Dagboek van een huisartsDanka Stuijver

Ik denk aan dat meisje, dat thuis wordt mishandeld

null Beeld

Overal worden de hardloopschoenen uit de kast getrokken. Hierbij speelt het mooie weer een rol en veel mensen ‘deden dit ­altijd al, hoor’, maar laten we ook eerlijk zijn: voor velen van u is het dé manier om het gezin even te ontvluchten. Want zo dicht op elkaars lip, dat gaat soms best schuren. Ik noem: discussies om de afstandsbediening, rondslingerend troep of wie de kleine vermaakt tijdens een belangrijke ‘call’. Kleine onbenullige ruzies. Maar soms gaat het om meer dan dat.

Mijn gedachten gaan steeds naar een 8-jarig meisje. Ik zag haar twee jaar geleden op het spreekuur tijdens de zomervakantie. Ze kwam uit een gezin met alleen maar verliezers: een zwakbegaafde moeder die maar zwanger bleef worden, kindjes die uit huis werden geplaatst, een werkloze ­depressieve vader met een kwade dronk, zelf bedorven door een opvoeding vol fysiek en mentaal geweld.

Ik zag het meisje samen met haar moeder. Een stil meisje met intelligente ogen. Ze had een blaasontsteking. Waarschijnlijk omdat ze eindeloos haar plas ophield. Want als ze ging plassen moest ze haar kamer uit en bestond de kans dat ze haar vader tegen het lijf zou lopen. Ik stuurde haar moeder met een smoes naar de apotheek en vroeg het meisje hoe het op school was. Haar knappe gezichtje klaarde op: ze had vriendinnetjes, de juf was zo lief, en ze mocht zelfs al extra moeilijke sommen maken. Voor haar was school de veilige haven, de plek waar ze zichzelf kon zijn, waar ze kon ontspannen en waar ze kon plassen wanneer zíj dat wilde.

Ik denk aan haar en al die andere kindjes die nu thuis zitten, gevangen in een rotte thuissituatie. Ik vrees voor hun veiligheid en gezondheid. Vooral als er een totale lockdown gaat komen. Ik hoop op oplettende buren. Aan hen vraag ik: houd u oren en ogen open, ga het gesprek aan of bied lucht door een kindje even mee naar buiten te nemen. En bovenal, hoe moeilijk ook, oordeel niet.

Danka Stuijver is huisarts in Utrecht. Tijdens de coronacrisis schrijven de huisartsen Danka Stuijver en Joost Zaat op werkdagen beurtelings over hun ervaringen in de praktijk

Meer over