ColumnArnon Grunberg

Ik werd getest om mijn verblijf in Amerika te ­ bestendigen

null Beeld

Zo’n test onthult onverwachte gaten in de kennis. Hoe heet het volkslied?

Het was lang geleden dat ik examen had gedaan – hoewel je kunt zeggen dat elk sociaal contact, elk stukje, elk boek een examen is – maar verleden week werd ik getest om mijn verblijf in Amerika te bestendigen. Ik had me goed voorbereid. De meeste stof was makkelijk, maar zo’n test onthult onverwachte gaten in de kennis. Hoe heet het Amerikaanse volkslied?

Ook is het testen van kennis als het gaat om geschiedenis een grove vereenvoudiging van het verleden. Wat was de reden voor de Amerikaanse burgeroorlog?

Ik nam een taxi naar het gebouw waar de test zou worden afgenomen. Terwijl ik naar de straten keek, zag ik net als de hoofdpersoon in Fellini’s film I vitelloni ruim 25 jaar New York aan me voorbijtrekken. In I vitelloni ziet de hoofdpersoon vanuit de trein zijn jeugd in Rimini aan zich voorbijtrekken, maar Rimini, New York, het gaat om het verleden.

Een aardige mevrouw nam de test af, ik mocht mijn jas uitdoen. In een tas had ik officiële documenten bij me, maar die wilde ze niet zien. De bureaucratie stelt je altijd weer voor verrassingen.

Ik slaagde probleemloos voor de test. Degene die me de avond ervoor had overhoord had gezegd: ‘Je bent een nerd.’ Ja, als ik echt iets uit mijn hoofd leer, wil ik ook kunnen reproduceren waar de komma’s en puntkomma’s staan.

Daarna bleken zich weer andere bureaucratische obstakels voor te doen. De bureaucratie is niets anders dan een producent van obstakels en zolang die obstakels je niet in de gevangenis of op het schavot doen belanden mag je God op je blote knietjes danken. Wat ik dan ook regelmatig doe.

Zonder geloof hoor, lezer, wees niet bang.

Terwijl ik met mijn planten spreek, bid ik tot God. Zo sla ik twee vliegen in een klap.

Meer over