Column

Ik was om, totdat ik las dat een Engelse vrouw ratten had gezien

Over vijf weken ga ik ook op vakantie, naar Griekenland, om precies te zijn de Peloponnesos. Ik ben er nog nooit geweest, maar weet er nu al alles van. Dat komt door internet.

Een vakantievilla in Griekenland.Beeld anp

Vroeger was dat anders. Mijn ouders moesten het doen met de spaarzame informatie uit reisgidsen. In januari nam mijn vader aan de grote tafel de gidsen minutieus door, waarna hij op grond van een wervend tekstje en een wazig fotootje besloot dat we komende zomer twee weken zouden doorbrengen in hotel Clipper in Benidorm, een keuze die overigens goed uitpakte.

Het ging weleens mis. Op advies van een Duitse zakenrelatie van mijn vader belandden we in 1968 met het gezin in hotel Costa Verde in Tortoreto Lido aan de Italiaanse Adriatische kust. Het klonk veelbelovend, maar we kwamen voor de ene na de andere onaangename verrassing te staan, zoals krabben in zee en een leeg strand.

Verder liep mijn broertje keihard tegen een onzichtbare glazen deur aan en we werden geacht drie maal daags in zondagse kleding te verschijnen in een chique eetzaal waar zwijgzame obers onze borden volplempten met onbekende en volgens ons oneetbare pastasoorten. Na elke schep begon mijn broertje harder te huilen. We waren opgevoed met de stelregel dat je je bord moest leegeten. In Tortoreto Lido waren mijn ouders gelukkig bereid een uitzondering te maken, het was onbegonnen werk. Toen we na twee weken weer in de auto stapten, vielen we elkaar op de achterbank dolblij in de armen en begon mijn moeder te zingen.

Dat hoeft allemaal niet meer. Wie de recensies op booking.com en Tripadvisor bestudeert, weet alles. Hotels met minder dan een 8 als gemiddeld beoordelingscijfer vallen meteen af. Als er wordt geklaagd over geluidsoverlast van dronken Engelsen of een doorgaande weg: wegwezen. Strand te ver weg, geen restaurants in de buurt, schoonmakers die er met de pet naar gooien of een chagrijnige eigenaar? Volgende.

Mijn oog viel op de appartementen Zervas in Stoupa, een kustdorpje op de Peloponnesos. De mensen zijn hier vriendelijk, de vuilnisbakken worden dagelijks geleegd, het appartement bevat een prima waterkoker, op vijf minuten lopen ligt een supermarkt, de prijs van een 'grote bier' varieert van 1,50 tot 2,50 euro en de vriendelijke eigenaresse heeft een gezellig hondje.

Ik was om, totdat ik op Tripadvisor een recensie las van een Engelse vrouw die uit haar dak ging omdat ze op de veranda van de kamers 1 en 6 ratten had gezien.'Vreselijk', is haar oordeel, ook vanwege vlekken op het beddengoed.

Talloze bezoekers krikten daarna het gemiddelde dankzij zestien keer 'uitstekend' fors op. Opgelucht meldden ze dat het in de appartementen Zervas kraakhelder is en er in geen velden of wegen ratten te bekennen zijn. Dat stelde mij enigszins gerust, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Meer over