Opinie

Hoog tijd voor een minirokkendemonstratie

Back to basics in het Keulen-debat: seksueel misbruik is een probleem dat de samenleving maar moeilijk onder ogen kan zien. Vandaar de minirokkendemonstratie zaterdag in Amsterdam, schrijven Lyle Muns, Elene Walgenbach, Bart van Bruggen en Merel Stoop.

Lyle MunsElene WalgenbachBart van Bruggen en Merel Stoop
Een minirokdemonstratie in Tunesië in juni 2015 kreeg duizenden
Een minirokdemonstratie in Tunesië in juni 2015 kreeg duizenden "likes" op Facebook, maar trok maar een paar dozijn demonstranten.Beeld afp

Overal was in de afgelopen weken te lezen over het misbruikschandaal op oudejaarsavond in Keulen. Wat een debat had kunnen worden over seksueel geweld en waarom dat altijd onaanvaardbaar is, werd een debat over de Keulse daders. Dat is zonde, want seksueel misbruik is een probleem dat we maar moeilijk onder ogen lijken te kunnen zien. Daarom organiseren wij zaterdag een minirokkendemonstratie die deze zaterdag 16 januari om 13.00 uur begint op het Spui in Amsterdam.

De wereld op zijn kop

Weinig dingen zijn zo ingrijpend in een vrouwenleven als seksueel misbruik. Een slachtoffer verliest niet alleen haar lichamelijke integriteit, maar wordt soms levenslang beroofd van haar waardigheid. Dat gaat niet alleen om verkrachting. Aanrakingen, tikjes op de kont, seksuele toespelingen: voor te veel vrouwen is het dagelijks de bittere realiteit. Seks is leuk, maar niet als je er niet om vraagt.

De burgemeester van Keulen, Henriëtte Reker, zette de wereld helemaal op zijn kop: om aanranding te voorkomen zouden vrouwen er goed aan doen een armlengte afstand te houden van vreemde mannen. Die gedachte is overigens niet nieuw: hoe vaak gebeurt het niet dat slachtoffers van seksueel misbruik eerst vooral naar hun eigen gedrag en kleding gevraagd worden? De vraag stellen is hem beantwoorden.

Welke kleren je draagt zegt niks over of je seksueel misbruikt zou mogen worden. Daarom trekken onze mannen zaterdag een minirokje aan. Vrouwen moeten veilig over straat kunnen en mannen moeten hun handjes thuis houden. Klinkt vanzelfsprekend, nietwaar? Was het maar zo'n feest.

Hypocrisie

Te veel jonge mannen - Noord-Afrikaans, Arabisch en roomblank - lijken er toch nogal wat moeite mee te hebben. Met het risico voor 'wegkijkers' uitgemaakt te worden, stellen we vast dat voor die laatste categorie weinig aandacht lijkt te zijn, zodra seksueel geweld in relatie gebracht kan worden met het vluchtelingendebat.

Moeiteloos wisselen schuimbekkende wilden vanachter hun toetsenbord en in de raadszaal het af. Tirades tegen asielzoekers die 'onze vrouwen' zullen pakken gevolgd door een 'daar moet een piemel in' tegen vrouwen die de opvang van asielzoekers durven verdedigen. Scheldpartijen op de Arabische verdachten uit Keulen vloeien in één beweging over in seksistisch geschreeuw tegen twitterende feministen. De hypocrisie is nauwelijks te bevatten.

Seksueel misbruik is nooit verdedigbaar en moet altijd bestraft worden. Dat is de boodschap die we moeten uitdragen, vooral tegen iedereen die het niet horen wil. En kerels, mochten jullie dat rokje nou toch niet aandurven, teken dan op z'n minst het burgerinitiatief tegen straatintimidatie op www.straatintimidatie.org.

Lyle Muns, voorzitter DWARS (GroenLinks)
Elene Walgenbach, voorzitter Jonge Democraten (D66)
Bart van Bruggen, voorzitter Jonge Socialisten (PvdA)
Merel Stoop, voorzitter ROOD (SP)

Meer over