Columnbert wagendorp

Ik verlang nu al naar het debat over de kabinetsnótulen over het debat over de nótulen

null Beeld

Donderdagochtend klikte ik opgewekt naar Parlement 24, want daar begon het Kamerdebat over de nótulen van de ministerraad. Dat beloofde weer een waar spektakel te worden. Je kunt je geen enkel ander land voorstellen waar menigeen trappelend van ongeduld zit te wachten op een Kamerdebat over de nótulen, maar dat maakt ons nou juist uniek. Ergens in de middag – ik raak bij zo’n debat altijd elk gevoel van tijd kwijt – zei de nieuwe fractieleider van de VVD Sophie Hermans dat het in de nótulen van de ministerraad van vandaag, vrijdag, vast weer over het Kamerdebat over de nótulen zou gaan. Voor de Kamer een goede ­reden, leek mij, om die nu alvast op te eisen en het er in een nieuw debat snel over te hebben, want daarin gaat het natuurlijk weer over lastige Kamerleden die maar bleven doorzeuren over de nótulen en hoe daaraan een eind te maken.

Woensdagavond beantwoordde de Nijmeegse hoogleraar staatsrecht Paul Bovend’Eert in Met het oog op morgen een prangende vraag van Herman van der Zandt waar ik ook al een tijdje mee zat: kun je een motie van wantrouwen indienen ­tegen een demissionair kabinet en wat gebeurt er als die wordt aangenomen? Heb je dan een demissionair demissionair kabinet, en wat betekent dat? Het kon wel, zei Bovend’Eert, maar het had weinig nut, want er verandert niets. ‘We komen niet van ze af’, zei hij. Ook een demissionair demissionair kabinet moet de lopende zaken blijven uitvoeren – het is niet zo dat dubbel-demissionair automatisch ontslag op staande voet van alle bewindslieden betekent en een land zonder kabinet.

Jammer, want het was een interessant experiment geweest.

Niettemin diende Farid Azarkan (‘stelletje machtpatsers’) van Denk meteen een motie van wantrouwen in, waarmee hij de dag in elk geval van enig gewicht voorzag. Er stond iets op het spel en er hing een zwaardje van Damocles boven de ­beraadslagingen. Geert Wilders wil nog een stapje verder gaan, hij wil ‘de hele bende van Rutte’ voor de Hoge Raad slepen wegens ambtmisdrijf: overtreding van de Grondwet. ‘Voor mijn part mogen ze allemaal achter de tralies.’ Dat zou tamelijk uniek zijn en ons wereldwijd in de schijnwerpers zetten, maar Wilders achtte de kans van slagen zelf ook niet zo erg groot.

Na de bijdragen van de Kamerleden beklom demissionair MP Mark Rutte het rostrum met een glaasje chocolademelk in de hand. Hij had de afgelopen maand – na de roast van 1 april – diep nagedacht, ook over zijn eigen rol in de hele kwestie rond de toeslagenaffaire en de nótulen. Hij gaf ruiterlijk toe dat hij op sommige momenten zijn ‘boekje te buiten’ was gegaan.

De good old Rutte kwam gelukkig weer boven water toen het ging over de reden waarom de Kamer informatie was onthouden. Volgens de onderzoekscommissie-Van Dam had het kabinet politieke redenen. Rutte verklaarde dat hij het gehele rapport Ongekend onrecht van Van Dam onderschreef. Maar één zin later ontkende hij dat van politieke redenen sprake was. Je kunt je verbazen over zulke strapatsen, maar voor je gezondheid kun je beter leren genieten van Ruttes spiegelpaleis. Zijn opvolger kan zomaar een saaie altijd consequente rechttoe-rechtaanpremier zijn, en dan heb je dat weer.

Na twaalf uur (met pauzes) was het debat over de nótulen nog niet afgerond. Het was weer onderhoudend en ik had de Kamerleden weer wat beter leren kennen. Aan het eind van de dag was ik uitgeput, maar ook fan van Caroline van der Plas, Sylvana Simons, Farid Azarkan en Esther Ouwehand: die waren voortreffelijk op dreef. Vooral Van der Plas, met haar scherpe observatie: ‘Waar zijn we hier nou eigenlijk mee bezig?’

Nog is onze democratie niet verloren.

Meer over