ColumnBert Wagendorp

In Amerika wemelt het van de fundamentalistische christenen met een rigide kijk op de wereld

Bert Wagendorp.

Vorige week vrijdag werden drie mannen die in oktober 2016 in twee Amsterdamse wijken flyers hadden verspreid met een antihomoboodschap veroordeeld tot 500 euro boete wegens belediging en aanzetten tot discriminatie. Zij beriepen zich op het joodse, christelijke en islamitische gedachtengoed.

Dit weekend ondertekenden 250 predikanten (en een voormalige hoogleraar aan de VU en SGP-leider Kees van der Staaij) de Nederlandse vertaling van de zogenoemde Nashville-verklaring. Dat is een statement van een groep zeer conservatieve Amerikaanse evangelische christenen uit 2017, een getuigenis ‘aan een wereld die langs een hellend vlak op weg lijkt naar de ondergang’.

Die komt vooral ras dichterbij doordat we ons niet meer houden aan het goddelijke plan waarin seks iets is tussen man en vrouw, maar ons hebben overgegeven aan tal van tegennatuurlijke varianten. In veertien artikelen wordt daar schande van gesproken. ‘Het is niet alleen dwaas maar ook hopeloos als we proberen onszelf te maken tot iets waarvoor God ons niet heeft geschapen.’ Homo of iets anders zondigs. ‘Ons ware zelfverstaan als mannelijke en vrouwelijke persoon is ons door God geschonken.’

Dat de verklaring uit Amerika komt is niet vreemd. Daar wemelt het van de fundamentalistische christenen met een rigide kijk op de wereld, gebaseerd op de letterlijke waarheid van de Bijbel. Zo moeten de evangelicals ook niks hebben van de evolutietheorie en van abortus. Hun invloed is groot mogelijk waren het de conservatieve christenen die de doorslag gaven in de zege van Trump. Daar willen ze wat voor terug en dat krijgen ze ook.

Veel van de maatschappelijke discussies die hier de afgelopen jaren de media beheersten, waren geïmporteerd uit de VS. Vandaar dat ze vaak ook tamelijk onbegrijpelijk zijn voor degenen die niet op de hoogte zijn van het bijbehorende jargon meestal ook één op één overgenomen uit Amerika. Nu wagen de orthodoxe christenen hun kans in de ‘gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit’.

We leken ons al een tijdje van de religieus geïnspireerde seksuele benepenheid te hebben bevrijd, maar daar zijn ze weer de protestantse dominees met hun eeuwenoude traditie van pamflettisme vol gestolde en gezwollen waarheden en doemscenario’s. Hun visie op de wereld of de ondergang, meer keus is er niet. Dat de pamflet-ondertekenaars mensen in problemen brengen, tegenstellingen versterken en vooroordelen bevestigen is de prijs die voor hun geloofsijver moet worden betaald.

Het lijkt me onverstandig kwesties de seksualiteit betreffende over te laten aan mensen die zich baseren op de verzonnen woestijnfictie van tweeduizend jaar of langer geleden. Ze met alle waandenkbeelden in hun eigen sop te laten gaarkoken en te negeren lijkt me de beste optie.

Gelukkig bleek maandag dat ze vermoedelijk het tegendeel bereiken van wat ze beoogden. Er kwam weerstand uit onverwachte hoek, zoals van EO-voorzitter en predikant Willem Smouter, die op Twitter uitriep: ‘Geloof dit niet!’ Van de gebouwen van de VU en van het Amsterdamse stadhuis wapperde maandag de regenboogvlag, net als van kerken in het hele land. De Theoloog des Vaderlands - ik wist niet dat we er een hadden - Stefan Paas sprak zich uit tegen de verklaring.

Godzijdank is dit geen Amerika en dat moet het ook niet worden.

Volgens mij is er overigens juridisch niet zoveel verschil tussen de flyerende kwezels en de Nashville-fanatici.

Meer over