LezersbrievenWoensdag 8 januari

‘Ik koos mijn man 38 jaar geleden omdat hij met mes en vork kon eten’

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 8 januari.

Redactie
Een man doet de afwas in de jaren vijftig.  Beeld Imageselect
Een man doet de afwas in de jaren vijftig.Beeld Imageselect

Brief van de dag

De media staan vol over eten, recepten en eetwaren-kwaliteit. Je kunt tegenwoordig op duizenden sites en etiketten alle informatie opzoeken.

Maar ik lees nooit iets over de beleving ven het eetgebeuren. Wie maakt het eten, wie dient het op, wie bewaakt de voortgang en het tempo, wie houdt het gesprek gaande, wie zorgt dat je gezellig mag natafelen? En hoe doe je dat?

Mijn vader was binnen de kortste keren klaar met eten. Hij proefde niks, maar vond alles lekker. Mijn moeder rekte de duur van alle maaltijden op, zij wilde eer van haar ondankbare werk. En terecht.

Ik heb mijn huidige man 38 jaar geleden uitgekozen omdat hij met mes en vork kon eten. Mijn ex deed dat niet, hij gedroeg zich als een hongerige wolf. Als ik voor twee dagen kookte, at hij de tweede dag tussen de middag alles al op.

De laatste jaren probeer ik het eten te rekken door een interessant gesprek te starten en vol te houden. Om te oefenen gaan we eenmaal per week naar de Griek. Dat helpt. Maar thuis is mijn man nog steeds veel eerder klaar dan ik. Hij wil graag de afwas doen. Tja, is dit fijn of juist niet?

Liesbeth Witteveen, Vught

De ‘grote jongens’

Dat de nucleaire deal met Iran nog niet dood is (Ten eerste, 7 januari), lijkt op het eerste gezicht goed nieuws, zeker voor diegenen die van mening zijn dat met de liquidatie van generaal Soleimani de kans op een akkoord voorgoed was verkeken.

Iran zal zich echter door geen enkel land laten weerhouden om een eigen kernwapen te ontwikkelen. In de internationale politiek wordt een land immers alleen serieus genomen en mag het enkel aan de onderhandelingstafel van ‘de grote jongens’ aanschuiven als het een geduchte kernmogendheid is.

Het feit dat Trump naar het ‘perfide’ Noord-Korea afreist om daar met zijn aartsvijand Kim Jung-un besprekingen te voeren, zijn voor de Iraanse leiders hiervan het bewijs.

Albert Kort, ’s-Heer Hendrikskinderen

Een warme appelbol

Er ontstond een woordenstrijd tussen Arthur van Amerongen en Sylvia Witteman na een column van eerstgenoemde (V, 31 december). Is het misschien een idee als Witteman en Van Amerongen samen afspreken voor een kop koffie met een warme appelbol om het geschil uit te spreken? Hoeven ze elkaar niet in de column de les te lezen en houden ze het integer.

Martine Bolhuis, Hilversum

Oudere werknemers

Het automatisch ontslag als de werknemer de AOW-leeftijd bereikt, is belachelijk (Economie, 6 januari). Als werkenden eerder willen stoppen, moet dat kunnen. Maar als ze langer willen doorwerken, moet dat ook gewoon mogelijk zijn. Met de nadruk op gewóón.

N.F.M. Boon, Delft

Oudere werknemers (2)

Vandaag gaat mijn man met pensioen. Vanmiddag levert hij zijn laptop en telefoon in. Hij had graag bij de overheid willen blijven werken, maar ‘dat doen ze niet’, kreeg hij te horen. Mijn man is de afgelopen 10 jaar in totaal 15 dagen ziek geweest, dat is 1,5 dag per jaar.

‘Ouwe-lullendagen’ bestaan niet op zijn werk, hij heeft al die jaren gewerkt als een 45-jarige. Het afgelopen jaar wist hij, vrijwel in zijn eentje, een subsidie van 110 miljoen euro te versieren voor zijn werkgever, uit een potje van 200 miljoen. Hij kreeg er een chocoladeletter voor, en oprechte warme dank van zijn collega’s. Overigens ben ik zelf (61, gezond, met leuk cv) al 8 jaar werkloos, en ik doe mijn best om een baan te krijgen.

Elly Klaassen, Haarlem

Maakkunde, revolutionair?

Leuk hoor, zo’n ‘nieuw’ vak op de basisschool: maakkunde (Ten eerste, 6 januari). Zoiets hadden we zestig jaar geleden ook al. Maar toen heette het gewoon handenarbeid.

Jos Onderdelinden, Rotterdam

Weg met de Afsluitdijk

Als inwoner van Maas en Waal is het even schrikken om te lezen dat iemand het idiote idee durft te opperen om Maas en Waal weer met elkaar te verbinden (Ten eerste, 2 januari). Gelet op de waterschade die de afgelopen eeuw zijn ontstaan door zand- en grindwinning, vaak met een diepte van meer dan 10 meter, denk ik dat de bewoners van Maas en Waal niet op nog meer water binnen de dijken zitten te wachten. Om otter en bever een natuurlijker habitat te verschaffen, zal men echt met betere oplossingen moeten komen.

Als ik de mensen die dit voorstelden nog wat ideeën aan de hand kan doen: Afsluitdijk weg, prettig voor de paling en glasaal. Haarlemmermeer weer laten vollopen, hebben we meteen een ander probleem opgelost. Oosterscheldedam afbreken, voor een natuurlijker en oorspronkelijker waterhuishouding. En zo zijn er nog wel meer absurde ideetjes.

Teun van de Wardt, Bergharen

Het Australische model

De rechterflank van de politiek pleit voor het ‘Australische model’ bij de toelating van vluchtelingen (Ten eerste, 6 januari). Australië stuurt vluchtelingen die met de boot aankomen door naar interneringskampen op eilanden in de Stille Oceaan. Door het afschrikwekkende beleid zou bijna niemand een poging wagen.

In Nederland, met zijn 17 miljoen inwoners, hebben vorig jaar 5.000 vluchtelingen een verblijfsvergunning gekregen. In Australië, dat 25 miljoen inwoners telt, waren dat er 23.000. Vier keer zo veel. Een pleidooi dat je van rechts niet zou verwachten.

Niek van Dijk, Mont Saint Jean

Meer over