ColumnIonica Smeets

Ik lijk nogal veel op Thierry Baudet, volgens Ken-je-stem.com

null Beeld

Op het moment dat ik deze column schrijf, zijn de stembussen nog geopend en ik heb geen idee wat de uitslag van de verkiezingen is. Als u dit leest, zal de zetelverdeling hopelijk bekend zijn, al kan de samenstelling van de Tweede Kamer door voorkeursstemmen nog iets verschuiven. Als de formatie rond is, zal er nog meer veranderen doordat een reeks Kamerleden minister of staatssecretaris wordt, maar ik durf wel te gokken dat er nog geen nieuw kabinet is tegen de tijd dat deze column verschijnt.

Hoe zal de Tweede Kamer er straks uitzien? Dit jaar waren er allerlei oproepen om bepaalde ondervertegenwoordigde groepen de Kamer in te stemmen. Zo zing ik dankzij Sophie Straat en Goldband al weken: ‘Tweede Tweede Kamer – ik stem niet meer op jou. Tweede Tweede Kamer – ik stem op een vrouw.’

Iets minder catchy was de site Vind de bèta op de lijst voor wie meer bètakennis in de politiek wil. Ik was best verrast over hoeveel bèta’s er op de kieslijst bleken te staan: alleen bij de VVD al 13 en ook 7 bij D66, FvD en Volt. Het waren trouwens vooral mannen en dan ook nog hoogopgeleide mannen.

Het artikel Stem een MBO’er de kamer in! op de site van de VPRO beschrijft hoe de Kamer steeds hoger opgeleid wordt. De afgelopen jaren heeft zo’n 90 procent van de Kamerleden een afgeronde hbo- of universitaire opleiding (en dan vooral universiteit, hbo is binnen deze groep ook weer ondervertegenwoordigd), terwijl dat in de bevolking minder dan de helft is. Maakt een universitair diploma je een betere politicus? Ik denk het niet.

Er was de oproep Stem op Kleur voor een iets minder witte Tweede Kamer. De site Rainbowvote toonde kandidaten die opkomen voor de belangen van lesbiennes, homo’s, bi’s, trans- en interseksepersonen (lhbti’s). Geinig detail: het CDA had op die lijst vier regenboogkandidaten, maar niemand die zelf zei lhbti te zijn.

Natuurlijk is iemand met dezelfde kenmerken als jij niet per se degene die jouw ideeën het beste kan vertegenwoordigen. Zelf ontdekte ik via ken-je-stem.com dat ik bijvoorbeeld nogal veel lijk op Thierry Baudet. Oppervlakkig gezien klopt dat: we zijn ongeveer even oud, allebei gepromoveerd in Leiden, we zijn wit, wonen in een stad in de Randstad, we zijn hetero, we schrijven allebei boeken, en we liggen op vakantie graag naakt aan de rand van een zwembad (al vroeg die site daar niet naar). Toch sta ik qua politieke ideeën mijlenver af van Baudet, die qua kenmerken best op mij lijkt.

Nu denk ik dus net na de verkiezingen na over hoe de ideale Tweede Kamer eruit zou moeten zien. Moet het een representatieve afspiegeling van Nederland zijn? Of wil je dat zo veel mogelijk achtergronden en belangen goed vertegenwoordigd worden? Wat is het verschil tussen die twee? En hoe zorgen we dat de belangen van ondervertegenwoordigde groepen niet ondersneeuwen? Als academicus kan ik hier rustig jaren over denken, maar misschien is het beter als een mbo’er er iets aan gaat doen.

Meer over