Het was weer een gruweljaar en de Betrouwbare Mannetjes zien in hun glazen bol nog geen verbetering

Het was weer een gruweljaar en de Betrouwbare Mannetjes zien nog geen verbetering. Sneller dan u voor mogelijk houdt, stort de wereld ineen.

null Beeld
Beeld

Eindelijk dan. De laatste week van opnieuw een gruweljaar. Nog een paar dagen Sissi-bingend tussen de klamme lappen en dan zit het er godzijdank op. Hoewel we u natuurlijk het liefst zouden zeggen dat er licht is aan het einde van de tunnel, zien onze innerlijke trendwatchers helaas nog geen verbetering.

De grootste democratie ter wereld verandert in recordtempo in een dictatuur, #MeToo vertrekt zo snel als het gekomen is, Robin Haase zal wederom geen potten weten te breken, en geschonken Canadese appartementjes zullen verbleken bij de nog te schenken Russische grachtenpandjes.

Het is dat we er niet al te veel van meekrijgen omdat we zo veel met onszelf bezig zijn, maar sneller dan u voor mogelijk kunt houden, stort de wereld ineen, waarbij de almaar uitdijende kloof tussen stad en provincie naadloos overloopt in de afgrond waar de godganse westerse beschaving in dreigt te glijden.

Nee, we bereiden u graag voor op een annus horribilissimus. En, zo zeggen de Betrouwbare Mannetjes altijd, die kun je maar beter gehad hebben.

Januari

Oud & Nieuw is relatief rustig verlopen, zo meldt het ANP. Tijdens een demonstratie van een groep bezorgde burgers tegen een eventueel vuurwerkverbod wordt per abuis een deel van het historisch centrum van Dokkum in de as gelegd. In Drunen moet een woonwijk worden ontruimd nadat een verdwaalde vuurpijl in een van de grootste xtc-labs van de buurt is beland. En in Culemborg overlijdt een 73-jarige omstander aan haar brandverwondingen wanneer de plaatselijke jeugd er, zij het relatief rustig, met een ambulance vandoor gaat.

In een emotionele vlog kondigen Enzo Knol en Dee aan nu dan echt een definitieve punt achter hun relatie te zullen zetten, maar nog voor Dee een derde keer om likes heeft kunnen vragen, leggen de twee het weer bij. Wanneer het aantal views tegenvalt, maakt Enzo het in de comments alsnog uit.

Dennis van der Geest maakt indruk in het nieuwe EO-programma De Kloof, waarin BN'ers moeten proberen in gesprek te raken met mensen van buiten de Randstad.

Op de Westbank breekt de Derde Intifada uit.

Dennis van der Geest Beeld anp
Dennis van der GeestBeeld anp

Februari

De Super Freek-plaatjes van Albert Heijn, waarop Freek Vonk poseert met zijn favoriete Freek Vonk-plaatjes, zijn een regelrechte hit.

Wanneer vast komt te staan dat uiteindelijk toch niemand echt begreep hoe het precies werkt, barst de bitcoinbubbel. Zakenbank Goldman Sachs wordt met een bail-out overeind gehouden. In een interview met Fox News claimt Donald Trump een van de eersten te zijn geweest die niet begreep hoe het werkt.

Nadat de Brexit-onderhandelingen definitief zijn vastgelopen, verklaart Theresa May dat Groot-Brittannië de ondertekening van artikel 50 ongedaan maakt, hetgeen juridisch niet mogelijk blijkt.

Tijdens de Winterspelen in Pyeongchang wordt door de Nederlandse schaatsers snoeihard geschaatst.

Maart

Bij Het Grote Gemeenteraaddebat kiest Thierry Baudet ervoor niet zozeer antwoord te geven op de vragen maar in plaats daarvan fragmenten voor te lezen uit La Comédie humaine van Honoré de Balzac. De aanwezige parlementaire pers noemt het 'verfrissend' en roept Baudet uit tot winnaar.

De PVV komt in maar liefst dertig gemeenten in de raad. Wilders' overwinningsspeech is nog geen minuut bezig wanneer live wordt overgeschakeld naar Amsterdam, waar het Forum voor Democratie van Thierry Baudet een zetel heeft bemachtigd.

