ColumnBert Wagendorp

Houd moed, vrienden, misschien is het zwaard van Damocles genaamd ‘de Engelse variant’ een houten nepzwaard

null Beeld

De ‘Engelse variant’ van het coronavirus hangt als ‘het zwaard van Damocles’ boven Nederland – het is opvallend hoe die oude uitdrukking opeens weer aan populariteit wint. Het dodelijke zwaard hing naar verluidt aan het hof van Dionysius de Oudere in Syracuse aan een haar boven het hoofd van Damocles. Die werd daar behoorlijk zenuwachtig van. Een toepasselijker zegswijze is niet denkbaar, want ook de Engelse variant maakt iedereen erg nerveus.

Vanuit Londen komt Marcel Levi voortdurend met updates. Levi is de Nederlandse directeur van zeventien ziekenhuizen in de Britse hoofdstad (30 procent van de inwoners besmet) en helpt eigenhandig mee op de ic-afdeling. Maar hij vindt niettemin toch steeds weer tijd om Nederlandse media geduldig te woord te staan. De situatie is ernstig, maar niet hopeloos. Levi is een inspirerende optimist.

De dreiging van de Engelse variant (Levi: ‘Tegenhouden is een illusie’) gooit het hele Nederlandse coronabeleid ondersteboven. Net nu we dachten dat er licht gloorde aan het eind van de tunnel. Diederik Gommers verklaarde vrijdag bij Op1 dat we mogelijk tot de zomer in lockdown moeten blijven. Een vervelend vooruitzicht, maar ja, wat doe je eraan; de Engelse variant is bij Hoek van Holland aan land gekomen.

Zaterdagavond keek ik naar het NOS Journaal, dat zo opende: ‘Basisscholen en kinderopvangcentra gaan op 25 januari niet open. Het OMT vindt dat niet verstandig.’ Het OMT heeft meteen gebruikgemaakt van het machtsvacuüm na de val van het kabinet en de macht naar zich toe getrokken. Ooit was verlenging van de schoolsluiting aanleiding geweest voor een extra persconferentie van de premier, maar dat was vroeger. We worden nu geregeerd door het OMT en dat houdt niet van persconferenties. Daar is geen tijd voor, de Engelse variant hangt boven ons hoofd en een haar is geen staalkabel.

Een dezer dagen wordt de avondklok afgekondigd, ook door het OMT (Outbreak Mean Time). Reden: de Engelse variant. ‘Engelse variant’ betekent: einde discussie. In Engeland hebben ze half februari de kwetsbaarste ouderen en het zorgpersoneel gevaccineerd en daarmee zal de angel uit de pandemie zijn getrokken. Toch zei minister van Gezondheid Gove in The Guardian dat de strenge lockdown (met avondklok) mogelijk pas in maart zal worden afgeschaald. Dus dan weet je het wel.

Als het een beetje meezit hebben wij hier in maart net de eerste honderdjarigen van het vaccin voorzien, dus de waarschuwing van Gommers is nog aan de voorzichtige kant – het kan zomaar september worden met de lockdown. Nu stagneert de levering van het Pfizer-vaccin weer, staat de effectiviteit van het Oxfordvaccin ter discussie en heeft Moderna de prijs verdubbeld. In de grafiek van de vaccinatiestrategie wordt zwaar ingezet op ‘vaccin C’, maar de C-vaccins zijn er nog niet – een nieuwe rij onbekende variabelen die de lockdown zomaar tot november kan verlengen. Een derde golf dreigt, zei Gommers. De derde pas? Ik was na de tweede de tel al kwijt.

De Engelse variant was eerst 70 procent besmettelijker, daarna nog 30 procent en nu weten we het niet meer. Volgens Marcel Levi kan de explosie in Engeland mogelijk ook worden verklaard door het massale Christmas-geshop en het uitgebreide familiebezoek rond het kerstdiner. Als dat waar is, is het zwaard van Damocles een houten nepzwaard – de situatie is bij ons nu van ‘zeer ernstig’ naar ‘ernstig’ afgeschaald en ‘zorgelijk’ komt in zicht. Dat heet in deze tijden vooruitgang.

Hou vol, vrienden. Engelse variant of niet: We shall prevail.

Meer over