VerslaggeverscolumnMargriet Oostveen in Angeren

Hoe een 19-jarige vluchteling in Nederland een YouTube-ster werd in de Arabische wereld

null Beeld
Margriet Oostveen

Er schuilt iets onvermijdelijks in Obada Kheireddin (19), de Arabische YouTube-ster in Nederland. Maar hoe noem je dit?

Bij hem thuis bakkeleien we daarover. Zijn Nederlands schiet te kort (‘Hobby?’). En mijn Arabisch ook (‘Talent?’).

Dan vraagt zijn moeder, Mouna: ‘Obada, weet jij wat ‘imaani’ betekent?’

Nee.

Mouna tegen mij, in vlekkeloos Nederlands: ‘Het is een soort geloof. Niet hét geloof. Maar dat je érgens in gelooft. In jezelf, bijvoorbeeld.’

Obada knikt. Het woord is vertrouwen, ja, vertrouwen schuilt er ruimschoots in Obada. En dit met een grenzeloze koppigheid. Iemand moet het doen.

Freelance journalist Kris Derks zag het als eerste, onverwacht. Ze was aan het uitzoeken wat de populairste in Nederland vervaardigde YouTube-kanalen zijn: ‘Daar stond opeens Arabisch tussen’. Het YouTube-kanaal van Obada Kheireddin: zo’n zeventig video’s in het Arabisch in het genre ‘dolkomisch’, met op de achtergrond Nederlandse huizen. Ruim een miljoen Arabisch sprekende abonnees heeft hij.

Obada Kheireddin voor zijn huis in Angeren. 
 Beeld
Obada Kheireddin voor zijn huis in Angeren.

Obada kijkt me thuis ernstig aan door zijn knettergouden showbril als hij zijn views nog even langzaam noemt: ‘Hon-derd-vijf-tig mil-joen’. Hij noemt de grote getallen met overgave. Op zijn borst, boven zijn zwarte coltrui, hangt een gouden gebroken hart.

Kris Derks schrijft over hem in NRC. Ik verwacht dat Obada nu een zegetocht langs Nederlandse talkshows gaat maken. Maar er gebeurt niets.

Een dramadocent op het vmbo in Arnhem zag als eerste wat hij kon en wist dat er spelers werden gezocht voor de VPRO-jeugdfilm De IJslandbende. Hielp Obada auditeren: hij kreeg prompt een rolletje. ‘Ik ben namelijk goed met alles’, zegt Obada. ‘Met grappig. Met serieus. Met boos. Met huilen.’ Een geboren acteur. Probleem is alleen de taal. Dus daarna ook niets.

Op Obada’s twaalfde vluchtte zijn familie vanuit Damascus naar Jordanië. Van daar trok zijn vader Rajaie vooruit: stak met een bootje de zee over, liep door Macedonië, vond een vrachtwagen, bereikte Nederland. Zijn gezin volgde per vliegtuig. Ze kregen een huisje toegewezen in Angeren, een rooms-katholiek kerkdorpje met 2.831 inwoners en een harmonie genaamd St. Caecilia. Nul vluchtelingen. Dit kan een grootsteedse Arabische tiener tot wanhoop drijven, en dat doet het ook.

Op school zien Obada’s klasgenoten alleen een vluchteling in hem. Obada is slecht met boeken en wordt overgeplaatst naar een praktijkschool, je kunt er bijvoorbeeld leren tuinieren. Obada wil niet tuinieren, hij wil acteren. Vrienden maken lukt ook hier niet.

Zijn Arabische YouTube-kanaal: 1,1 miljoen volgers. Beeld
Zijn Arabische YouTube-kanaal: 1,1 miljoen volgers.

Obada weigert nog naar school te gaan. Zijn ouders zien een radeloze tiener die zich maanden afzondert en zijn erg bezorgd. Maar Obada gaat in stilte aan het werk. Besluit zijn nieuwe dorp te beschouwen als decor. Begint komische sketches in het Arabisch voor zichzelf te bedenken en laat die door zijn broertje opnemen op zijn telefoon. Eerst voor Facebook, waar ze snel worden gedeeld. Obada stuurt een filmpje naar de Syrische rapper Moudy in Amsterdam. Die ziet wat in hem. Zo gaat het rollen. Obada begint zijn eigen YouTube-kanaal.

In zijn snel gemonteerde filmpjes speelt hij ook de vrienden die hij niet heeft. Zoals in zijn meest bekeken video, over ramadan, waarin Obada quasi-wanhopig aan het vasten is, terwijl zijn vriend-Obada de hele tijd eet. Dat filmpje is elf miljoen keer bekeken (Obada: ‘Elf mil-joen’), in Arabisch sprekende landen wordt Obada snel een bekendheid.

Lees verder onder de video.

Obada tekent een influencerscontract bij de Diwan Group in Dubai (‘the leading content and influencer management agency in the region’). Die trekt nu zijn adverteerders. Obada verdient daardoor nu zo’n drieduizend euro per maand – toch veel minder dan wanneer hij in het Nederlands zou werken: veel adverteerders schrikken terug voor advertenties in Arabisch.

Maar Obada’s populariteit blijft groeien. Zij ouders krijgen pas door wat er speelt als ze familieleden bezoeken in Duitsland. Obada laat op Instagram weten in welk restaurant hij zit. Al snel staan daar tientallen fans te juichen.

Obada maakt een rapnummer met Moudy en de clip ‘Lamborghini’ in Scheveningen. Als ik hem opzoek is hij net terug van vijftien dagen filmen in Amsterdam en heeft hij een muziekvideo opgenomen in Spanje.

Zijn praktijkschool doet er alles aan om hem te helpen, maar Obada werd al een maatje te groot. Gabriel Yourov, de coach die praktijkschoolleerlingen namens de gemeente naar een baan moet helpen zit bij dit gesprek en vindt het allemaal prachtig. Gabriel heeft al geregeld dat Obada een reeks video’s gaat opnemen voor internationale schakelklassen, waarin hij ‘op zijn ludieke wijze’ Nederland in het Arabisch uitlegt aan andere jonge migranten.

Succes verzekerd. Benieuwd ook naar de ondertiteling.

Uit Scheveningse clip ‘Lamborghini’. Beeld
Uit Scheveningse clip ‘Lamborghini’.
Meer over