CommentaarRechtszaak MH17

In het MH17-proces ontbreekt de echte beklaagde: de Russische staat

Alle Russische pogingen de sporen te wissen duiden erop dat de échte beklaagde ontbreekt.

Het gereconstrueerde wrak van vlucht MH17. Beeld AP
Het gereconstrueerde wrak van vlucht MH17.Beeld AP

Het was te verwachten aan de vooravond van het MH17-proces, dat aanstaande maandag begint. Een Russische krant lanceerde deze week opnieuw een al lang verworpen theorie: het toestel zou door een bom aan boord zijn ontploft, niet door een Russische Buk-raket.

Het was het zoveelste dwaalspoor dat de Russische media uitzetten om twijfel te zaaien over de conclusies van het internationale onderzoeksteam JIT dat MH17 werd neergehaald met een door Rusland geleverde ­raket.

Een hele reeks dwaze en vaak tegenstrijdige theorieën is al voorbijgetrokken in de Russische media, vaak aangemoedigd door de autoriteiten. Maar afgezien van het creëren van een rookgordijn is het Kremlin ook druk bezig geweest met pogingen het ­onderzoek van het JIT te saboteren.

De Russische autoriteiten leverden niet alleen vervalste radargegevens aan voor het onderzoek, ze probeerden ook digitaal én op klassieke wijze bij het onderzoeksteam in te breken. Uit onderzoek van de Volkskrant blijkt dat de Russische autoriteiten zelfs de militaire inlichtingendienst GROe inschakelden om het JIT te bespioneren. Een van die operaties werd uitgevoerd door GROe-eenheid 29155, een sinister gezelschap dat ook dubbelspion Sergej Skripal probeerde te vergiftigen.

Eerder eiste Moskou ook dat Oekraïne Vladimir ­Tsemach, een opgepakte separatist die het JIT als een verdachte beschouwde, liet gaan in het kader van een gevangenenruil.

Met zijn pogingen de Russische betrokkenheid te verdoezelen – ook de Buk-installatie werd na het neerstorten van het toestel weer haastig teruggestuurd naar Rusland – graaft het Kremlin een steeds diepere kuil voor zichzelf.

In het MH17-proces staan drie Russen (allemaal mét banden met het Russische leger of de inlichtingendiensten) en een Oekraïense separatist terecht voor hun aandeel in de moord op de 298 inzittenden van het Maleisische vliegtuig. Anders dan die vier personen (die al hebben laten weten dat zij niet van plan zijn te komen opdagen voor hun proces) staat Rusland niet zelf ­terecht. Maar alle Russische pogingen de sporen te wissen duiden erop dat de échte beklaagde ontbreekt: de Russische staat.

Meer over