ColumnDe Betrouwbare Mannetjes

Het was de week van de steun uit onverwachte hoek

null Beeld

Als een soort aangebrande Sinterklaas richtte hij zich tot de kijkertjes. ‘Hallo, beste Marokkanen. Ik heb een groen polo-shirt aangetrokken. En jullie weten best wel waarom. Want het groen zit in het shirt van Marókko, maar óók van Pórtugal, waar ik wóón. En ik wil daarom ven zijn van Portugal én Marokko, omdat Márokkanen heel veel vertegenwoordigd zijn onder het Néderlandse volk’.

Louis van Gaal Beeld ANP
Louis van GaalBeeld ANP

De Betrouwbare Mannetjes hadden het filmpje waarin Louis van Gaal met een opgewekt ‘jalla’ de Marokkaanse ploeg aanmoedigde wel tien keer voorbij zien komen, maar we keken het met liefde nog een elfde keer. Goed, het mintgroen van zijn polo mocht de schakering van het shirt van Marokko dan nauwelijks benaderen, de combinatie met het vuurrode hoofd maakte een hoop goed.

Vladimir Poetin Beeld Photo News
Vladimir PoetinBeeld Photo News

Eindelijk was het zover. We zagen hoe Vladimir Poetin in gezelschap van zijn Saoedische evenknie en FIFA-president Gianni Infantino vanaf het Moskovitische ereterras het bal mocht openen. En voor het geval zij gezamenlijk niet genoeg mensenrechtenschendingen op hun geweten hebben, hadden ze Robbie Williams gevraagd de audiovisuele waterboarding voor zijn rekening te nemen.

FIFA-baas Gianni Infantino Beeld Getty Images
FIFA-baas Gianni InfantinoBeeld Getty Images

Wij insinueren verder niks, maar toen we de Saoedische keeper bij de 5-0 even in zagen houden, werden we nog benieuwder naar de voetbalpooltjes op de burelen van het Kremlin. Misschien moesten we toch nog eens naar de onze kijken.

Robbie Williams tijdens de opening van het WK. Beeld Getty Images
Robbie Williams tijdens de opening van het WK.Beeld Getty Images

Maanden hadden we erover na kunnen denken, maar nu het begonnen is, ontstonden er opeens twee kampen. Ben je voor Marokko of ben je voor België? Louis van Gaal wist zich gesteund door de policor-grachtenvoetbalelite. Een Patrick Kluivert, een Wesley Sneijder en een Ruud ‘Abdelkader’ van Nistelrooij, allemaal spraken ze in boerenkool-Arabisch hun steun uit voor de Leeuwen van de Atlas.

Premier Mark Rutte Beeld ANP
Premier Mark RutteBeeld ANP

Nee, de gewone, hardwerkende middenvelder, zoals een Lex Immers of een Nicky Hofs, werd weer eens niks gevraagd. Premier Rutte, die eerder al vergeten was de mensen een vrolijk Suikerfeest te wensen, koos daarom maar gewoon voor de Rode Duivels. Ook was hij ineens heel erg voor Europa. Natuurlijk was hij altijd sceptisch geweest, zo sprak hij tot het Europees Parlement in Straatsburg, maar door het voorzitterschap van 2016 waren zijn gedachten over de EU veranderd. Het had hem tot een Europese bekeerling gemaakt. Nu konden wij ons niet herinneren dat we hem tijdens de verkiezingen in 2017 met de voet tussen de deur zijn nieuw gevonden evangelie hadden horen verkondigen, maar we moesten vooral niet denken dat zijn speech een opportunistische hengst naar voren was om het doel van het EU-presidentschap te bereiken. ‘De verkiezingen zijn in Nederland pas in 2021 en de verdeling van de Europese top jobs is volgend jaar. Dus ik ben geen kandidaat.’

Recep Tayyip Erdogan Beeld EPA
Recep Tayyip ErdoganBeeld EPA

België, Marokko, het zal allemaal wel. Ook deze week zagen wij weer overal ter wereld egomanische schurken straffeloos de dienst uitmaken. Trump en Kim in Singapore, Erdogan hier in de polder, en Mark van Bommel op de bank van Australië. Ondertussen ontbreken wij geheel op het mondiale bal. Dus als we dan toch een beetje opportunistisch gaan lopen doen, dan weten wij wel voor wie wij zijn.

Mark van Bommel Beeld Getty Images
Mark van BommelBeeld Getty Images

Want we zien hem zo zitten. In de koninklijke loge. Breed lachend, naast een corrupte UEFA-baas, handjes schuddend met een Viktor Orbán. Nee, als het allemaal toch niks meer uitmaakt wat je eerder hebt beweerd, willen wij de komende tijd wel even ‘ven’ zijn van Mark Rutte. Noteren we vast een keurige 5-0 in onze EK-pool.

Viktor Orban Beeld EPA
Viktor OrbanBeeld EPA

Voor de komende week adviseren wij u de volgende mening:

En? Lekker vet weer?

Veel plezier van uw nieuwe haring!

Meer over