Column

'Het was alsof die IS-types in Den Haag afgehakte koppen omhoog hielden'

'Lekker provoceren', schreef Toine Heijmans dertien jaar geleden over rellende Marokkaanse jongeren in Ede. Nu staan types in Den Haag te zwaaien met zwarte moordenaarsvlaggen van IS. 'Was het wel lekker provoceren?'

OPINIE - Toine Heijmans
Actievoerders tijdens een demonstratie in de Transvaalwijk tegen politiegeweld. Beeld anp
Actievoerders tijdens een demonstratie in de Transvaalwijk tegen politiegeweld.Beeld anp

'Lekker provoceren', schreef ik dertien jaar geleden over de jongens uit de flats van de wijk Velthuizen A in Ede. Ze waren juichend door een parkje getrokken toen de vliegtuigen zich in de hoogbouw van New York boorden. Onbezonnen kwajongens, was mijn conclusie nadat ik ze had opgezocht, die een puberoorlog voerden tegen de plaatselijke politie zoals ze dat al jaren deden. Het ging ze niet om de islam, het ging ze om hun eigen duffe slachtofferbestaan.

Drie jaar later werd in Amsterdam Theo van Gogh vermoord door een idioot met een pistool en een mes. Twee terroristen verschansten zich in een huis aan de Antheunisstraat in Den Haag en gooiden een handgranaat naar buiten. Ineens was er iets dat de Hofstadgroep heette: jongens en meisjes die tijdens huiskamerbijeenkomsten gezellig naar onthoofdingsvideo's keken.

Zwarte moordenaarsvlaggen van IS
Dertien jaar later staan types in Den Haag te zwaaien met zwarte moordenaarsvlaggen van IS, voorheen ISIS, waarmee ze zich committeren aan het gruwelijkste gezicht van de mensheid op dit moment. Het was alsof ze afgehakte koppen omhoog hielden. Voor de honderddertig Nederlandse jongens en meisjes die naar Syrië gingen om tegen Assad te vechten kun je nog een beetje begrip opbrengen - zeker als ze er schattige homevideo's maken. Maar het is niet meer tegen Assad. Het is, zoals een Belgische idioot zei tegen de Vice-journalist die tot IS-bolwerk Raqqa was doorgedrongen: wij tegen de ongelovigen. Want die moeten allemaal dood.

Zondag was de Slag om de Schilderswijk. Ingeleid door een schotschrift in De Telegraaf trok een allegaartje van autochtonen naar wat sinds dit jaar de shariadriehoek is gaan heten. Iedereen hield zich keurig aan het script. De idioten aan de ene kant showden hun zwarte vlaggen. De idioten aan de andere kant bliezen zuurstof in het vuur. Onder hen Paul ter Linden, het voormalige PVV-raadslid dat eerder pleitte voor het brandmerken van mensen met hiv.

Er werd een camera vernield van een activistische journalist. Er vlogen stenen over. Tot zover niets bijzonders.

Maar wie waren die vaandeldragers van de dood?

En was het wel lekker provoceren?

Enkele honderden mensen demonstreren in de Haagse wijk Transvaal tegen het geweld in de Gazastrook. Beeld anp
Enkele honderden mensen demonstreren in de Haagse wijk Transvaal tegen het geweld in de Gazastrook.Beeld anp

'Lastig vraagstuk'
Er zijn vijftien diehard IS-aanhangers in Nederland, schreef Elsevier kortgeleden. Dat is te overzien. Maar onze man die het moet weten, die elke klinker van de Schilderswijk in kaart moet hebben, die op kantoor een wand vol foto's moet hebben hangen met mogelijke terroristen naar wie hij af en toe een dartpijltje gooit, Dick Schoof, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, concludeerde vorige maand: 'Het is een lastig vraagstuk'.

En onze geheim agenten van de AIVD, die undercover bij radicale imams op de thee moeten gaan, die zich moeten mengen in afgeschermde internetdiscussies van jihadisten, die elke voetafdruk van elke IS-fan op de Hoefkade moeten herkennen, die drones van het merk Opstelten&Teeven boven de stad laten vliegen, die dertien jaar lang de tijd hebben gehad om elke polderterrorist uit te schakelen, concludeerden vorige maand dat onder Nederlandse extremisten sprake is van 'zwermdynamiek'.

Daarom zijn ze zo lastig te vangen.

Ik weet nog steeds niet wat de jongens in Ede bezielde, toen ze feest vierden voor Bin Laden op 11 september 2001. Misschien heb ik hun politieke zelfbewustzijn onderschat. We wisten niet veel toen; dertien jaar later weten we meer. Maar nog steeds niet wat we ermee moeten.

Toine Heijmans is verslaggever van de Volkskrant. Hij vervangt deze week Sheila Sitalsing en Bert Wagendorp.

Meer over