columnarnon grunberg

Ik ben begonnen als republikein, maar ben royalist geworden. Koningin Juliana heeft daaraan bijgedragen

null Beeld

De officieuze partijhistoricus van het CDA, PG Kroeger, nodigde mij uit om bij hem langs te komen in Den Haag. De uitnodiging ging gepaard met het woord ‘maestro’ – de vileine ironie is de verkwikkendste.

Ik meende dat Kroeger mij wilde laten spioneren. Als een vreemde mij uitnodigt, denk ik: ze willen seks of ze zoeken een spion. Laatste tijd kom ik ook veel mensen tegen die een huisgoeroe zoeken.

Ik schafte Kroegers recentste boek aan, Tand des tijds, en op een snikhete middag stapte ik zijn kantoor in het centrum van Den Haag binnen. Boek had ik nog niet gelezen, dat was geen probleem.

We begonnen bij Lubbers. Ik vat Kroegers woorden samen: Lubbers was bijna een genie, maar de culinaire kanten van het leven lieten hem koud.

De beste anekdote betrof uiteraard Van Agt. Van Agt zat aan de dis met koningin Juliana. Juliana vertelde dat ze had gehoord dat er een ufo was geland in Zwitserland en dat de buitenaardse wezens zo intelligent waren dat ze Zwitserduits spraken. Later zou Van Agt hebben gezegd: ‘Ik dacht bij mezelf, jij bent ver heen, meisje.’

Ik ben begonnen als republikein, maar ben royalist geworden. Koningin Juliana als mystica heeft daaraan bijgedragen. Ik ben er eigenlijk ook voor dat het koningshuis de informateur weer gaat benoemen. Een beetje mysticisme is onontbeerlijk. Als de democratie zich gaat hullen in het doodskleed van pure rationaliteit, sterft ze af.

Kroeger nam me mee naar een terras. Aan de serveerster vroeg hij: ‘Is het vijf uur?’

‘Ergens ter wereld wel’, zei ze.

Daarop bestelden we wijn.

‘Dit is mijn vaste plek’, zei hij, ‘vanaf hier zie je ze allemaal voorbijkomen.’

Later vroeg ik hem schriftelijk hoe het zat met de geheime missie waarvoor ik meende te zijn uitgenodigd.

‘Dat komt bijna vanzelf’, antwoordde Kroeger.

Meer over