ColumnHuisarts Joost Zaat

In deze situatie hakt de coronabijl alle verwachtingen over zorgvuldige zorg om

null Beeld

Hoewel alle rugpijnen zijn weggevaagd, zorg ik nog steeds voor mensen met kanker. Keizer kanker trekt zich van zo’n coronavirus geen snars aan. Die woekert gewoon door. Ik krijg een e-mail van een patiënt met uitgezaaide kanker. De eerste kuur is niet aangeslagen. Hij is door de behandeling nog zieker geworden en nu moet er iets anders gebeuren. Hij is een beetje in paniek. Ik bel: een stem is geruststellender dan wat letters in een e-mail. ‘Wat moet ik nu toch doen?’

Ik bel de specialist om te overleggen. Ze heeft alle tijd. ‘Al mijn poli’s zijn afgezegd.’ We bespreken de opties zoals dokters dat doen, zakelijk en met afspraken wie wat zal vertellen. En dan gebeurt er iets wonderlijks. ‘Kun je het een beetje aan daar?’, vraag ik. Dat vragen dokters zelden aan elkaar. De drukte van een ander is zíjn probleem.

Nu vertellen we geëmotioneerd wat ons bezighoudt: de angst overspoeld te raken door de toevloed aan patiënten en de keuzen die we dan misschien moeten maken. Haar patiënten met uitgezaaide kanker hebben weinig kans om drie, vier weken ic-opname te overleven. Oncologen vertellen mensen elke dag dat ze dood zullen gaan, maar in deze situatie hakt de coronabijl alle verwachtingen over zorgvuldige zorg om.

Dokters zijn in een georganiseerd gezondheidssysteem mentaal slecht toegerust op de huidige situatie: een golf patiënten, angst voor eigen veiligheid, veranderende instructies over het gebruik van mondkapjes. Sommige huisartsen lijken ‘op de vlucht te slaan’. Die willen patiënten zelfs met pakken aan en kapjes op alleen vanachter glas zien, waarbij de patiënt de stethoscoop op zijn borst plaatst. Je moet de angst geen kopje thee geven, zoals Asha ten Broeke schreef. Ik hoop dat ook bange dokters blijven zorgen.

Joost Zaat is huisarts en columnist. Tijdens de coronacrisis schrijft hij samen met collega-huisarts Danka Stuijver op werkdagen beurtelings over ervaringen in de praktijk.

Meer over