Dagboek van een huisartsDanka Stuijver

In de supermarkt schakelen we over op de overlevingsinstincten van ons reptielenbrein

null Beeld

Een soort kruising van tetris en pacman, zo kan een bezoek aan de supermarkt in deze tijd worden omschreven. Zonder onze medespelers aan te kijken manoeuvreren we met karretjes ongemakkelijk langs elkaar, onze blik gericht op de grond om geen aanwijzingen in de vorm van provisorisch geplakte pijlen of vakken, te missen. De spelregels: je bent af als je je karretje loslaat, de anderhalvemeterregel overtreedt of langer dan een half uur over je boodschappen doet. Ben je aan het begin een product vergeten? Dan begin je na het afrekenen opnieuw. Het aanraken van een andere speler levert een waarschuwing op. Hoesten een diskwalificatie.

Ook in de supermarkt lijken we ons gezond verstand (ik schreef hier eerder over) geheel te verliezen en schakelen we over op overlevingsinstincten van ons reptielenbrein: vechten, vluchten of bevriezen. Ik chargeer, maar toch, u herkent ze direct. De eindeloze twijfelaar bij het zuivelschap tevergeefs wachtend op vrij baan om een pak melk te pakken; de neuroot die schichtig om zich heen kijkend in hoog tempo door het gangpad loopt, zijn sjaal als mondkapje over neus en mond. En dan de fanaticus, die iedereen afblaft die in ‘zijn’ anderhalve meter komt. Of, erger nog, anderen een schop tegen een scheenbeen of een lel met een zak appels verkoopt. Gelukkig komt het zelden zover, maar het aantal incidenten in de supermarkt loopt samen met de emoties hoog op.

Terwijl buiten de supermarkt de solidariteit hoogtij viert, geldt in de supermarkt het ieder voor zich. Waarom? Omdat we onzeker en bang zijn. Bang voor het virus, zo dicht op elkaar. Dit vertroebelt onze realiteitszin. En de realiteit is dat we nog vele supermarktpotjes moeten spelen voordat de pandemie voorbij is, dus laten we het een beetje gezellig houden.

Tijdens de coronacrisis schrijven huisartsen Danka Stuijver en Joost Zaat op werkdagen beurtelings over hun ervaringen in de praktijk.

Meer over