OP HET TWEEDE GEZICHTBarron Trump

Hoe het met Barron Trump zou kunnen aflopen

Olaf Tempelman legt bekende buitenlanders op de sofa. Deze week: in 2050 publiceert Barron Trump, zoon van Donald en Melania, 14 in 2020, zijn memoires. Een voorpublicatie.

Olaf Tempelman
null Beeld Javier Muñoz
Beeld Javier Muñoz

Mijn fantastische uitgever kwam op het idee van mijn leeftijd in 2020 de titel van mijn boek te maken. U weet het vast nog: 2020 was het coronajaar waarin mijn vader gefascineerd raakte door bleekmiddel. Veel plekken op aarde warmden in die tijd zo snel op dat mensen er geen föhns meer nodig hadden. Menige oudere schijnt in 2020 te hebben verzucht: ‘Je zult nu maar 14 zijn en nog lang te gaan hebben op een opgewarmde gepolariseerde aardbol.’

De fakenewsmedia noemden mij anno 2020 ‘kleine Donald’, ook al was ik dat jaar al 2 centimeter langer dan grote Donald die, u raadt het, met dat lengteverschil niet blij was. Soms zagen ze me met mijn halfbroers Donald jr. en Eric op de golfbaan. Iedereen wist toen al dat ik golf een ouweknarrensport vond en liever voetbalde. Mijn voetballiefde is genetisch: mijn lieve moeder werd in 1970 als Melanija Knavs geboren in Novo Mesto in de Socialistische Federale Republiek Joegoslavië, nog geen 100 kilometer van de Italiaanse grens!

In 2020 was al bekend dat mijn moeder me Sloveens had geleerd. Deze memoires zijn in de eerste plaats een eerbetoon aan haar. In postuums is ze onlangs bijgezet als ‘typische vrouw die op foute mannen viel’. Necrologen gniffelden over de continuïteit, omdat ze net als de eerste twee echtgenotes van mijn vader overleed aan complicaties van plastisch-chirurgische ingrepen. Maar mijn moeder was zoveel meer dan botox! Ik herinner me nog die avond in 2020 toen ze me op een Sloveense site zag lezen over Greta Thunberg en glimlachte: ‘Hou het wel in het Sloveens, mijn lieve Barron!’ In de jaren daarna werd Sloveens onze geheimtaal als we ecologische ideeën bespraken die niet binnen het trumpisme pasten.

Ik wil in deze memoires verder niet ingaan op de fatale dosis bleekmiddel die mijn vader zichzelf in 2030 injecteerde. Ik wil er slechts dit over zeggen: er was geen wetenschappelijk bewijs dat bleekmiddel iemand vijftig jaar jonger zou kunnen maken, het was simpelweg wat mijn vader zelf dacht. Zijn laatste tweet sprak boekdelen: ‘Bleekmiddel! 50 years younger! Check it out MYSELF!!’

De grote ommekeer in mijn leven was een groepstherapie voor mensen die als tieners al beroemd waren. Greta Thunberg volgde die therapie ook. Het idee om iets samen te gaan doen kwam van onze fantastische therapeut. Een samenwerking tussen Trump en Thunberg, zei zij, kan een weldadige uitwerking hebben op het milieu én op een gepolariseerde wereld! Zij suggereerde ook de naam voor onze organisatie: Trumpberg. De rest is geschiedenis. Al sinds 2045 zijn de Verenigde Staten klimaatneutraal, terwijl ze in de EU nog elk jaar ruziën over 0,3 procent uitstootvermindering. In alle grafieken behalve die van fake-Fox News zie je dat temperatuurstijgingen sinds 2040 afvlakken en ijskappen zich stabiliseren.

Miljarden fans hebben al opgemerkt dat de kracht van Trumpberg onze complementariteit is. Greta heeft sterke overtuigingen, ik ben een sterke dealmaker die goed is in onverwachte manoeuvres en persoonlijke aanvallen. Als ik Xi junior geen ‘Plasticman’ had genoemd, was China nooit opgehouden met productie van rotzooi die zelfs Boyan Slat niet kan opvissen. Niet zonder trots constateer ik dat ‘Trumpberg’ tegenwoordig een bekender begrip is dan ‘Trump’. Rest me mijn fantastische pragmatische halfzus Ivanka te bedanken voor alle steun, hulp en liefde. Mijn minder fantastische halfbroers Donald jr. en Eric beraamden in 2035 op de golfbaan nog een plan om mij de nek om te draaien. Heel zwak! You FAILED!!

Uit: 14 in 2020. Harper Collins, 2050.

Meer Op het tweede gezicht

Greta Thunberg, 17 in 2020, was vorig jaar al de hoofdpersoon van een aflevering van Op het Tweede Gezicht. Toeval bestaat, maar het is niet toevallig dat de klimaatbeweging in haar zowel haar gezicht als icoon vond. Hoe jonger je bent, hoe minder schuld je draagt aan de opwarming van de aarde, en behalve Jong is Thunberg ook Ernstig.

Vorige week lag de minder milieubewuste Braziliaanse president Jair Messias Bolsonaro op de sofa. Zijn afkeer van milieumaatregelen koppelde hij dit voorjaar aan een afkeer van coronamaatregelen. De 38ste president van Brazilië, zo werd geconstateerd, voldoet aan vrijwel alle kenmerken die staan opgesomd in boeken met titels als Psychopaten leren herkennen.

Meer over