Als je het mij vraagtWoningnood

‘In de stad zijn nog zo veel pandjes met potentie’

Thijs Franssen en Lieske Yntema (r): ‘De meeste dingen zoeken we zelf uit met klusfilmpjes op YouTube. Tot nu toe gaat dat best goed.’ Beeld Rebecca Fertinel
Thijs Franssen en Lieske Yntema (r): ‘De meeste dingen zoeken we zelf uit met klusfilmpjes op YouTube. Tot nu toe gaat dat best goed.’Beeld Rebecca Fertinel

Wie: Lieske Yntema (27), ict-specialist, verbouwt met haar vriend Thijs Franssen (29) een garage tot woning in de wijk het Oude Noorden in Rotterdam.

Het probleem: woningnood, vooral voor starters.

De oplossing: verbouw zelf een winkel, opslagplaats of garage tot woonruimte.

‘Mijn vriend Thijs en ik willen graag samenwonen, maar nog voor we begonnen met zoeken, wisten we al dat de woningmarkt in Rotterdam krap was, zeker in het centrum. Van vrienden hoorden we dat ze veel bezichtigingen moesten doen en bijna standaard boven de vraagprijs moesten bieden.

‘We wilden geen torenhoge maandlasten en wilden ook niet weg uit het Oude Noorden. Eind vorige zomer stond om de hoek een garage van 65 vierkante meter te koop, de onderste verdieping van een 120 jaar oud pand. De groenteboer en daarvoor de sigarenwinkel hadden het gebruikt als opslag, maar de garage had al wel de bestemming woonruimte.

‘Toen zijn we gaan rekenen. Ja, er moest veel aan gebeuren, maar we zagen het vooral als een kans om voor weinig geld op een leuke locatie een huis te kopen. Er waren maar dertien andere kijkers geweest, vooral beleggers. Uiteindelijk konden we het kopen voor 135 duizend euro. Inclusief de verbouwingskosten hopen we uit te komen op in totaal 180 duizend euro. Voor de verbouwingshypotheek moest er een taxateur komen, die de waarde schatte na verbouwing op 215 duizend euro.

‘We doen zo veel mogelijk zelf, ook omdat je er veel geld mee bespaart. Alleen het stucwerk en de glazen pui die de garagedeuren moet vervangen, laten we aan derden over. De rest vogelen we zelf uit met behulp van klusfilmpjes op YouTube. Tot nu toe is dat best goed gegaan.

‘Niet dat verbouwen supermakkelijk is, er gaat ook weleens iets mis. We wilden bijvoorbeeld een betonnen vloer met vloerverwarming. ’s Ochtends kwam de betonwagen, de hele straat moest ervoor worden afgezet – wisten wij veel. Daarna wilden we de vloer effenen met een vlindermachine. We dachten: doen we even, maar dat ding is niet te hanteren. Met de eerste beweging zaagde hij de vloerverwarmingsbuizen door. Toen hebben we de vloer maar geschuurd en afgelakt.

‘We lopen vaak een rondje door onze buurt en als we dan een leeg bedrijfspand zien, zeggen we tegen elkaar: ‘Zullen we een briefje door de bus doen?’ Er zijn hier nog veel pandjes met potentie die nu niet als woonruimte worden gebruikt.

‘Ik denk dat in de toekomst veel meer parkeerplekken, opslagruimte maar ook winkels naar de stadsranden worden verplaatst. Ik zie het als een kans om de beperkte ruimte in de steden op een andere manier gebruiken, maar je moet er wel op een andere manier over gaan nadenken.

‘En dat gebeurt al. Nu ik erop let, zie ik het overal om ons heen – een blok verderop worden bijvoorbeeld nog vier garages verbouwd tot woningen en aan de overkant is een winkelpand van 130 vierkante meter nu een woonhuis. Dat staat voor 420 duizend euro op Funda. Maar het valt me op dat het vooral speculanten zijn die de huizen gerenoveerd weer doorverkopen. Er zijn weinig particulieren die ook in die vijver vissen. Misschien zien mensen op tegen zo’n verbouwing, maar je zult ervan versteld staan wat je zelf kunt neerzetten.’

Meer over