Door een hackfout wint Vladimir Poetin de Russische presidentsverkiezingen twee weken eerder dan gepland.

Thierry Baudet, de 'verfrissing' van 2018. Beeld anp
Thierry Baudet, de 'verfrissing' van 2018.Beeld anp

April

Het filmpje van Zondag met Lubach over het nieuwe belastingstelsel in de Verenigde Staten gaat viral.

Kijkers verstaan geen reet van nieuwe tafeldame Sonja Boer, die na vijf afleveringen geruisloos wordt afgevoerd. De razendpopulaire Ruud Jongeneel zegt het reizen niet meer aan te kunnen en verhuist naar Amsterdam, hetgeen hem zijn baan als tafelheer kost.

Internationale milieuorganisaties slaan alarm als de Noordpool zo goed als verdwenen blijkt. In het Mediaforum op Radio 1 beklaagt 'opiniemaker' Marianne Zwagerman zich over de mensen die 'net als bij de V&D nu gaan janken maar er zelf nooit kwamen', waarna zij de door haar gemaakte opinie bij WNL op Zondag mag komen toelichten.

Mei

Na jaren van weigeren laat Geert Wilders via Twitter weten bij DWDD te gaan zitten om van het gedram af te zijn. De DWDD-redactie zegt Wilders niet te hebben gevraagd en hem ook niet te hoeven.

In de aanloop naar het Songfestival ziet Cornald Maas steeds meer waardering voor Waylon bij de bookmakers. Tijdens de uitzending voorspelt Jan Smit 'minstens 2 punten' voor de voluptueuze deelneemster uit Estland, ziet hij 'een paar flinke redenen' om te stemmen op de bevallige inzending uit Zweden en zegt hij over de zangeres uit Azerbeidzjan uiteindelijk maar gewoon dat ze goeie tieten heeft.

Premier Rutte lacht de aanzwellende geruchten dat hij de opvolger wordt van EU-president Donald Tusk weg. Hij benadrukt amper een jaar geleden gekozen te zijn om de gewone, normale Nederlander te dienen en er is geen haar op zijn hoofd die eraan denkt om daarmee te stoppen.

Juni

Mark Rutte volgt Donald Tusk op als EU-president. Thierry Baudet eist nieuwe verkiezingen. De PVV stemt tegen.

Ter gelegenheid van het WK in Rusland heeft de NOS in de studio een datsja nagebouwd. Hoogtepunt van het zouteloze toernooi is de dagelijkse aftocht van een shirtloze Henry Schut op huispaard Cristiano.

Het bereiken van de halve finales door het Marokkaanse elftal leidt tot een ware mocromania. Scooters en heuptasjes gaan als warme broodjes over de toonbank, overal worden groentewinkeltjes geopend dan wel overvallen, en in het uitgaansleven worden mensen en masse aan de deur geweigerd.

De toetredingsonderhandelingen tussen de EU en Groot-Brittannië verlopen stroef.

Juli

Burgemeester Halsema laat bij haar aanstelling weten het dichten van de kloof tussen Amsterdam en de rest van Nederland als een van haar kerntaken te zien. Haar populariteit in de hoofdstad krijgt een enorme boost wanneer ze naar de provincie verhuist.

De populaire glossy Thierry wordt tijdelijk uit de handel gehaald nadat twee hbo'ers zijn flauwgevallen bij het ophangen van de uitklapbare lavendelgeurposter.

Door de extreme droogte komt een vluchtelingenstroom van miljoenen Afrikanen op gang. De VVD zegt ook voordelen te zien, nu hun vertrek ruimte oplevert voor meer opvang in de regio.

Femke Halsema Beeld anp
Femke HalsemaBeeld anp

Augustus

Radiomakers Mattie en Wietze maken bekend dat hun ruzie compleet in scène was gezet, en dat Mattie al die tijd in werkelijkheid Wietze was, en Wietze eigenlijk Mattie.

TV-recensent Angela de Jong van het AD voelt zich belazerd en gaat bij Humberto in debat met Wietze, die ze consequent Mattie noemt, omdat ze al die tijd eigenlijk in de veronderstelling leefde dat Mattie Wietze was.

