Commentaar

Hoop op tegenwicht van Trumps mannen

Marionetten worden de ministers die Trump heeft aangesteld niet, afgaand op hun hoorzittingen.

Fokke Obbema
Trumps beoogd minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson Beeld ap
Trumps beoogd minister van Buitenlandse Zaken Rex TillersonBeeld ap

Krijgt Donald Trump door en door loyale ministers die hun baas alleen maar naar de mond praten? Of worden het lieden die hun eigen mannetje staan en bereid zijn de president tegen te spreken en bij te sturen? Dat laatste behoort in ieder geval tot de mogelijkheden, afgaand op de hoorzittingen van afgelopen week. Diverse ministers verwoordden, ondanks urenlange training vooraf, opvattingen die lijnrecht tegen die van hun president ingingen.

Vanuit Europees perspectief valt dat zelfstandig denken toe te juichen - zeker op terreinen waar Trump de verkeerde afslag dreigt te nemen, zoals bij het klimaatakkoord en de atoomdeal met Iran. Meer algemeen kan het buitenlandse beleid niet met een gerust hart aan de onervaren president worden overgelaten. Dus is het wel bemoedigend dat het juist Rex Tillerson (Buitenlandse Zaken) en oud-generaal James Mattis (Defensie) zijn die willen afwijken van de buitenlandse koers die Trump voor ogen staat.

Trump is een scepticus die aan het klimaatakkoord van Parijs geen waarde hecht, maar Tillerson toonde geen behoefte afstand te nemen van 'Parijs'. Hij vindt het belangrijk dat de VS 'hun stoel aan de tafel' houden bij dit 'mondiale probleem dat geen enkel land alleen kan oplossen'.

De VS moeten zich aan hun woord houden, zei Defensie-man Mattis over de deal met Iran, door Trump nog als 'een van de domste deals ooit' afgedaan. De oud-generaal toonde zich ook een hardliner tegen Poetin. Die is erop uit 'de NAVO te breken' en daar 'moeten we ons waar mogelijk tegen verdedigen', want het gaat om 'de grootste aanval sinds de Tweede Wereldoorlog'. Het is de traditionele, vijandige kijk op Rusland, waar Trump juist vanaf wil.

Diens verlangen naar vriendschap met Poetin kwam deze week in het teken te staan van onthullingen die hem chantabel zouden kunnen maken. Wat daarvan ook waar mag zijn, zeker is dat Trumps aanhalen van Poetin op groot wantrouwen gaat stuiten, zowel in het Congres als binnen zijn regering. Om over de inlichtingendiensten nog maar te zwijgen. Het presidentiële systeem biedt Trump royale kansen zijn zin door te drijven. Maar enige hoop op tegenwicht is na deze week wel gerechtvaardigd.

Meer over