OpinieOp de zeepkist

‘Ik heb het idee dat aanvallen op moslims genormaliseerd zijn’

Fatima Boutaka: ‘We moeten islamofobie tastbaar en meetbaar maken.’ Beeld Rebecca Fertinel
Fatima Boutaka: ‘We moeten islamofobie tastbaar en meetbaar maken.’Beeld Rebecca Fertinel

Wie: Fatima Boutaka (30 jaar) uit Amsterdam is leerkracht in het primair daltononderwijs en eigenaar Mindful Class

Het probleem: Islamofobie – angst voor en af­keer van al­les wat met de is­lam te ma­ken heeft – wordt onvoldoende serieus genomen

De oplossing: We moeten islamofobie tastbaar en meetbaar maken zodat het doen van aangifte makkelijker wordt

‘Een tijdje terug stond ik op de tram te wachten toen ik door een groepje jongens werd uitgescholden. Het waren een stuk of vier mij onbekende blonde gasten, die me voor van alles en nog wat uitmaakten. Het was vlak na een aanslag, ze noemden me onder andere terrorist. Omdat zij met z’n vieren waren, was ik enorm bang en voelde ik me kwetsbaar. Normaal gesproken ben ik niet op mijn mondje gevallen, maar in dit geval besloot ik toch weg te lopen om de situatie te deëscaleren.

‘Zo’n voorval blijft je altijd bij. Ik draag een hoofddoek, daardoor ben ik herkenbaar als moslima. Ik heb het idee dat aanvallen op moslims genormaliseerd zijn. Dat Geert Wilders Nederland stiekem het liefst zou willen zuiveren van moslims, daar sta ik niet van te kijken, maar er is elke maand wel iets in het nieuws over moslims in negatieve zin. Of het nou het boerkaverbod is, zogenaamde homofobie onder moslims, voorgenomen sluitingen van moskeeën of de manier waarop wordt bericht over het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. Begrijp me niet verkeerd: als er misstanden zijn moet dat aangekaart worden, maar er is wel sprake van selectieve verontwaardiging. Ik zie zulke berichten namelijk niet over ander speciaal onderwijs waar ook van alles gebeurt. Bijvoorbeeld Cheider, de Joodse school in Amsterdam, waar een docent minstens vijf leerlingen tussen de 6 en 13 jaar seksueel heeft misbruikt. De school weigerde destijds aangifte te doen omdat zij het allemaal ‘volgens de Joodse wet’ wilden afhandelen. Dit is niet uitvoerig besproken in de media.

‘Media kunnen een grote rol spelen. Zij kiezen waarover bericht wordt én hoe ze dat doen. Wanneer over moslims vooral negatief wordt geschreven, en dat gebeurt, zoals begin dit jaar nog uit onderzoek van Tayfun Balcik bleek, draagt dat bij aan islamofobie.

‘Maar liefst 95 procent van de respondenten in het onderzoek van Meld Islamofobie zegt de afgelopen vijf jaar te maken te hebben gehad met een vorm van islamofobie. Dat is enorm veel, maar haast niemand maakt er officieel melding van. Om eerlijk te zijn begrijp ik dat goed, ik heb het ook niet gedaan. Allereerst is het onduidelijk waarvan je precies melding moet maken, want wat is islamofobie eigenlijk? Verschilt het van ‘gewoon’ racisme en zo ja, hoe dan? Racisme gaat over onderscheid maken tussen mensen vanwege hun ‘ras’ of etniciteit. Islamofobie is specifiek gericht op moslims. Ik kan als moslim van kleur dus met zowel racisme als islamofobie te maken krijgen.

‘Zolang we niet weten hoe groot het probleem is, is het moeilijk om er iets tegen te doen. Ik zou willen dat de term islamofobie algemeen bekend wordt, net zoals iedereen ook weet wat antisemitisme is. Nu wordt over islamofobie gesproken als een begrip, of als ‘gevoelens’ terwijl het over acties gaat. Laten we islamofobie daarom tastbaar maken, zodat het ook meetbaar wordt. Bijvoorbeeld door verschillende categorieën op te stellen met omschrijvingen van wat geldt als islamofobie. Varkenskoppen voor een moskee leggen of woningen besmeuren, is duidelijk islamofobie, maar iemand uitmaken voor terrorist omdat ze een hoofddoek draagt, zou ook gezien moeten worden als islamofobie. Misschien dat de volgende die zo wordt belaagd dan wél aangifte doet.’

Meer over