Ingezonden brievenDit schrijven onze lezers

‘Ik ben als PvdA’er jaloers op dat overmoedige elan van Rood van de SP’

Leden van Rood, de jeugdafdeling van de SP, leren in Den Haag een weekend lang ouderwets flyeren en handtekeningen verzamelen. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Leden van Rood, de jeugdafdeling van de SP, leren in Den Haag een weekend lang ouderwets flyeren en handtekeningen verzamelen.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag

De spraakmakende Belgische socialist Louis Tobback zei ooit: ‘Als je jong bent, wil je radicaal iedere afslag naar links nemen. Maar wat gebeurt er dan? Als je wat ouder wordt, met meer levenservaring, zie je en ervaar je als vanzelf dat het toch wel verstandig is om af en toe ook rechts af te slaan.’

Kortom, zolang de wapenarsenalen nog niet ontdekt zijn voor de revolutie, zou ik als SP-bestuurders niet zo overspannen reageren op de jongerenbeweging van Rood. Ik ben als PvdA’er eigenlijk best wel een beetje jaloers op dat overmoedige jeugdige elan en radicale denken van Rood.

Ik ken vooral polderende, cv- jagende, politieke carrière plannende jonge socialisten in mijn eigen partij. Komt vanzelf goed, denk ik: van wrijving gaan dingen glanzen.

Marien van Schijndel, duo-voorzitter PvdA Deventer

Patiëntgegevens

In dezelfde krant waarin hoogleraar Acute Interne Geneeskunde Frank H. Bosch een pleidooi houdt voor digitale uitwisseling van mijn patiëntengegevens, staat uitvoerig beschreven hoe een medisch secretaresse in een ziekenhuis al vier jaar lang illegaal toegang hiertoe heeft en deze zelfs tot een schelmenroman heeft verwerkt. Wat een timing, Volkskrant.

Peter van Rijn, Rheden

Wokisme

Na een lange inleiding over Baudet, antisemitisme en complotdenken komt Martin Sommer in zijn Sinterklaas-column toch weer uit bij Gloria Wekker, wokisme en het anti-racismedebat, zonder daarbij overigens Zwarte Piet te noemen. Dat getuigt van een uitzonderlijk talent om overal verbindingen te leggen òf van een obsessieve ijver om het wokisme aan de kaak te stellen.

Paul Goedhart, Wageningen

Voltaire

Paul Cliteur neemt volgens collega-hoogleraren te weinig afstand van uitspraken die binnen FvD gedaan zijn. BIJ1 en SP moeten ook al afstand nemen van uitspraken gedaan binnen de jongerenafdelingen. Niet-afstand nemen van controversiële uitspraken is onderhand hetzelfde als de uitspraken zelf doen. De drempel voor het gelijk stellen van uitspraken aan belediging, haat of geweld zakt ook elk jaar. De mogelijke interpretatie van een uitspraak door een derde is al voldoende bewijs.

Wilders is veroordeeld voor groepsbelediging vanwege zijn wagelijke uitspraken. Ik herhaal ‘belediging’. Cliteur handelde in lijn met de verlichtingsidealen van Voltaire. De Universiteit Leiden zou hem een medaille moeten geven en zich heel diep moeten gaan schamen.

Hans Kellerhuis, Utrecht

Gif

De wereld is op drift en overheden verliezen hun grip op de ontwikkelingen. Er zijn geen tekenen dat het tempo van de veranderingen zal afnemen, integendeel. Nu zijn er uiteraard meerdere oorzaken aan te wijzen, maar ik vraag hier aandacht voor de ingrijpende destructieve invloed van het sluipende gif van de sociale media. Ik laat de (beperkte) voordelen even voor wat ze zijn en geef hierna, in willekeurige volgorde, enkele voorbeelden van de ingrijpende negatieve impact op zowel de maatschappij als het persoonlijk leven van velen: polarisatie, nepnieuws, vervaging van de waarheid, slut-shaming en pesten, klimaatontkenners, wraakporno, drill rap, populisme, doodsbedreigingen, georganiseerde matpartijen, viruswaanzin, vaccinweigeraars, vervlakking, etc. Naar Bill Clinton merk ik op: It ‘s the social media, stupid. Overheid, neem dit serieus en pak je verantwoordelijkheid.

Aat de Jong, Middelburg

Kunst

‘Museaal belang’ is een abstracte en ongrijpbare term om de door musea rond de Tweede Wereldoorlog verkregen kunst van Joodse eigenaren onder zich te houden. Wat daarvan terug kan naar erfgenamen, moet terug. Dat had al decennia geleden moeten gebeuren.

Irene Apperloo, Twello

Opa

In de Volkskrant las ik een woord dat me even deed struikelen: ­betovergrootvader. Ik heb mijzelf herpakt en het artikel uitgelezen.

Toch laat de gedachte dat ik graag zo’n opa zal zijn me niet los.

Richard Kamsteeg, Hilversum

Vaccineren

De columns van Joost Zaat lees ik meestal met veel plezier en ik ben het ook meestal met hem eens, maar nu niet. Als het RIVM ervoor zorgt dat een goedgekeurde vaccin 4 januari bij mij wordt afgeleverd, garandeer ik dat ik dezelfde dag de 45 bewoners van het verzorgingstehuis waar ik de huisarts van ben, worden gevaccineerd en twee weken later opnieuw. Daar heb ik geen ingewikkelde ict-systemen voor nodig en al helemaal geen drie maanden. Af en toe lijkt het alsof de urgentie van de vaccinatie niet wordt gevoeld. Er gaan nog steeds dagelijks mensen dood aan corona, dus hoe eerder we kunnen vaccineren hoe beter.

Constant Mostart, Amsterdam

Urk

Ik mag toch wel hopen dat de jongeren in Urk die zaterdagavond ‘met molotovcocktails en extreem gevaarlijk vuurwerk’ gooiden zondag braaf ter kerke zijn gegaan?

René Appel, Amsterdam

Youp

Tip voor Youp: neem je oudejaarsconference op bij Ikea.

Herm Lamers, Maastricht

Meer over