OpinieBrieven

In ons land zijn dieren wettelijk gezien slechts producten en geen levende wezens

De lezersbrieven van donderdag 1 augustus.

Varkens in een aanhanger op weg naar het slachthuis. Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen
Varkens in een aanhanger op weg naar het slachthuis.Beeld Hollandse Hoogte / Flip Franssen

Brief van de dag

Het is nog maar kort geleden dat het NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, red.) tot drie keer toe in een kwaad daglicht stond. Vorig jaar werden een aantal slachthuizen waar dieren op wanstaltige wijze werden mishandeld uit de wind gehouden door de instantie die nota bene op die misstanden moest toezien. De slachthuizen mochten niet eens openbaar worden gemaakt.

Deze louche toeziende organisatie was ­recent weer in het nieuws dankzij klokkenluiders. Bewust verzweeg ze dat (dood-)zieke en/of kreupele dieren naar slachthuizen werden getransporteerd en hielden de daar werkende ­dierenartsen hun mond dicht, onder druk van de directie. De boosdoeners, in dit geval ­bepaalde boeren, werden − wederom − gedekt. Daarna bleek dat in heel Nederland zieke of kreupele dieren op export worden gezet.

Vorige week verzaakte het NVWA opnieuw: terwijl vee met 35 graden niet getransporteerd mag worden naar slachthuizen – waar het NVWA op moet toezien – gebeurde dit wel. Het motief? Geldelijk gewin. Nog steeds neemt de minister geen stappen. In ons land zijn dieren wettelijk gezien slechts producten en geen levende wezens. Inzake mishandeling worden de echte beesten zelden vervolgd.

Jan Verniers, Arnhem

Zoutelande

Recreatieoorlog (Voorpagina, 31 juli)? Laat ik u vertellen over onze ervaring op woensdag 24 juli j.l. Wij (echtpaar boven 65 jaar) vertrokken in de late middag naar het strand van Zoutelande. Daar aangekomen was het op het strand nog erg druk. De sfeer was er ontspannen. Kinderen speelden in de vloedlijn, maakten met hun ouders zandkastelen. Voor ieder was er een plaatsje in het warme zand. Er was geen herrie van harde muziek. Toen we rond 21.00 uur terug liepen over het strand werd er nog gezwommen in de zee. Afval hebben we niet gezien. We voelden ons rijk door deze ervaringen. Heus het kan, ook in Nederland.

Ria Holtzer, Roosendaal

Provençaalse kruiden

De Volkskrant lijkt wel steeds meer een consumentenwijzer te worden. Ik ben er blij mee, ook met de stukjes van Teun van der Keuken en Loethe Olthuis (Economie, 29 juli). Met verbazing las ik dat Provençaalse kruiden niet erg Provençaals zijn. Ik heb inderdaad zo’n potje van Euroma in de kast staan. Voortaan of zelf samenstellen of nog beter etiketten lezen. Dank voor dit artikel.

Wil Eijben-van Rijn

Onzekere jonge ouders

Volgens de laatste cijfers is de vaccinatiegraad zo’n 92 procent. Bij een ­referendum wellicht een indrukwekkende meerderheid, voor de veiligheid te laag. Dat realiseren de zwangere vrouwen met wie ik samen CenteringPregnancy doe zich maar al te goed. Als de begeleidende verloskundige vraagt of iemand wat wil weten over vaccineren komt er slechts één vraag: ‘Welke crèches weigeren ongevaccineerde kinderen?’ Niemand heeft het antwoord. De meeste kinderopvangcentra in de buurt zeggen wel dat ze er op letten, maar de groep houdt een onzeker gevoel.

Pas na het lezen van het interview met Alien Alberts van kinderopvang Berend Botje (Ten eerste, 29 juli) begrijp ik waarom niemand duidelijkheid krijgt. De opvanglocaties durven niet te controleren op vaccinatieboekjes, ze zijn, terecht, bang voor bedreigingen van anti-vaxxers. Wie het op moet lossen? De overheid, met een duidelijk beleid.

Anouk Schouwer, 7 maanden zwanger, Dordrecht

Trump in zwembroek

De zwembroek waarmee de grote roerganger Mao Zedong de Yangtze-­rivier overzwom is in een Chinees museum te bewonderen, meldde Max Pam in zijn column (O&D, 31 juli). ‘Kolossaal, roze van kleur een toch stoer’ gaf een goed beeld van dit iconische kledingstuk. Vanuit een luxeresort in Benidorm voegde hij hieraan toe dat de zwembroek van de daar ook recreërende Marokkaanse koning ook ­museale waarde heeft.

Beelden van machtige mannen in zwembroek vind ik altijd ontwapenend. Opeens staan handelsoorlogen, nucleaire testen een maritieme escalaties in een ander perspectief. Zou het geen mooie zomerserie zijn: met beelden van Trump, Kim Jong-un, Xi Jinping in hun favoriete short? Misschien dat het de kloof tussen elite en volk wat helpt te verkleinen; alle beetjes helpen. Is het een idee dat de heer Pam de primeur voor zijn rekening neemt?

Ronald Gertsen, Voorschoten

Spijt van TNT

Goed dat de Volkskrant aandacht besteedt aan misstanden onder de ­noemer tantra (Zaterdag, 27 juli). Het artikel gaat over TNT en Alex Vartman. De beschreven praktijken hebben weinig te maken met klassieke tantra. Helaas suggereert de kop ‘Spijt van tantra’, iets anders. Juist was geweest: ‘Spijt van TNT’.

In tantra wordt seksuele energie weliswaar als de bron van levenskracht gezien, en hoeft seksualiteit niet onderdrukt te worden. Maar seks is niet de essentie. Het draait bij tantra om bewustzijn en aandacht. Als we wel werken met seksuele energie, dan begint dat met vertraging, met voelen en aangeven van grenzen. Het is een meditatieve manier om je seksualiteit te voelen, zonder daar doelgericht iets mee te doen. Er is nooit expliciete seks, nooit volledige naaktheid.

Het verhaal van Vartman illustreert misbruik van macht, die hij neemt en krijgt, van hen die ergens bij willen horen. Boeiend, maar het zegt niets over tantra. Net zoals het misbruik in de katholieke kerk niets zegt over het christelijke geloof, enkel over het daarbij behorende machtssysteem.

Joris van der Geest, Oprichter Leef!Tantra, Amsterdam

Meer over