ColumnVerslaggeverscolumn

Hunebedhighway, de Route 66 van Nederland

null Beeld

Hein Klompmaker bedacht dat de N34 tussen Coevorden en Zuidlaren ‘Hunebedhighway’ moet gaan heten. Dit om meer toeristen te lokken. Van de 53 hunebedden in Drenthe staan er 47 aan deze weg.

Hein weet nog waar hij het voor het eerst riep: in Anloo, waar de ANWB iets te vieren had. De ANWB wilde van de Hondsrugroute af, een van de oudste toeristische routes van Nederland. Hein vond dat jammer, hij kon zich nog herinneren dat hij er zelf met zijn ouders reed. Gezellig, ze deden daar toen nog aan bermtoerisme. ‘Dus ik riep in mijn speech: dan noemen we die weg voortaan ‘Hunebedhighway!’

Acht jaar geleden. En vandaag onthult staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) in Borger het eerste verkeersbord waar ‘Hunebedhighway’ op staat. Vormgegeven naar de iconische belettering van de Route 66, Amerika’s hoofdstraat, één van de oudste snelwegen van het land tussen Chicago en Los Angeles, bezongen door Nat King Cole:

‘Would you get hip to this kindly trip.’

Want dat moet de N34 dus worden: hip.

En ‘de Route 66 van Nederland.’

En een ‘beleefweg’.

Sjonge, zeg ik.

‘Al ben ik persoonlijk nog nooit op de Route 66 geweest’, grijnst Klompmaker.

N34, net Michigan eigenlijk. Beeld
N34, net Michigan eigenlijk.

Zijn andere bron van inspiratie is de Route Napoléon (‘Die ken ik wèl’), is de toeristische N85 tussen Cannes en Grenoble.

En ja, het voelt toch al anders, op de Hunebedhighway rijden. Weidser, als de dennen zich na Exloo royaal openen naar graanvelden. Bijna Michigan, met wat goede wil. En zwerk genoeg om het gemoed op hol te jagen, je moet alleen niet voortsukkelen achter twee voorzichtige mensen in een Renault Kangoo.

Ik tref Hein Klompmaker op het terras van het Hunebedcentrum in ‘Hunebedhoofdstad’ Borger, waar Klompmaker al dertig jaar directeur is. Voorzichtige gezinnen met kleine kinderen rondom ons spreken Nederlands.

Klompmaker begon als historicus en leraar geschiedenis op deze plaats met alleen het grootste hunebed van de Hondsrug en een open kopschuur. Nu staat er een museumpaviljoen ontworpen door Aldo van Eyck.

Hein Klompmaker, brein achter de naam. Beeld
Hein Klompmaker, brein achter de naam.

Na die keer in Anloo besloot hij zoveel mogelijk toespraakjes met de zin: ‘En voorts ben ik van mening dat de N34 Hunebedhighway moet worden.’

Acht jaar lang. ‘Sommige dingen moeten een momentum hebben’, zegt Hein.

Acht jaar geleden wilde Drenthe nog ‘het eigene’ benadrukken. Dat willen ze nog steeds, maar tegenwoordig mag het ‘wat inclusiever’. Hein Klompmaker: ‘We gaan geen mensen meer uitsluiten.’

Gebeurde dat dan? Nou, zegt hij, let bijvoorbeeld even op de namen van twee dorpen hier in de buurt.

Het eerste dorp heet ‘Anderen’.

Het tweede dorp heet ‘Echten’.

‘En in Echten werd in 2016 tegen de komst van een asielzoekerscentrum geprotesteerd met dode varkenskoppen.’ Dat azc is er niet gekomen.

Toeristen zijn geen asielzoekers, maar het is toch mooi dat Drenthe zich nu bereid toont zich ook in te zetten voor de internationale bezoekers, zegt Hein wat plechtig.

Nieuw elan in de oerprovincie!

Keileuk!

De Hunebedhighway Business Club van lokale overheid en ondernemers kan qua woordspelingen weer een tijdje vooruit. Die is opgericht om ‘de ambities te versnellen’. Krijgt vandaag ook een ‘kick-off’ van de staatssecretaris.

Nieuwe verkeersbord voor de oude Hondsrugroute. Beeld
Nieuwe verkeersbord voor de oude Hondsrugroute.

Alleen in het Dagblad van het Noorden wordt nog wat gemopperd. Men is bang dat het ‘te druk’ wordt. Men vindt het gebruik van de Engelse taal zwaar overdreven en vreest een hellend vlak, zie Engelstalige universiteiten. Klompmaker: ‘Maar Grolloo ‘Blues Village’ noemen, dat mag dan weer wel.’

Hij wil de hunebedden alleen maar netjes overdragen aan een nieuwe generatie. ‘Dat staat altíjd op gespannen voet met toerisme. Mensen klimmen erop, dat is dus ook totaal niet de bedoeling: een hunebed is een gráf.’ De Hondsrug kreeg de Unesco-status van ‘Global Geopark’, die ze hopen te handhaven. Bij die status hoort presenteren wat je hebt. Soms moet je veranderen om het eigene veilig te stellen.

Het Drents Jeugdorkest speelt vanmiddag een ‘Hunebedhighway rhapsody’ en Hein Klompmaker hoopt dat er Hunebedhighway-roadsongs zullen volgen.

Echt iets voor Daniël Lohues, zeg ik. ‘Helemáál leuk’, zegt Klompmaker.

De Drentse zanger. Schreef al eens een roadsong over de ‘De weg van ’t lage Westen terug naar huus’. Maar dat heet ‘A28’.

Meer over