ColumnJasper van Kuijk

In Zweden is het zaak elke dag schone sokken aan te trekken, want schoenen gaan uit bij de deur

null Beeld

Het maakt de sfeer gemoedelijk. Probeer het maar eens, opscheppen of blaatverhalen houden is vrijwel onmogelijk als je op sokken staat.

We hebben ons bij aankomst in Zweden geconformeerd aan de lokale gewoonte om binnenshuis je schoenen uit te doen. Maar steeds weer die schoenen aan en uit, dat getrek en geveter, dat raak je na verloop van tijd behoorlijk beu. Ik snap ineens heel goed waarom de instapsandalen van Birkenstock zo populair zijn in Zweden en vind het ronduit verbazend dat klittenband geen Zweedse maar een Zwitserse uitvinding is.

Binnenshuis je schoenen uittrekken is extra complicerend als je, zoals ik, van het chaotische slag bent en je, nadat je hebt geroepen dat je nu écht naar het werk gaat, vier keer terug naar binnen moet voor achtereenvolgens je huissleutels, portemonnee, koffie en nog een keer de huissleutels, want laten liggen toen je je portemonnee kwam pakken. Hallo, Jasper van Kuijk, koning van het onbewuste terloops wegleggen, aangenaam. Meestal besluit ik als ik voor de derde keer terug naar binnen moet te smokkelen en ga ik stiekem even op mijn schoenen het huis in. Te mijner verdediging: dat doe ik dan met hele lichte, voorzichtige stapjes, want in mijn hoofd wordt de vloer dan minder vies. Of zo.

Dat is natuurlijk het idee erachter. Dat wat je buiten aan vuil oppikt niet binnen aan de vloer wordt gesmeerd. Eigenlijk heel logisch. Vooral in een land waar een aantal maanden per jaar de stoep vol sneeuwslurrie ligt. En al helemaal als je, zoals wij nu, op het platteland woont en je kinderen geregeld met de modder enkelhoog op de laarzen van school komen. Zweden was nog niet zo heel lang geleden een voornamelijk agrarische samenleving, misschien dat de gewoonte ook daarvandaan komt.

En op het werk of in een restaurant loopt iedereen heus gewoon geschoend rond, maar ga je langs bij vrienden, of het nu is voor koffie of een feestje: schoenen uit bij de deur. Zo ook bij de oudervergadering bij ons op school met aansluitend feest. Gezellig met z’n allen een (zelf meegebracht) borreltje te drinken, in leuke feestkleren met hier en daar een glimmertje. Helemaal verzorgd en af, maar op kousenvoeten. Voelt toch gek. En ook weer iets extra’s om op te letten als je een feestje hebt, dat er geen gaten in je sokken zitten. En dat ze gewassen zijn. Tenzij je natuurlijk aparte binnenschoenen (inneskor) meeneemt, maar dan moet je weer oppassen dat je niet op al die andere, onbeschermde tenen gaat staan.

Zo’n feest op sokken heeft wel een prettig soort imperfectie. Alsof iedereen net vóór ze er klaar voor waren ineens te horen kreeg: ‘We gáán!’, en toen maar gewoon zonder zich verder te bekommeren om schoeisel het huis heeft verlaten. Het maakt de sfeer gemoedelijk. Probeer het maar eens, opscheppen of blaatverhalen houden is vrijwel onmogelijk als je op sokken staat. Nadeel van sokkenfeestjes: als je al enigszins twijfelt aan je danskwaliteiten, ga je op sokken niet per se met méér zelfvertrouwen de dansvloer op.

Misschien moeten we de ‘binnenshuis schoenloos’-regel ook invoeren op Nederlandse kantoren. Dat gaat een enorme hoeveelheid opgeblazen gewauwel schelen. Zie dat soort gelul maar eens uit je strot te krijgen als je onder je mantelpak of krijtstreep een paar sokken, sloffen of Birkenstocks draagt.

Een paar dagen na het ouderfeest zijn we ’s avonds op school voor de unihockey-training van Acht. Terwijl we – op sokken – door de eetzaal naar de gymzaal lopen, komen we terecht in het staartje van een uitvaart. De eetzaal functioneert in onze kleine plattelandsgemeenschap ook als evenementenlocatie, theaterzaal en rouwaula. Onwillekeurig kijk ik naar de voeten van de gasten. Schoenen. Dat snap ik dan wel weer, op een uitvaart is er al genoeg ongemak.

Meer over