Column

Hoogmis van voetbalgezang

Rillingen rolden over mijn rug toen het volk van Wales het volkslied inzette: Hen Wlad Fy Nhadou, in de eigen taal. Land van mijn vaders, in de onze. Het gaat onder meer over dichters en zangers, over beroemde inwoners, dappere strijders, patriotten wier bloed is vergoten voor de vrijheid.

Willem Vissers
Supporters van Wales. Beeld anp
Supporters van Wales.Beeld anp

Als je het hotel uitloopt in ons basiskamp in Amiens, zie je ze nog niet, maar je hoort ze al zingen op het pleintje verderop. Het is best knap, hoeveel zij daarbij kunnen drinken. Woensdag was er even een opstootje met wat Britten. Wales? Engeland? Geen idee. Ging het om een vrouw? Een omgegooid glas? Of gewoon om niets?

Donderdag waren ze met zijn allen naar Lens getogen, die duizenden uit Wales, net als al die Engelsen. Ach, al die vlaggen, wat waren ze mooi. Uit Chesterfield, uit Darlington, van de Coventry Legion, uit Cardiff, Wrexham, uit Swansea.

En dan hoe die Engelsen eens in de zoveel tijd hun volkslied inzetten, God save the Queen. Het was schitterend, deze speciale uitvoering van de Voice of Britain.

Het was een meesterlijke middag. Wat u ook moge denken over Britse voetbalsupporters: Engeland - Wales, op 16 juni 2016 in Lens, was een hoogmis van voetbalgezang.

Meer over