OpinieBrieven

In het debat over massatoerisme blijven de positieve kanten van cruises onderbelicht

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 5 juni.

Brief van de dag: cruiseschepen vol toeristen zijn wel van toegevoegde waarde voor de lokale economie

In het debat over cruiseschepen vol toeristen, worden twee negatieve opinies in het licht van massatoerisme aangehaald terwijl de positieve kanten van cruises onderbelicht blijven (Opinie & Debat, 4 juni).

Als regiomanager van CLIA, de internationale brancheorganisatie van de cruise-industrie, zie ik hoe er wordt ingezet op verduurzaming, maar ook op de lokale economie. Gemiddeld besteden cruisetoeristen zo’n tachtig tot honderd euro per dag op hun bestemming en veel rederijen werken met lokale spelers als het aankomt op bijvoorbeeld excursies. Veel mensen plakken dagen vast aan de cruise, in de opstap- of afstapplaats. Het is op die manier juist een prettige manier van reizen en een stad leren kennen. Vergeet ook de bemanning niet, die van boord gaan om bestemmingen te ontdekken. Dus er wordt zeer zeker geïnvesteerd in de lokale economie.

Ik begrijp het ergens wel, cruiseschepen zijn een blikvanger, een beeldvormer. Maar als we het hebben over Venetië, is nog geen 5 procent van de toeristen afkomstig van cruiseschepen. Wellicht is het vooral een kwestie van hoge bomen, vangen veel wind.

Paul Nuyens, Antwerpen

Gevecht of pech?

Mooi, het postuum over Martine Bijl (Ten eerste, 4 juni). Maar spreken over ‘een gevecht niet winnen’ als iemand aan een ziekte overlijdt? Ziektes als kanker, reuma en MS zijn geen gevechten die je aangaat, wint of ­verliest. Ze overkomen je, plotseling soms, zoals Bijl dat in haar boek omschrijft: ‘Er knapte een ballonnetje achter mijn ogen.’

Het is de pech die het leven je gratis toewerpt. Je moet ermee leren leven, dát is een strijd. Maar het kan op gracieuze wijze, zoals Bijl deed.

Marja Morskieft, Nijmegen

Pensioenraadsel

Begrijp ik De Nederlandsche Bank en alle andere bedenkers van een nieuw pensioensysteem nu goed (Ten eerste, 4 juni)? Als je iedereen een loongerelateerde uitkering blijft beloven dan moet die uitkering binnenkort omlaag, maar als we dat niet meer beloven dan kunnen de pensioenen eindelijk weer eens omhoog?

Werkelijk? Hoe zei de oude Lincoln het ook weer? O ja: ‘Je kunt iedereen wel één keer in de maling nemen, en sommige mensen voortdurend, maar je kunt niet iedereen altíj́d in de maling nemen.’

Jan Jozef Pool, Amsterdam

Ieder voor zich

Het nieuwe pensioenstelsel mist iedere logica. Door een listige truc hoeven de pensioenen in 2020 niet verlaagd te worden. Sterker, ze kunnen gewoon worden verhoogd.

Geweldig, voor even dan. Want alle opgebouwde pensioenrechten worden boterzacht. Gaat het slecht op de beurs, gaat het slecht met ons pensioen. We weten welke bokkesprongen de beurs kan maken: 20 procent eraf is reëel. De gedeelde collectiviteit valt weg door bovenstaand ‘persoonlijk contract’ – en dat is erg. Het wordt ieder voor zich, zonder garanties.

Hendrik Louwsma, Drachtstercompagnie

Simpeler betalen

Het stuk over zo simpel mogelijk ­betalen, van pinnende auto tot bril (Economie, 4 juni), doet mij denken aan een cartoon van Sigmund van lang geleden. Baltus zegt tegen Sigmund dat je nu bijna overal met pin kunt betalen, dat betalen steeds makkelijker wordt. Sigmund: ‘Gelul. Betalen was in de oertijd al makkelijk, pas als je geen geld hebt, wordt het ingewikkeld, maar dáár hebben ze nog geen oplossing voor gevonden.’

Hans van Noord, Utrecht

Wolkenzachte rog

Beste Volkskeuken, laat de vraag naar ‘wolkenzachte rog’ niet langer exploderen door met rog te koken (De gids, 2 juni). Rog staat op de rode lijst met bedreigde diersoorten: not done.

Wiebe van Erkelens, Alkmaar

Andere mindset

‘KLM en TU Delft samen in nieuw vliegtuig’ (Ten eerste, 3 juni). De overeenkomst is getekend in Seoul, door KLM-president Pieter Elbers en Henri Werij van de TU Delft. Het toestel verbruikt straks 20 procent minder brandstof dan het modernste vliegtuig tot nu toe. De meeste besparing bereik je echter niet met techniek maar met een andere mindset. Voorbeeld: twee Nederlandse partijen tekenen een overeenkomst in Nederland in plaats van in Seoul.

Hans van Hal, Almere

Geen Chinese asielaanvragen

Het is voor velen in het westen moeilijk te verteren dat de meerderheid van de Chinezen tevreden en trots is op hun land (Ten eerste, 3 juni). President Xi Jinping wordt gewaardeerd. ‘De Chinezen moeten gehersenspoeld zijn’, zeggen we, ‘als ze zouden weten wat er is gebeurd in 1989 dan komen ze massaal in opstand’. Toch?

140 miljoen Chinezen reizen tegenwoordig de hele wereld rond: nog niet één heeft in het buitenland asiel aangevraagd. (Behalve die twee uit Hongkong in Duitsland, maar weten we in het westen, daar is de situatie nog erger dan in China).

Bekijk de afgelopen 30 jaar eens vanuit het perspectief van een gemiddelde Chinese familie: het neerslaan van de Tiananmen-opstand was een speldenprik vergeleken met de Culturele Revolutie, de hongersnood tijdens de Grote Sprong Voorwaarts of andere campagnes die miljoenen mensen het leven kostte. Sinds 1989 is het leven voor de meeste Chinezen immens verbeterd. Een terugblik herinnert jonge Chinezen slechts aan een vervlogen tijdperk toen China nog arm en onderontwikkeld was.

Door de wereldwijde demonisering stellen Chinezen zich alleen maar defensiever en nationalistischer op. Stoppen met hun wereldwijde opmars zullen ze zeker niet.

Josephine Bersee, Hongkong

Meer over