wordt vaak over het hoofd gezien. Dat is de eigen weerstand.

Iedere ziekte verloopt gunstiger bij een goede immuniteit. Deze is vooral te verbeteren door goed slapen, gezond eten (veel groente en fruit), stoppen met alcohol, en het zenuwstelsel niet overbelasten met onnodig getuur op schermen. Allemaal gratis.

Huib de Ruiter, huisarts, Leiden

Thuis

Het coronavirus vestigt de aandacht op een heel andere epidemie waar het welvarende deel van de samenleving al langere tijd en in toenemende mate aan lijdt: die van de reisdwang. Oproepen vanuit de milieubeweging om met name het vliegverkeer voor toeristische doelen te beperken hebben tot nog toe geen enkel effect gehad. Misschien dat corona er iets toe doet? De Franse wetenschapper Pascal wist het in de 17de eeuw al: ‘alle ellende in de wereld wordt veroorzaakt doordat de mensen niet gewoon thuis kunnen blijven’.

Jan Jozef Pool, Amsterdam

Afblazen

Nu corona in Tilburg, Amsterdam en Delft is opgedoken, is het een kwestie van tijd dat het zich meldt in Zandvoort. Wellicht een optie om de hele zaak af te blazen. Ik wens de vogels en zeehonden een rustige lente.

Els van der Wijst, Oosterhout

Anti-hystericum

De farmaceutische industrie zou er goed aan doen om alle energie te steken in de ontwikkeling van een snel werkend anti-hystericum.

Michaël Vork, Malden

Ouderen

Niets aan de hand, alleen 65-plussers willen er nogal eens dood aan gaan. Onbewust spreekt het boekdelen over hoe er over ouderen gedacht wordt. Woningtekort, files, pensioen- en overbevolkingsprobleem, ouderenzorg en klimaatproblemen in één klap opgelost. Ik zou het ook denken, ware het niet dat ik binnenkort 67 jaar word!

Ruud Maltha, Berghem

Pesten

Aleid Truijens beschrijft in haar column pestslachtoffers als ‘angstige, eenzelvige kinderen die moeilijk contact maken of afwijken van de norm. Die er anders uitzien, raar praten, altijd iets verkeerd zeggen, te slim, te dom.’ In deze stereotypen kan ik mij niet in vinden en doen mij pijn. Onze dochter voldeed niet aan dit beeld. Ze was een mooie meid, vrolijk en onbevangen.

Op 39-jarige leeftijd nam ze in mei vorig jaar afscheid van haar gezin en alle anderen om haar heen. Een pestverleden heeft haar hele leven meegespeeld. Het zorgde mede voor depressies en een laag zelfbeeld. Ondanks dat was ze een succesvolle fotografe en een mooi mens.Tot ze het niet meer volhield.

Nellie Gloudemans, Hoogland

Essentie van sport

Telstar-trainer Andries Jonker vindt het ongelofelijk dat de KNVB van plan is om geen standen meer bij te houden voor spelers tot 12 jaar. Jammer dat Jonker er zo’n gesimplificeerde kijk op na houdt. Sport is in mijn ogen veel meer dan winnen en verliezen. Winst of verlies is niet meer dan een resultaat. En zeker niet de essentie.

De essentie is namelijk dat je plezier hebt en jezelf elke keer weer probeert te verbeteren. Op elke leeftijd en op elk niveau. Winnen of verliezen is bijzaak. Ook in het leven. Het leven is geen ranglijst. En dat kun je niet vroeg genoeg leren.

Lieuwe Rozema, Groningen

Meer over