ColumnDe week van de hoofdredacteur

Hoe werkt en leeft een buitenlandcorrespondent?

null Beeld null

Fijn reisje 

Om het verdwenen Nieuwste Schavot te eren, heb ik het vandaag nog even over vroeger. Niet over George Best, maar over het gebruik dat hoofdredacteuren naar hun correspondenten her en der in de wereld reizen. Dat deden ze officieel om over het werk te spreken, om de correspondent een hart onder de riem te steken en om te kijken hoe die erbij zat. Maar het was ook een fijn reisje met uitstapjes. Toen ik als student-stagiair werkte voor de AD-correspondent in Moskou, was ik als tolk mee op het bezoek van de hoofdredacteur en de correspondent aan het Sovjetdagblad Izvestia aan het Moskouse Poesjkinplein. De krant verkeerde destijds in perestrojka. Maar echte opwinding kwam over de bezoekers in de zetterij. ‘Ruik je het, Peter, de geur van onze jeugd!’ De Izvestia werd eind jaren tachtig nog in lood gezet, de regels werden als loden plakjes in een bak geplaatst om samen een pagina te vormen. Ik kreeg een regel mee als aandenken, maar helaas niet het ‘Proletariërs aller landen, verenigt u!’ dat in die tijd nog bovenaan de voorpagina van Russische kranten stond.    

Sovjetappartement

Krantenhoofdredacteuren van nu maken die reizen bij mijn weten niet meer. Tijd en geld kunnen beter worden besteed. Ik denk niet dat de correspondenten er rouwig om zijn. Maar bij toeval komt er soms toch een langs. Toen ik laatst op vakantie in Moskou was, ontving onze correspondent Tom Vennink me allervriendelijkst in zijn appartement bij metrohalte Rode Poort. Waar ik als Moskou-correspondent begin jaren negentig nog in een voor diplomaten en journalisten bestemde flat heb moeten wonen, heeft Tom een typisch Sovjet-tweekamerappartement gevonden, inclusief enorme wandkast, in een levendige wijk. U ziet op de foto het uitzicht uit zijn raam, op kerk én Stalintaart. Hij begon met de vermaning dat je over de drempel geen hand mag geven, een oud Russisch bijgeloof. Met zijn inburgering gaat het dus goed. Hij gaf me de gouden tip om taxi’s te vinden via de Yandex-app (het is ook in Rusland 2018, ouwe). Aan de keukentafel, zoals dat gaat in Moskou, vertelden Tom en zijn Russische vriendin honderduit over hun ervaringen. Wij konden vrijuit vragen stellen over leven en werk in Rusland. 

null Beeld null

Correspondentenavond

Als lezer van de krant heb je die vragen aan onze correspondenten soms ook, maar kun je ze zelden stellen. Daarom leek het ons een mooi idee om een ontmoeting te organiseren. Binnenkort komen onze achttien buitenlandcorrespondenten uit alle windstreken naar Nederland voor ‘correspondentendagen’. Dat klinkt misschien ook als iets van vroeger. De veranderingsdrift waarmee ik aan deze functie begon, fluisterde mij destijds in ieder geval wel in ze af te schaffen. Als veteraan van memorabele nachtelijk drankgelagen met collega-correspondenten (leve de caipirinha’s van Ineke Holtwijk) zag ik er wel het grote plezier van in, maar het nut iets minder. Na een paar jaar merkte ik dat het voor correspondenten en krant toch belangrijk is om eens in de zoveel tijd met zijn allen te praten. Over journalistiek, over de voortdurende  verandering in hoe we de krant en site willen maken en natuurlijk over het leven. Dit keer grijpen we de gelegenheid ook aan voor een correspondentenavond met lezers in de Rode Hoed, op donderdag 11 oktober. Ikzelf zal optreden als presentator. Ik ben benieuwd wat voor vragen er bij lezers leven over werk en leven van onze correspondenten. Misschien kunt u mij helpen door die alvast aan mij te mailen. Dan kan ik die voorleggen. Maar u kunt ze ook zelf komen stellen die avond. Kaarten zijn verkrijgbaar op rodehoed.nl. En degenen die er niet bij zijn, kunnen de livestream bekijken.  

Meer over