ColumnSheila Sitalsing

Hugo de Jonge houdt van apps met de hartstocht die anderen bewaren voor heel oude Märklin-treintjes

null Beeld

D66 had een hele advertentiepagina in de krant gekocht om uit te leggen dat ‘Nederland snakt naar vrijheid en perspectief’. Stem op ons, stond erbij, en dan lonkt het vrijheidspaspoort: een bewijs van een prik of van een negatieve coronatest dat de deuren opent van restaurants, bioscopen, festivals, congressen en andere samenscholingen. Zodat een gevaccineerde opa uit eten kan gaan met z’n negatief geteste kleindochter. D66 positioneert zich naar eigen zeggen daarmee op ‘een middenweg’, een redelijk midden tussen viruswappies en lockdownfetisjisten.

De vraag of het door de beugel kan dat het kabinet ondertussen de avondklok min of meer stilzwijgend is gaan inzetten als ruilmiddel voor een extra rondje shoppen in de Hema, beantwoordt de partij die doorgaans druk in de weer is met grondrechten en met ‘tuttuttut’ zeggen tegen anderen die het daar niet zo nauw mee nemen, overigens niet in diezelfde advertentie. Dat is jammer, want er was nog best veel plek op de pagina.

Een paar uur later stond Hugo de Jonge uit te leggen dat het kabinet allang bezig is om zo’n vrijheidsbewijs mogelijk te maken. Uiteraard in de vorm van ‘een app’, want De Jonge houdt van apps met de hartstocht die anderen bewaren voor heel oude Märklin-treintjes van het model Krokodil. Sterker, dit weekend wordt al een toegangsapp die laat zien of iemand negatief getest is ingezet bij een proef (‘fieltlep’ zeggen ze in het kabinet) op het Lowlandsterrein in Biddinghuizen. Volgens De Jonge kan een vaccinatiebewijs eenvoudig aan deze app toegevoegd worden.

(Het is trouwens lang geleden dat De Jonge er zo vrolijk en ontspannen bij stond. Misschien is hij blij omdat hij verwacht dat we ergens dit jaar van de ergste corona-ellende af zijn, misschien is het gewoon de gebruikelijke opwinding wanneer hij een nieuwe app mag aankondigen. Thuis hangen we de theorie aan dat hij bij elk desastreus campagne-optreden van Wopke Hoekstra de ogen ten hemel staat, ‘dankUwel dat deze beproeving mij bespaard is gebleven’ prevelt en huppelend zijn weg vervolgt.)

Het was dus misschien een beetje zonde van het geld voor de D66-advertentie, want zo’n coronapaspoort krijgen we kennelijk sowieso. Al kun je ook redeneren dat het slim is van Sigrid Kaag om te doen alsof zij dit heeft bedacht en bepleit. Het is immers verkiezingstijd en de premier doet ook de hele tijd niets anders dan zich positioneren als de man die het volk door deze crisis leidt.

Aan zo’n paspoort kleven praktische en ethische bezwaren. Er zijn mensen die zich niet willen laten testen (ook de premier bleek tot voor kort nooit getest), er zijn mensen die om goede redenen geen smartphone hebben en dus geen app (alweer: de premier koketteert met zijn Nokia met drukknopjes), er zijn mensen die geen vaccinatie willen (omdat ze er niet in geloven, omdat er dierproeven mee zijn gemoeid, omdat ze om gezondheidsredenen geen vaccin mogen). Ongetwijfeld zullen sommigen aan de rechter de vraag voorleggen wanneer toegangsvoorwaarden onredelijk zijn, en wanneer onderscheid maken ongeoorloofd is.

Het zou kleinzielig zijn om te zeggen dat het grappig is dat de eerste gevaccineerden behoren tot de groep die tot voor kort nog door het leven gingen als het dorre hout der natie, en dat het heel geestig zou zijn als zij straks naar een festival exclusief voor geprikten mogen terwijl Jort Kelder bij de poort wordt weggestuurd, dus zoiets zou ik nooit opschrijven.

Niettemin: uitstekend idee, een kaartje naar de vrijheid.

Meer over