ColumnWilma de Rek

Het volk wil worden beteugeld, het volk zal worden beteugeld; het muilkorfje is een kwestie van weken

null Beeld

Een mens kan niet even rustig naar Frankrijk (een verplaatsing die feitelijk neerkwam op een strenge thuisquarantaine hoor, dus niet slaan; we zaten met het samengestelde gezin in een afgelegen huis en namen ook onderling de veiligst mogelijke afstand in acht, wat erop neerkwam dat het jonge spul kalmpjes op een alpaca door het zwembad dreef terwijl de ouden door de supermarché jakkerden met een zelfgehaakt muilkorfje voor; het blijft onbegrijpelijk waarom overheden het dragen van niet-werkende mondkapjes verplicht stellen, maar goed, ’s lands wijs, ’s lands eer en een vrolijke gast is niemand tot last) of in het thuisland blijkt de coronapaniek opnieuw te zijn uitgebroken. En het is nog best lastig te achterhalen wat daarvan precies de oorzaak is.

Zondagmiddag meldde het RIVM 577 nieuwe covid-19-besmettingen. Zaterdag waren het er 486, vrijdag 519. Onder de positief getesten bevinden zich opvallend veel twintigers. Even dacht ik dat dit laatste een geluk bij een ongeluk was. Door mijn verhitte hoofd dwarrelde nog de vage notie dat het virus jongeren lang niet zo ziek maakt als ouderen. Half maart suggereerden Britse wetenschappers nog jongeren als menselijk schild in te zetten. Door hen met sars-cov-2 te besmetten zou je een solide muur van immuniteit kunnen optrekken, was de gedachte, waarna er voor het virus niets anders op zat dan met de staart tussen de benen de aftocht te blazen.

Maar het onderwerp werd taboe verklaard en het virus leeft voort, waarbij het bovendien op geniepige wijze steeds nieuwe gedaanten aanneemt. NRC Handelsblad citeerde vrijdag onderzoek waaruit blijkt dat van het sars-cov-2-virus wereldwijd nu zes verschillende stammen in omloop zijn. De ‘originele’ Wuhan-stam is aan het verdwijnen en de nieuwe stammen muteren erop los – ben je als vaccinontwikkelaar eindelijk klaar, kun je weer opnieuw beginnen. We kunnen die muur van immuniteit dus prima gebruiken, maar besmette jongeren worden inmiddels beschouwd als potentiële moordenaars die ons bovendien een nieuwe lockdown in drijven. Het kan verkeren.

Overigens bedroeg het aantal sterfgevallen door covid-19 zondag nul. Het aantal mensen dat vanwege de ziekte op een ic wordt behandeld, is 31. Dus hoezo paniek?

Het nieuwe probleem zijn de GGD’s, overbelast door het bron- en contactonderzoek van al die besmette jongeren die maar naar de kroeg of het werk blijven gaan alsof er niks aan de hand is. ‘We zijn al sinds de uitbraak in februari aan het buffelen’, zei het Amsterdamse hoofd algemene infectieziekten Anja Schreijer zaterdag in de Volkskrant, ‘maar als mensen de maatregelen niet opvolgen heeft het allemaal geen zin.’

Je zou ook kunnen zeggen dat het goed nieuws is dat het muterende virus een groeiend aantal mensen kennelijk zo weinig last bezorgt dat ze gewoon kunnen doorgaan met hun leven, maar dat is niet de heersende opvatting. ‘Dit kan echt niet zo. Kabinet moet GGD te hulp schieten. Snel’, twitterde PvdA-leider Lodewijk Asscher. Minister De Jonge van VWS overweegt tijdelijke inzet van het leger. Woensdag komt de Tweede Kamer terug van reces om over corona te debatteren.

Het volk wil worden beteugeld, het volk zal worden beteugeld; het muilkorfje is een kwestie van weken. Maar stel dan tenminste mondkapjes verplicht die medisch zijn goedgekeurd en dus effect hebben. Geven we er toch nog een intelligente draai aan.

Meer over