Tijdens een discussieavond over identiteitspolitiek en cultural appropriation in De Balie in Amsterdam krijgt journalist Wierd Duk het aan de stok met een groep kabouters die vinden dat de sterverslaggever van De Telegraaf 'over het ruggetje van de normale kabouter' goede sier maakt met hun stemgeluid.

Bij de opnames van Freeks Wilde Wereld stuit Freek Vonk bij toeval op een stuk voormalig regenwoud dat is gebruikt voor Freek Vonk-plaatjes.

September

Een ongekende malware-aanval legt gedurende twee weken het volledige internetverkeer in Europa lam. De beurzen worden stilgelegd, kerncentrales gefaseerd uitgeschakeld, vliegtuigen blijven verplicht aan de grond, en Enzo Knol noodgedwongen bij Dee. Hoewel alles erop wijst dat Rusland achter de aanval zit, wijzen president Trump en CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt Russische inmenging resoluut van de hand.

Thierry Baudet komt halverwege het Teevendealdebat in Draculakostuum de Kamer binnen, vraagt waarom er nog geen pompoenen in de schappen liggen en of we in dit land soms halal-oween willen gaan vieren. Nieuwsuur-verslaggever Dominique van der Heyde noemt het optreden 'typisch Baudet', 'echt iets wat de kiezer aanspreekt', en 'verfrissend'.

Oktober

Geert Wilders laat tijdens het vragenuurtje de gehele PVV-fractie als Zwarte Piet opdraven, maar wordt terechtgewezen in een snoeihard hoofdredactioneel commentaar van het AD, dat de vooravond van halloween niet het juiste moment vindt voor de pietendiscussie.

Israël heeft de Derde Intifada de kop ingedrukt en rukt onder steun van de VS verder op richting Jordanië, Egypte, Libanon en Syrië. Saoedi-Arabië raakt actief betrokken bij het conflict in Jemen. Iran weet zich in de rug gesteund door Rusland en presenteert zijn eerste atoombom. De nieuwe EU-president vindt het 'not normal'.

In de finale van het zesde seizoen van Heel Holland Bakt ontdekt Robèrt tijdens het proeven van een klassieke Giethoornse roombolus dat hij ook door zijn neus kan ademen en dus niet per se continu zijn mond open hoeft te laten staan.

November

Snoetje en Pluisje hebben officieel meer twittervolgers dan hun baasje Geert Wilders en mogen bij Jinek aanschuiven. De PVV-leider slaat de uitnodiging af, maar Snoetje en Pluisje gaan toch. Wilders noemt Jinek fake news.

Freek News, het populaire programma met het laatste nieuws over Freek Vonk, moet bij de uitreiking van de Gouden Televizier-Ring alleen Zondag met Lubach voor zich dulden.

Nu Rusland en Amerika in het Midden-Oosten lijnrecht tegenover elkaar staan, besluit Poetin de beruchte 'Pee tape' vrij te geven. Een vernederde Trump stuurt zijn gehele vloot naar de Kaspische Zee, hetgeen op de nodige praktische bezwaren stuit.

Arjen Lubach lijkt met zijn bestseller Veni, Vidi, Viral de NS-Publieksprijs niet meer te kunnen ontgaan, maar moet onverwacht zijn meerdere erkennen in De Grote Gijp, Deel 1, een boek van Michel van Egmond over oud-voetballer en tv-persoonlijkheid René van der Gijp.

December

Pegida vaart tijdens de intocht mee met een eigen boot. Hoewel premier Zijlstra zegt ook te moeten wennen aan het militaire karakter van de 'Pieten Pride' benadrukt hij dat tradities nou eenmaal aan verandering onderhevig zijn.

Burgemeester Halsema stapt op nadat bekend is geworden dat de gemeente 1,2 miljoen euro heeft betaald aan Studio Roosegaarde van Daan Roosegaarde voor het in een nieuw jasje steken van de kerstboom op de Dam.

Door de Amerikaanse aanwezigheid in het Midden-Oosten ziet China zijn kans schoon de Chinese Zee binnen te trekken. Pakistan besluit zijn ambassade in India te sluiten en lost een waarschuwingsschot.

De nieuwe Freek Vonk-plaatjes zijn een regelrechte hit.

Meer over