Column

Iedereen schoot weer in opgefokte zwarte-pietmodus

'Ons toetje vanavond: blanke vla met negerzoen'. Brabants VVD-Statenlid annex fusion-aficionado Suzanne Otters had zichzelf weer eens overtroffen die avond en haar gezin een oerhollandse lekkernij voorgeschoteld. De Ottertjes lieten het zich goed smaken, maar niet voordat mama er 'uit solidariteit voor de Efteling' een foto van had gemaakt voor op Twitter. Monsieur Cannibale, de vrolijke roodbelipte zwartjoekel uit Kaatsheuvel was nu dus opeens ook al racistisch en iedereen schoot direct in de opgefokte zwarte-pietmodus.

Melle Runderkamp en Simon Hendriksen
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra Beeld anp
VVD-fractievoorzitter Halbe ZijlstraBeeld anp

'Politiek correct geneuzel of wordt de Efteling door een stel racisten gerund?' vroeg de nogal binair ingestelde presentator van Telegraaf-tv zich af. Ze waren maar even poolshoogte gaan nemen en het pretparkpubliek toonde zich waar pretparkpubliek. Want er waren ook poppen van witte mensen. En er stak toch een pollepel door die brede neus en geen botje?

Op het Binnenhof werd driftig verontwaardiging geveinsd: 'Als je van de Efteling een racistische organisatie weet te maken dan ben je echt compleet van het pad af', grijnshijgde Halbe Zijlstra in een betoog dat herinneringen opriep aan zijn vermaarde Hema-Voorjaarseitjesrede van eerder dit jaar.

Monsieur Cannibale. Beeld Marcel van den Bergh
Monsieur Cannibale.Beeld Marcel van den Bergh

De Betrouwbare Mannetjes stonden net een blanke-negervlazoen in elkaar te flansen, toen we hoorden van Edith Schippers' voornemen om mensen die verward gedrag vertonen voortaan via een zogeheten 'time-out' tijdelijk ter observatie op te nemen. Het opgewonden racismedebat, de halfbakken maatregelen voor verwarde mannen, we kregen het ene na het andere déjà vu te verwerken. Vertraging bij de Noord-Zuidlijn, overspannen huizenmarkt, politiegeweld in de VS, Frank Snoeks die de finale mag doen. Het werd steeds ondraaglijker. Ook het geen-plan hebben als je iets ingrijpends van plan bent, blijkt gewoon proper British manner. Mooie boel.

En iedereen blijft driftig zijn eigen stokpaardje aandrijven, ook als het allang in stukken gereten in de berm ligt. Als je een paar maanden terug nog hebt gevierd dat we lekker 130 mogen, zou je ook wel gek zijn om je vrolijke vroemvroem-campagneleus uit het raampje te mieteren. En als je je ongelijk in een dik, ingebonden rapport in je schoot krijgt geworpen, en Bagdad de meest dodelijke aanslag van het jaar moet verwerken, kan je altijd nog beweren dat we maar mooi van die lelijke Saddam af zijn. Onze hoofden tolden ervan.

Hoopvol keken we naar degene die het liefst alle partijen een beetje gelijk geeft. Maar zelfs die wist de uitslag van het Oekraïne-referendum zo te behandelen dat het een raadsel is wie er nou uiteindelijk zijn zin heeft gekregen, dat iedereen straks weer net zo ontevreden is, en het allemaal weer van voren af aan begint.

Dan denkt u natuurlijk dat wij het wel weer voor u zullen oplossen, maar ook wij hebben even geen plan, geen exitstrategie. Als ratten het zinkende schip verlaten, kunnen we ons helaas niet veroorloven. Wij hebben niet op Eton gezeten, laat staan dat we een EU-pensioen van 5.400 pond per maand krijgen. Misschien is een time-out zo'n gek idee nog niet. Doe maar een week of zes.

Voor de komende zomer adviseren wij u de volgende mening:

Volgens mij hadden we er hier af gemoeten.

Veel plezier van uw zomermening!

Betrouwbare Mannetjes Melle Runderkamp en Simon Hendriksen op Twitter: @Betmannetjes

Meer over