ColumnEva Posthuma de Boer

Ik wilde me niet verlagen tot Trumps moraal, niet met modder gooien. En ja hoor, daar ging ik

null Beeld

Omdat wij geen kerk hebben, moet ik soms zelf wat aan de moraal doen. Je wilt je kinderen toch een beetje fatsoenlijk de wereld in schoppen. De meest banale basisprincipes zitten er wel in - alle mensen zijn mensen, geen kwaad met kwaad vergelden, geen scheten aan tafel - hoef ik niet te prediken, zijn we het hartgrondig over eens. Wat ik wel met regelmaat bezig, is ‘eerlijkheid boven alles’, aangezien er nogal eens een leugentje boven tafel komt, en er geheid vele onder tafel liggen. Ook roep ik vaak: ‘Geen mens is alleen maar slecht’, wanneer mijn kinderen snel en hard oordelen over anderen.

‘Trump wel,’ antwoordde mijn dochter van de week. ‘Trump is honderd procent gemaakt van kwaad.’

Ik opende mijn mond om iets terug te zeggen, maar hoe graag ik haar ook van genuanceerde repliek had voorzien, die had ik niet. Ik weet niet hoe Trump te verzachten. Die man slaat me alle nuancering uit handen. Stond ik dan, met mijn moraal. Monddood. Ik staarde mijn dochter aan en dacht naarstig aan Trump. Wat voor goeds kon ik hem toedichten? Het varken uit Animal Farm, zag ik voor me. De dictator die zijn onderdanen uiteendrijft en veroordeelt op basis van het aantal voeten waarop ze staan. Ik wil me niet verlagen tot zijn moraal, niet met modder gooien, lelijk met nog lelijker beantwoorden. Daarom wend ik me af als ik hem zie of hoor. Zwijgend, walgend, misselijk.

Chicago, 1985. Beeld Eddy Posthma de Boer
Chicago, 1985.Beeld Eddy Posthma de Boer

Wie zwijgt stemt toe, roepen anti-racisme demonstranten. Als je wilt dat er iets verandert, moet je je stem laten horen. Machteloosheid ten spijt. Is dat ook wat we tegen Trump moeten doen? We kunnen toch niet apathisch toezien hoe hij er nog een termijn bij krijgt? Het kleine stapje voorwaarts dat Obama maakte, is compleet teniet gedaan. Trump is two giant leaps back for humankind, en al helemaal voor black humankind. Het is te erg. Hij is te erg. En ja hoor, daar ging ik, gelijkvloers met het varken, briesend en snuivend tegen mijn dochter.

‘Donald Trump is een klein, verwend, lelijk, bloedirritant jongetje. En we zitten allemaal bij hem in de klas - de een alleen wat dichterbij dan de ander. Donald Trump is een leugenaar. Een narcist. Een haatzaaier. Donald Trump heeft geen empathie, is jaloers aangelegd, hebberig, kortzichtig, heel snel op z’n pikkie getrapt, en extreem grof tegen vrouwen. Donald Trump MOET weg. Het mag niet bestaan dat hij president van de Verenigde Staten van Amerika is. Het mag geen dag langer duren. We moeten er met de hele klas aan. De grens van het onbetamelijke, van het onmenselijke, van het kapot slaan van de beschaving is bereikt.’

Ik drukte mijn kind tegen me aan en kneep mijn ogen dicht. Ze had haar haren net gewassen. Ze roken lekker. Ze waren zacht. ‘Sorry’, piepte ik.

‘Ik ben 15, mam. Ik begrijp dat Trump een uitzondering is.’

Meer over