Lezersbrieven

‘Iedereen een e-auto’ is een slecht idee

De ingezonden lezersbrieven van maandag 15 maart.

Redactie
Bij de laadpalen op een parkeerplaats staan Tesla's op te laden. Beeld Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis
Bij de laadpalen op een parkeerplaats staan Tesla's op te laden.Beeld Hollandse Hoogte / Phil Nijhuis

Brief van de dag

Nederland wil dat de Europese Unie vanaf 2030 de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor verbiedt, blijkt uit de brief die staatssecretaris Stientje van Veldhoven samen met acht lidstaten aan de Europese Commissie stuurde. Dat is nodig om de ambitieuze Europese klimaatdoelen te halen. Maar zijn we wel duurzaam en eerlijk bezig als straks iedereen een eigen elektrische auto bezit?

Helaas gaat de grootschalige elektrificatie van ons wagenpark gepaard met een ongekende stijging van de vraag naar lithium, kobalt, nikkel, grafiet en mangaan, nodig voor de productie van de batterijen. De Wereldbank schat dat de winning van lithium, kobalt en grafiet tot 2050 vervijfvoudigt. De gevolgen voor mens en milieu laten zich raden.

De winning van deze mineralen zorgt nu al voor ernstige problemen in Afrika en Zuid-Amerika. Gemeenschappen daar gaan gebukt onder milieuvervuiling, waterschaarste en vergiftiging. Slecht betaalde mijnwerkers, onder wie kinderen, halen de mineralen vaak onder zeer gevaarlijke omstandigheden uit de grond. Deze mensen lijden onder de gevolgen van mineraalwinning voor onze energietransitie, terwijl ze niet substantieel hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis.

Gezien de nu al dramatische gevolgen, van de kobalt- en lithiumwinning moet er veel serieuzer gekeken worden naar andere scenario’s, om de vraag naar mineralen en energie in absolute zin te verminderen.

Zet in plaats van het stimuleren van privé-autobezit veel meer in op openbaar vervoer, autodelen en ride-sharing. Daarin zit veruit het grootste potentieel om de klimaateffecten van personenvervoer aan te pakken. En tegelijkertijd de druk op mens en milieu vooral in het zuidelijk halfrond te verlichten.

Voor een echt eerlijke mobiliteitstransitie is een eenzijdige focus op het terugdringen van de CO2-uitstoot in Europa niet voldoende; respect voor milieu en mensenrechten wereldwijd is minstens zo belangrijk.

Alejandro Gonzalez, Amsterdam

30 bezoekers

Het blijft elke keer weer oorverdovend stil over cultuur tijdens de persconferenties van het duo Rutte/De Jonge. Alsof cultuur er helemaal niet toe doet. Bij ‘ten eerste’ in de Volkskrant van 12 maart lees ik dat de besmettingen op niveau ‘ernstig’ blijven. Dus de Routekaart er maar weer eens bijgepakt. Vanaf risiconiveau 3: ernstig: musea, theaters en bioscopen open: maximaal 30 bezoekers. Ik word er moedeloos van. Waarom gebeurt dit niet? Voor de grotere evenementen wordt er van alles opgetuigd: fieldlabs, sneltesten, etc. en dat is ook nodig. Maar de kleintjes zijn net zo belangrijk en hebben in het afgelopen najaar allang bewezen dat ze veilig met 30 mensen op anderhalve meter open kunnen.

Renee ter Braake, Rhenen

Billen in het zand

Om te weten hoe preuts Nederland is, heb je de reacties op een programma als Gewoon. Bloot. niet nodig (Zaterdag & Opinie, 13 maart). Ga eens op een warme zomerdag naar het strand. Toen ik daar mijn kinderen (3 en 1) bloot liet rondlopen, merkte ik dat ik de enige was. Ik dacht eigenlijk dat het vrij normaal was om jonge kinderen lekker in hun blootje te laten rondscharrelen. Blijkbaar niet. Van een bekende kreeg ik zelfs een opmerking: was ik niet bang dat ze gefotografeerd werden door iemand met kwade bedoelingen? Nooit over nagedacht. Daarin was ik zo te zien ook een van de weinigen. Naïef? Misschien. En de druk om ze deze zomer met badpak en zwembroek te bedekken voel ik. Al hoop ik dat ik het niet doe en, wie weet, nog zo’n heerlijk naïeve ouder vind met kinderen in hun blote billen in het zand.

Esther van der Zwet, Roelofarendsveen

Spectaculair energieverbruik

Bard van de Weijer vertelt over het verzet van burgers tegen windmolens in de buurt (Ten eerste , 13 maart). Dit verzet leidt hem tot de vraag: kunnen we ons spectaculaire energieverbruik handhaven en in 2050 volledig CO2-vrij zijn zonder extra windturbines op land? Ik zal het antwoord geven: nee, we kunnen dit energieverbruik niet handhaven. Het komt voort uit overproductie en overconsumptie. Ook deze kunnen we niet handhaven, vanwege vervuiling en plundering van de aarde. Rijken als wij vervuilen en plunderen natuurlijk het meest. Inderdaad vraagt de energietransitie offers, namelijk terug te gaan naar basale productie en consumptie. Ten behoeve van een schone en veilige wereld. Ja, ook dat mogen politici wel eens uitspreken. En daarbij zeggen: het kan niet anders en het is niet erg.

Helen Gerretsen, Amsterdam

Noodgedwongen links

Zaterdag heb ik met veel interesse het interview met Erdal Balci gelezen. Net als hem ben ik een sociaal-democraat in hart en nieren. En net als de heer Balci verwacht ik weinig tot niets van de huidige linkse partijen. Ik mis in het Nederlandse landschap een partij die de problematiek zoals door de heer Balci aangegeven aan wenst te pakken, maar wel sociaal-democratisch is. Ik kies de komende week noodgedwongen voor een van de linkse partijen, omdat ik dat als de minst slechte keuze zie. Maar de problematiek zoals door Balci aangekaart is dusdanig groot dat dat misschien wel een slechte keuze is. In mijn ogen groeien de ‘schreeuwlelijkerds’ onder meer doordat anderen deze problematiek negeren.

J.M. van der Kolk, Delft

Meer over