CommentaarRaoul du Pré

In een vrij land loop je het risico gekwetst te worden, daaraan kunnen geen concessies worden gedaan

Politie houdt de school in Rotterdam in de gaten waar een leraar werd bedreigd nadat hij een spotprent liet zien.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

De vrijheid van meningsuiting in de radicaalste zin van het woord is een van de belangrijkste pijlers van onze vrije samenleving.

Een petitie tegen het bespotten van de profeet Mohammed werd deze week ruim 100 duizend keer ondertekend. Dat zijn dus 100 duizend mensen die de Tweede Kamer vragen een serieus debat te gaan voeren over de vraag of het maken van spotprenten verboden moet worden wegens een ‘tekort aan fatsoen’.

Dat is politiek volstrekt kansloos, maar het openbaart wel een probleem met de potentie om onze samenleving te ontwrichten. Het is per slot van rekening niet los te zien van het schrikbarende nieuws dat in Rotterdam inmiddels een leraar is ondergedoken omdat hij een onwelgevallige tekening van een terrorist in zijn lokaal had hangen.

Het is natuurlijk prima dat minister Slob van Onderwijs de scholen meteen assistentie belooft van politie, justitie, de inspectie, onderwijsexperts en integratiedeskundigen. Maar daarmee zijn we er niet. Dit is immers geen incident, zoals de vele leraren kunnen beamen die de Holocaust niet meer durven te bespreken in de klas. 

Natuurlijk is het overgrote deel van de moslimgemeenschap niet uit op geweld, maar er is wel een dominante stroming die maar niet kan wennen aan sommige van de westerse seculiere waarden die zijn verankerd in onze grondwet. Net als eerder het debat over Submission, de film van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali, werd ook de reactie op de moord op de Franse leraar Samuel Paty onlangs door te veel gelovigen teruggebracht tot een smaakkwestie: we zijn heus wel tegen geweld, maar zij moeten stoppen met kwetsen.

Dat integratieprobleem is niet meer makkelijk op te lossen, maar het minste dat bestuurders, politici en media nu wel kunnen doen is onverzoenlijk stelling nemen, in navolging van de Franse president Macron. De vrijheid van meningsuiting in de radicaalste zin van het woord is een van de belangrijkste pijlers van onze vrije samenleving. De grenzen liggen vast in de wet en beginnen bij het aanzetten tot haat, intimidatie en geweld. Wie de grens anders wil trekken, begrijpt niet wat voor land Nederland wil zijn. Het denken is vrij en je loopt hier het risico gekwetst te worden, zoals je ook anderen mag kwetsen. Daaraan kunnen geen concessies worden gedaan.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over