Vonk

Hoe schaap Wolkje op een leraar ging lijken

Leraren van nu stellen zich te veel op als makke schapen, al jarenlang laten ze zonder protest ongewenste onderwijshervormingen over zich heen komen. Dit schrijft Sander van Walsum dit weekend in Vonk. En dus moest er een wollig bebrild schaap op de foto. Fotograaf Arjan Benning ging ervoor naar de zorgboerderij in Ransdorp.

Willem van Ewijk
Schaap Wolkje, van de zorgboerderij in Ransdorp Beeld Foto: Arjan Benning
Schaap Wolkje, van de zorgboerderij in RansdorpBeeld Foto: Arjan Benning

Hij kijkt schaapachtig in de camera, met een zware zwarte bril op zijn neus. 'Mijn vrouw is styliste', zegt Benning, 'dus dat is handig, ze heeft verschillende brillen en deze bleef het best zitten op het hoofd van het schaap en paste ook nog goed bij het beeld van een leraar'. Hij heeft het over Wolkje, het schaap dat dit weekend op de cover van Vonk verschijnt, het achtergrond- en opiniekatern bij de Volkskrant op zaterdag.

Sander van Walsum schrijft hoe de politiek zich meer en meer met het onderwijs is gaan bemoeien. Hij laat zien hoe leraren daardoor de kwaliteit van het onderwijs achteruit zien gaan maar zich er voor de lieve vrede steeds minder tegen verzetten. Van Walsum haalt Jan Siebelink aan, die bij zijn afscheid als docent Frans aan het Edese Marnix Colleg in 2003 zei dat de leraar een tweederangs figuur is geworden: 'Niet langer worden hoge eisen van vakmanschap aan hem gesteld. Hij doceert niet meer, hij is leerpartner.'

Makke leraar

Van Walsum: 'Een slechtere leraar is dus vaker een makke leraar.' Welk beeld past hier dan beter bij dan een schaap dat voor de klas staat? dachten de beeldredacteuren van Vonk.

Wolkje woont op de zorgboerderij in Ransdorp. Benning en zijn vrouw beschilderden er een plaat met schoolbordverf. Toen het droog was schreven ze er teksten op en veegden ze de helft weer uit, 'zodat de stal een beetje op een klaslokaal leek. Die foto's moet je snel nemen. We zetten het schaap met de voorpoten op een verhoging, zodat hij recht voor de camera stond. Na een paar minuten begon hij al onrustig met zijn hoeven te schuiven.' Om het geduld van het schaap zoveel mogelijk te bewaren deed een mens het voorwerk. Iemand ging eerst op zijn hurken zitten op de plek waar het dier zou gaan staan. Alle camera's werden in positie gebracht, scherpstellen, en het schaap mocht aantreden.

'Wolkje was heel makkelijk. Het is een mak schaap', aldus Benning.

Wolkje krijgt een stukje appel van de boer. Beeld Foto: Arjan Benning
Wolkje krijgt een stukje appel van de boer.Beeld Foto: Arjan Benning

'Nogmaals, ik heb veel aan mijn vrouw te danken. Ze werkt samen met Catvertise, het bureau van Sabine van der Helm dat bemiddelt tussen baasjes van dieren en de producenten van speelfilms en reclames, en fotografen. Het zijn de handen van Sabine die je op de foto's ziet.'

'Iedereen denkt altijd dat mijn foto's gefotoshopt zijn, maar het is allemaal echt wat je ziet', zegt Sabine van der Helm. 'Het belangrijkste is dat een dier gewend is aan mensenhanden, omdat je het voortdurend in bedwang moet houden.' Op de zorgboerderij wordt Wolkje de hele dag geaaid, door kinderen, ouders en bejaarden.

'Om Wolkje recht in de camera te laten kijken hield de boer een stukje appel voor zijn neus. Het is een heel klein schaap, een beetje verstoten. Eigenlijk past een bril helemaal niet op een schapenhoofd, want de ogen zitten aan de zijkant. Maar het gaf wel een leuk effect', zegt Van der Helm, 'alsof hij heel serieus over een leesbril heenkijkt.'

Sabine van der Helm werkte eerder met Arjan Benning samen voor een serie dierenfoto's die vorig jaar in Volkskrant Magazine verscheen. De foto's zijn te bekijken op zijn site.

undefined

Wolkje Beeld Foto: Arjan Benning
WolkjeBeeld Foto: Arjan Benning
Meer over