commentaarbrexit

In ieder geval één exit: die van premier May

Theresa May kondigt haar vertrek aan. Beeld EPA
Theresa May kondigt haar vertrek aan.Beeld EPA

Premier May was vanaf het begin gijzelaar van de harde brexiteers die nu haar opvolger dreigen te leveren.

Bert Lanting

Na bijna drie jaar heeft het Brexitreferendum in ieder geval één exit opgeleverd: premier May verlaat Downing Street 10. Een verrassend groot aantal Conservatieven staat al te dringen om haar op te volgen, maar of die het er beter van zullen afbrengen, valt te betwijfelen.

In haar afscheidstoespraak hamerde de Britse premier op de noodzaak compromissen te sluiten, maar zelf praktiseerde ze dat niet. Al meteen trok ze scherpe lijnen in het zand, waardoor het vrijwel onmogelijk werd een werkzaam compromis met de EU te vinden.

May maakte het zichzelf nog moeilijker met haar leuze ‘Beter geen deal dan een slechte deal’. Dat klonk als een stoere waarschuwing aan Brussel, maar het effect was dat ze thuis torenhoge verwachtingen wekte van de onderhandelingen. Geen wonder dat haar Brexit-akkoord meteen werd afgeschoten als een slechte deal.

Mays grootste fout was dat ze van meet af aan voor haar Conservatieve partij heeft gekozen in plaats van voor het landsbelang. Ze wilde niet de geschiedenis ingaan als de Tory-leider die de scheuring van de Conservatieve partij op haar naam zou krijgen. Het gevolg was dat ze een gijzelaar werd van de harde brexiteers, die haar uiteindelijk ten val brachten.

De kans is groot dat Conservatieven nu voor een harde brexiteer als opvolger van May zullen kiezen, uit vrees dat hun partij zal worden vermalen door de Brexitpartij van Nigel Farage. Sommige brexiteers denken dat dreigen met een ‘no deal’ Brussel wel zal dwingen het scheidingsakkoord open te breken, maar de kans daarop is heel klein.

Het risico van een ‘no deal’ heeft steeds bestaan, dus waarom Boris Johnson geven wat May nooit kreeg? Met een harde brexiteer als nieuwe premier stevenen de Britten af op een radicale breuk met de EU. Het zou erop neerkomen dat de toekomst van het Verenigd Koninkrijk wordt bepaald door de leden van de Conservatieve partij, een verzameling hoofdzakelijk oudere kiezers.

De meerderheid van de Britten is tegen een chaotisch vertrek uit de EU en zal dat de Conservatieven vermoedelijk nooit vergeven.

Meer over