ColumnArnon Grunberg

Ik houd van mensen die tegen beter weten in altijd en overal mogelijkheden blijven zien

null Beeld

Kort na het verschijnen van mijn debuutroman werd ik gecontacteerd door Hany Abu-Assad, een in Nederland woonachtige Palestijn: of ik de dialogen in zijn filmscenario wilde verbeteren.

Hij bleek een charmante man, die meer geïnteresseerd was in liefde dan in politiek. In plaats van zijn dialogen te verbeteren schreef ik een scenario voor hem dat hij verfilmde. Die film (Het 14e kippetje) was geen succes, vermoedelijk terecht. Desondanks bewaar ik goede herinneringen aan Hany, ik houd van mensen die tegen beter weten in altijd en overal mogelijkheden blijven zien.

Zijn film Paradise Now uit 2005 won onder meer een Golden Globe voor beste niet-Engelstalige film.

Verleden jaar werd ik gevraagd mee te werken aan een documentaire over Hany. Ik liet me interviewen. Ooit zei een professor aan een universiteit in Londen waar ik gastschrijver was: ‘U laat alles over u heen komen.’ Dat is het beste wat je kunt doen – behalve als je aan het schrijven bent; de betere schrijver is geen willoos slachtoffer van zijn ingevingen. Zonder een gezonde dosis fatalisme wordt het leven een hel.

De documentaire over Hany zou worden vertoond in het Amsterdamse filminstituut Eye. Eigenlijk wilde ik er niet heen, maar kort daarvoor kwam ik een vrouw tegen die een verhouding had gehad met Hany. Het noodlot gaf een teken, ik besloot het teken te gehoorzamen en samen met haar naar Eye te gaan.

Hany was er ook, ietwat gezetter en kaler, zijn blik was weemoediger. Het leven had hem half te grazen genomen, maar aan zijn lichaamshouding was te zien dat hij klaar was voor het laatste gevecht.

Hij keek naar mij en de vrouw naast me en vroeg ietwat verbaasd: ‘Hebben jullie nu een verhouding?’

‘Nog niet’, antwoordde ik.

Want fatalisme of geen fatalisme, met woorden moet je de mensen altijd blijven verrassen.

Meer over