VerslaggeverscolumnMargriet Oostveen

Hotelstop? Deze crèche kreeg toeristen over de vloer

null Beeld Studio V
Beeld Studio V

Met de hotelstop wil het in De Kleine Wereld niet zo lukken.

Margriet Oostveen

Er lopen vanaf nu hotelgasten in de crèche, dus dat vraagt ‘extra oplettendheid’.

Geen grap: eind februari krijgen ouders van kinderdagverblijf De Kleine Wereld aan de Plantage Middenlaan dit bericht van de ‘operationeel directeur’. Niet alleen de twee panden naast De Kleine Wereld zijn verbouwd tot hotel, ook een aantal ruimtes ín het eigen pand worden per 1 maart hotelkamers.

De Amsterdamse collegeonderhandelaars GroenLinks, D66, PvdA en SP kondigden kort voor het afgelopen pinksterweekend stevig aan de overlast van miljoenen toeristen te willen beperken. Om te laten zien dat ze het menen, gaat het toerisme-promotiebureau Amsterdam Marketing nu ‘kennisbureau’ heten.

Bij De Kleine Wereld lachen ze er wat schamper om. In café Koosje, op de hoek, praat ik met zes ouders die de alarmklok luiden: Fabienne Boekel, Joris van Wijk, Maritza Rietdijk, Joost Blazer, Sacha Stoppelaar en Sandy Beltman. Tien ouders zochten al contact met de GGD. Anderen voerden in de oudercommissie vier nogal vergeefse gesprekken met het kinderdagverblijf.

Een hotelstop was er al, sinds 2016. Maar aan de Plantage Middenlaan verschenen onlangs toch weer meer hotels: oude hotelvergunningen, die in deze overgangsperiode nog even snel in hotelkamers worden omgezet.

Twee witgeschilderde panden met lila kozijnen rechts van De Kleine Wereld zijn nu hotel Quentin Zoo. De Kleine Wereld huist in het gekleurde pand met monumentenstatus van architect Aldo van Eyck, in 1973 speciaal gebouwd voor alleenstaande moeders en hun kinderen. De bovenverdiepingen van dit monument herbergen nu óók hotelkamers van hotel Quentin Zoo.

Gekleurd het kinderdagverblijf, wit het hotel. Beeld
Gekleurd het kinderdagverblijf, wit het hotel.

Hotelgasten lopen met peuters door een gezamenlijke gang en op de trap. Aan de kleine binnentuin van de crèche ligt nu een wand vol hotelkamers achter ondoorzichtige vitrages. ‘Dat voelt helemaal niet goed’ voor Amsterdamse ouders, alerter dan ze zouden willen sinds de grote misbruikzaak van Robert M.

De leidsters speuren nu naar sigarettenpeuken. Die gooien hotelgasten avonds uit het raam en rondkruipende baby’s stoppen ze de volgende ochtend in hun mond. Het kleine halletje bij de ingang staat vol trolleys met hotelwasgoed. Ouders vragen zich af waar de vluchtwegen bij brand ook alweer zijn. En of hun kleine kinderen dan door vluchtende hotelgasten vertrapt worden. Wie zijn kind naar de crèche brengt moet sinds 1 maart drie deuren met cijfersloten intikken om hotelgasten buiten te houden. ‘Probeer eens met twee kleine kinderen op je arm. En veilig voelt het ook niet.’

De directeur van kinderopvangketen De Kleine Wereld, Erik Vlutters, wil de ‘moeizame’ gesprekken met het hotel ‘op geen enkele manier verstoren’ door nu mee te werken aan dit stuk.

Wie de eigenaar van het hotel is? De ouders hebben geen flauw idee.

V.l.n.r. Maritza, Joost, Fabienne, Joris, Sacha met hun kinderen. Beeld
V.l.n.r. Maritza, Joost, Fabienne, Joris, Sacha met hun kinderen.

Quentin Hotels heeft vijf hotels in Amsterdam en drie in Berlijn. Ik bel het hoofdkantoor en vraag naar de leiding. Een Engels sprekende dame weigert een naam te geven: ‘I have no permission.’

Kijk ik even in het register van de Kamer van Koophandel: de eigenaar heet Jonatan Tsuff, 29 jaar oud. Zoek ik nog wat verder: Zoon van Haim Tsuff, van het eerste Quentin Hotel bij het Leidseplein. Bestuurslid Koninklijke Horeca Nederland. En opvallend: Jonatan zit in de ‘adviesraad accommodaties’ van Amsterdam Marketing: de toerismepromotor die nu braaf ‘kennisbureau’ heet.

Een GGD-ambtenaar liet aan ouder Joris van Wijk weten dat een truc is toegepast: eerst is een ‘nummerbesluit’ aangevraagd, waardoor het Aldo van Eyck-pand deels hetzelfde huisnummer kreeg als het witte pand ernaast. Daarna is op dat huisnummer een hotelvergunning aangevraagd.

‘Maar toen ik het pand in 2016 kocht zat die hotelvergunning al op de bovenste verdiepingen’, zegt Jonatan Tsuff als ik hem telefonisch te pakken krijg op een toerismebeurs in Shanghai. Onderhandelt hij al met De Kleine Wereld over een alternatieve locatie? ‘Ook. Over allerlei zaken.’ Moet de crèche eruit ten gunste van meer hotelkamers? ‘Die kans is klein’, zegt Tsuff. ‘Het is lastig daar nog een hotelvergunning voor te krijgen.’

Crèche-ingang met hotelwasgoed.  Beeld
Crèche-ingang met hotelwasgoed.

Een woordvoerder van wethouder Udo Kock (D66, Economische Zaken) laat het nakijken: er is vier jaar geleden een omgevingsvergunning verleend voor een hotel, ‘maar niet voor het deel waar het kinderdagverblijf zit’. Vorig jaar is zelfs nog een verzoek afgewezen om ‘het gehele pand te verbouwen tot hotel’: dus ook de crèche zelf.

Niettemin krijgt Amsterdam nog steeds hotelkamers waar maar een gaatje is.

Ouders mailen hem al langer, maar nu het in de krant komt laat wethouder Udo Kock dan toch weten dat bouw- en woontoezicht ‘zo snel mogelijk’ gaat kijken ‘of er illegale hotelpraktijken zijn’, rond de crèche.

Dus houd dat nieuwe college vooral scherp. Belofte maakt schuld.

Meer over