De week van de hoofdredacteurPhilippe Remarque

Ik voelde een lichte gêne bij de Tegeluitreiking

null Beeld

Dinsdag beleefde ik een heerlijke avond in de Haagse Schouwburg, waar eens de binocle uit het verhaal van Louis Couperus een ‘kaalschedelige’ heer trof, ‘terwijl de hersens spatten’. De Tegels die daar werden uitgereikt zijn de Dutch Pulitzer prizes, zo legde ik het tenminste trots uit aan mijn Amerikaanse buren toen ik er tien jaar geleden als correspondent één won. Dat soort magere scores hebben we tegenwoordig niet meer. Dit jaar was een krankzinnig record: de Volkskrant had zeven van de achttien nominaties en won drie van de zes Tegels die jaarlijks worden verdeeld tussen kranten, radio, televisie en onlinemedia. Hoe verheugd ook, in mijn tafelrede vooraf zei ik tegen de genomineerden dat ik een lichte gêne voelde, een beetje als bij al die gouden medailles voor Nederlandse schaatsers. Vinden de anderen er nog wel iets aan op deze manier? Bij de categorie Interview hadden we alle drie de nominaties.

Het is natuurlijk beter als de prijzen enigszins gelijkelijk worden verdeeld over verschillende media. Op het feest na afloop hoorde ik dat het bestuur van de Tegel zich ook zorgen maakt en gaat evalueren. Moet er een nieuwe regel komen die meer dan één nominatie per categorie onmogelijk maakt?

Natalie Righton won een tegel in de categorie Nieuws. Beeld
Natalie Righton won een tegel in de categorie Nieuws.

Maar voor we ons te schuldig gaan voelen: de genomineerde producties waren echt erg goed, ik heb ze nog eens opnieuw bekeken voor ik de auteurs één voor één toesprak. Natalie Righton won de categorie Nieuws met de vasthoudende verslaggeving die uiteindelijk tot de val van minister Halbe Zijlstra leidde. ‘Puur journalistiek vakwerk’, oordeelde de jury. Correspondent Midden-Oosten Ana van Es, twee keer eerder genomineerd maar niet bekroond, won nu wel, met haar gedurfde en tegelijkertijd droog-geestige reportages van de frontlijn in Jemen. Bijzonder: Janny Groen werd bekroond voor haar uitgebreide gesprekken met ex-jihadist Jason Walters, die een geweldig inzicht in radicalisering boden. Janny ging vorige zomer met pensioen. Maar haar expertise blijft ze inzetten voor de krant, en zo won ze als eerste pensionado een Tegel.

Meer over