CommentaarRaoul du Pré

Hoop dat electorale einde van Forum is ingeluid, is voorbarig

null Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant
Beeld Freek van den Bergh / de Volkskrant

Thierry Baudet kan als het ware opnieuw beginnen met zijn FvD, maar nu wel in een ander daglicht.

Thierry Baudet triomfeert. Geheel conform zijn eigen verwachting pakte de machtsstrijd in Forum voor Democratie vrijdag in zijn voordeel uit. Dat zat er inderdaad al dik in. Het ligt niet voor de hand om een politieke partij amper vier jaar na de oprichting alweer van z’n oprichter te ontdoen. FvD is Baudets concept, hij legde de grondvesten en vrijwel iedereen die zich er bij aansloot deed dat in eerste instantie vanwege enthousiasme over de man en zijn ideeën. Dat geldt ook voor de FvD-volksvertegenwoordigers. Weinigen hadden hun zetel op eigen kracht kunnen behalen, geen wonder dat Baudet niet lang om hen treurt.

Baudets aanblijven schept intussen veel duidelijkheid. Een nieuwe uittocht van meer en minder prominente leden is onvermijdelijk, gezien hun stellingnames in de afgelopen weken. In zekere zin is dat een geruststellend teken dat ook op de uiterste rechterflank voor velen een duidelijke grens wordt overschreden zodra het denken expliciet xenofobisch, racistisch en antisemitisch wordt. De vertrekkers hadden daar eerder achter kunnen komen, maar ze maken nu in elk geval hun punt.

Baudet zelf zal zich bevrijd voelen van alle interne bezwaren tegen de koers. Hij kan als het ware opnieuw beginnen met zijn beweging, maar die staat nu wel in een ander daglicht. Er hing lange tijd veel mist rond Forum. Wie Baudet verdacht van extreemrechtse sympathieën kreeg steeds tegengeworpen dat daarvan niets bleek in het partijprogramma en dat hij omringd was door mensen die hadden bewezen dat ze met zoiets heus niets te maken wilden hebben. Na alles wat we in november hebben gezien en gehoord, is dat voorbij: wie nu nog aansluit bij Forum, zit bij een partij die geen noodzaak ziet om racisme in eigen kring uit te bannen. Baudet schenkt klare wijn.

Wat dat betekent voor de politieke verhoudingen op het Binnenhof is nog zeer ongewis. De hoop bij Baudets politieke tegenstanders dat hiermee het electorale einde van Forum is ingeluid, is rijkelijk voorbarig. Al is het maar omdat zijn kiezers, volgens de peilingen, hun heil vooralsnog bovenal zoeken bij Geert Wilders’ PVV. Dan is de weg terug naar Forum ook niet zo lang.

In het Volkskrant Commentaar wordt het standpunt van de krant verwoord. Het komt tot stand na een discussie tussen de commentatoren en de hoofdredactie.

Meer over