Tv-recensieDe Hofkar

In ‘De Hofkar’ van Castricum werd er vooral gezellig gekeuveld

Waar Thierry Baudet maandag als enige lijsttrekker zijn campagne voortzette, besloot Powned de aflevering van het programma De Hofkar, waarin Baudet te gast was, niet uit te zenden. ‘In verband met de gebeurtenissen in Utrecht verplaatsen we de #hofkar met @thierrybaudet naar een nader te bepalen moment. Vanavond dus niet’, twitterde Rutger Castricum, presentator van het programma. Gisteravond werd het alsnog uitgezonden.

De aflevering met Baudet was de laatste van de vijf afleveringen van De Hofkar. In aanloop naar de provincialestatenverkiezingen reed Castricum vijf fractievoorzitters rond in zijn ‘Hofkar’, een luxe Audi. De gesprekken die de presentator voerde met zijn gasten werden teruggebracht tot hapklare video’s van een minuut of dertien. In de eerste aflevering stapte PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher in de auto. Terwijl ze vanuit Den Haag naar de studio’s van DWDD in Amsterdam reden (‘ah’, zei Castricum, ‘de rooie vrienden’), babbelden Asscher en Castricum over zenuwen, Asschers - in de ogen van Castricum - rechtse voorkomen en luisterden ze naar de favoriete muziek van de PvdA’er. Helaas was dat niet een nummer van Usher, maar Leef  van André Hazes. ‘Gewoon goed’, zei Asscher over het liedje. ‘Geen politiek, gewoon goed.’ Het was natuurlijk wel politiek.

Op haar website omschrijft de NPO De Hofkar als volgt: ‘Rutger Castricum ‘bespreekt’ in aanloop naar de provincialestatenverkiezingen vijf dagen lang de meest prangende verkiezingsthema’s van 2019.’ Tenzij je lievelingsmuziek, liefdeslevens, al dan niet geloven in God of de geur van rottend grachtenwater (drie keer raden wie dat een lekker luchtje vindt) tot prangende verkiezingsthema’s rekent, maakte De Hofkar die omschrijving niet waar. De gesprekken die Castricum met de lijsttrekkers voerde, behelsden niet veel meer dan gezellig gekeuvel met hier en daar een speels steekje onder de gordel. Schuren deed het nergens; hooguit toen Castricum Asscher naar zijn overleden vader vroeg, ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers confronteerde met een hypothetisch lesbisch zijn van zijn oudste dochter of tegen SP-leider Lilian Marijnissen zei dat ze een keer compromissen moest gaan sluiten - een licht kriebelen.

Er werd in elk geval genoeg gelachen, want daar gaat het natuurlijk om. Met CDA-lijsttrekker Buma over het eerste interview dat Castricum ooit met hem had, met Marijnissen over de kantinekoffie in de auto of met Asscher over zijn kennis van de teksten van Rapper Boef. En gisteravond deed zich een buitengewoon geestig moment voor met Thierry Baudet. Terwijl Castricum en Baudet naar Den Haag reden, luisterden ze naar muziek van Chopin. ‘Het is niet dat ik hier vrolijk van word’, zei Castricum over het sobere stuk. Baudet zei dat dat toch echt aan Rutger zelf lag. Castricum vroeg Baudet of hij hier dan wel vrolijk van werd. ‘Ja tuurlijk’, antwoordde Baudet met een uitgestreken gezicht. Hij keek opzij naar zijn chauffeur. ‘Ik word vrolijk van waarheid.’

Thierry Baudet (l) en Rutger Castricum in De Hofkar.Beeld Powned
Meer over