Commentaar

Hopelijk kan Biden Israël weerhouden van verdere onnodige provocaties

Gezond verstand gevraagd en de wil tot conflictvermijding bij het Israëlisch-Palestijns conflict.

Een Israëlische politieman heeft zijn pistool gepakt. In het midden een Palestijn, rechts een  orthodox-Joodse autobestuurder. Jeruzalem op 10 mei 2021. Beeld EPA
Een Israëlische politieman heeft zijn pistool gepakt. In het midden een Palestijn, rechts een orthodox-Joodse autobestuurder. Jeruzalem op 10 mei 2021.Beeld EPA

Zoals werd gevreesd zijn maandag opnieuw onlusten uitgebroken rond de Al Aqsa-moskee in Jeruzalem. Zeker 300 Palestijnen en 21 Israëlische politieagenten raakten gewond. Wereldwijd wordt terecht met grote zorgen gekeken naar de nieuwste golf van confrontaties die de ernstigste is in jaren en nu dreigt te escaleren door de voorspelbare tegenaanvallen door Hamas vanuit Gaza.

De EU, de VS maar ook het bevriende buurland Jordanië hebben het buitensporige politiegeweld en de provocaties van afgelopen dagen tijdens de heilige vastenmaand voor moslims - de ramadan - veroordeeld en Israël opgeroepen tot kalmte. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is maandag bijeen gekomen om de situatie achter gesloten deuren te bespreken.

Premier Benjamin Netanyahu lijkt zich echter opnieuw niets aan te trekken van de internationale kritiek en denkt mogelijk ook electoraal garen te kunnen spinnen bij zijn harde optreden jegens Palestijnen. De Israëlische nederzettingenpolitiek - hoe illegaal en omstreden ook - wordt door veel Israëlische burgers, en vooral de nationalistische Joodse hardliners en kolonisten, immers breed gesteund.

Het rapport van Human Rights Watch vorige maand waarin niet voor het eerst wordt geconcludeerd dat Israël een apartheidsregime voert, maakt in Israël geen enkele indruk. Het is om die reden niet te verwachten dat de huidige regering zal ingrijpen bij de zaak die de lont in het kruitvat stak. De wet staat immers aan de zijde van de nationalistische organisaties die willen dat een aantal Palestijnse families uit hun huis in de wijk Sheikh Jarrah (in bezet Oost-Jeruzalem) wordt gezet, om plaats te maken voor Joodse inwoners omdat die daar in 1948 zijn verdreven. Het valide tegenargument dat Palestijnen ook geen rechten hebben op de bezittingen die zij bij hun verjaging zijn kwijtgeraakt, is aan dovemansoren bestemd.

Met een beetje gezond verstand en de wil tot conflictvermijding had de Jeruzalemmars, waarbij de Israëlische bezetting van 1967 over Palestijnse gebieden wordt gevierd, maandag simpelweg moeten worden afgelast. Mogelijk weet de belangrijkste Israël-vriend, de VS met nu de gematigder en verstandiger Joe Biden aan het hoofd, Israël toch te weerhouden van verdere onnodige provocaties.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over