Column

Hoewel het inmiddels dooit, zou de Elfstedentocht – mits veilig – moeten doorgaan

null Beeld

De flexibele opiniemaker verdedigt wekelijks een opinie waar op dat moment behoefte aan is. Ditmaal: de Elfstedentocht moet, als het veilig kan, doorgaan.

Ik ben een echte Nederlander, dus ik was dit weekend op het natuurijs te vinden. Wie Thomas Hogeling zegt, zegt immers schaatsen. Ik weet nog dat ik als kind al schaatste, op de sloten van het dorp waar ik woonde in een gezin, de hoeksteen van de samenleving. Het schaatsen is ons met de paplepel ingegoten. Omdat we dus zo Nederlands zijn. Daarom vind ik dat, als het veilig kan, de Elfstedentocht moet doorgaan.

Ik ben niet de enige vaderlandslievende natuurijsliefhebber. In de Tweede Kamer vond Gert-Jan Segers dat we een ‘nationale beleving zoals de Elfstedentocht juist goed kunnen gebruiken’, Rob Jetten zei dat ‘schaatsen op natuurijs toch een beetje de nationale trots is’, Baudet en Wilders spraken schande van het tegenhouden van ‘deze nationale traditie’ en Klaver stelde dat we ‘alles op alles moeten zetten’ om het te laten doorgaan.

Maar, werd er steeds bij gezegd: mits het veilig kan. Alsof iemand op het moment dat het veilig kan, de Tocht der Tochten wil afgelasten. Als het veilig kan in augustus, moet het ook doorgaan. Op de ijsdikte heb je geen invloed, op alle andere veiligheid wel. In coronatijd vergt dat voorbereiding, dus als je echt een tocht wilt, moet je erover beginnen in oktober, op het moment dat marathonschaatsen wordt verboden. Maar het jaarlijks terugkerende scenario dat Erben Wennemars overal roept dat-ie er zo’n zin in heeft, werd blijkbaar totaal ondenkbaar geacht. Of de steun van de politici was vorige week puur voor de bühne, dat zou ook kunnen.

Zij waren al te laat, maar nu de dooi is ingezet, lijkt mijn opinie helemaal mosterd na de maaltijd. Toch is dat niet zo: het kan best dat we nog steeds corona hebben tijdens de volgende Elfstedenkoorts. Ik ben dus juist ruim op tijd.

Meer over