BrievenDinsdag 10 september

Het voedselbos is niet de landbouw van de toekomst

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 10 september.

Redactie
Beheerder Wouter van Eck in Ketelbroek, het voedselbos bij Nijmegen. Beeld Henk Wildschut
Beheerder Wouter van Eck in Ketelbroek, het voedselbos bij Nijmegen.Beeld Henk Wildschut

Brief van de dag

Een jaar lang keek de Volkskrant mee in het 2,5 hectare grote voedselbos Ketelbroek (V, 4 september). Met de zomer komt daaraan een einde. Conclusie? Die vraag beantwoordt deskundige Mark Shepard zo: Voedselbossen? Leuk hoor, maar daar ga je de wereld niet mee voeden. ‘Met mensen die dat zeggen, ga ik niet eens meer in discussie.’ Een niet voor meerdere uitleg vatbare conclusie. Het voedselbos van 4,5 ha dat dit jaar in Erichem moet verschijnen, gaat dan ook uit fruitbomen en struiken bestaan. Allemaal in keurige rijen, zo lezen we: ‘Het moet wel praktisch blijven’, aldus eigenaar Jeroen Robbers. We hebben het hier in feite dus over een fruitboomgaard en niet over een voedselbos.

Ook Wouter van Eck zelf blijkt zijn conclusie te hebben getrokken: van het nieuwe 20 hectare grote voedselbos dat in het Brabantse Schijndel moet verschijnen, blijkt slechts een hoekje uit een ‘echt’ voedselbos te bestaan. Het overgrote deel ervan wordt ook hier een fruitboomgaard met rij na rij soorten fruitbomen en struiken. Voedselbossen kunnen van belang zijn voor educatie en/of recreatie. Maar dan kun je wat schaal betreft beter spreken van forest gardening. Voedselbossen zullen nooit de landbouw van de toekomst worden, zoals ook Wouter van Eck impliciet toegeeft.

René van Druenen, Ulestraten

SUV

De Volkskrant van 9 september opent met de alarmerende kop ‘CO2-uitstoot stijgt door populariteit van SUV’s’. Groot was mijn verbazing toen ik op de allerlaatste pagina van deze zelfde krant de rubriek ‘De sporter en zijn wielen’ aantrof, waarin Epke Zonderland geheel ongegeneerd zijn van sponsor Volkswagen afkomstige SUV mag aanprijzen. ‘De grootste SUV die ze hebben!’, weet Epke trots over zijn Touareg te melden. Het is ook het meest vervuilende model dat Volkswagen op de markt brengt. Ik misgun Epke Zonderland zijn vervuilende, gesponsorde auto niet, maar hoort dit nu werkelijk in de Volkskrant thuis?

Cees Verburg, Zutphen

Mode

Ik word moedeloos van al die, meestal, mannen die vrouwen adviseren hun ‘vrouwelijkheid te vieren’. Ook afgelopen zaterdag weer (Magazine, 7 september). Meestal bedoelen ze niet dat vrouwen zich vooral zo moeten kleden zoals ze zelf willen, maar dat vrouwen moeten voldoen aan het beeld dat de betreffende mannen van vrouwen hebben. En dat zijn dan geen sneakers, trainingsbroeken en fleecetruien. Ik stel voor dat ze dit soort adviezen achterwege laten en vrouwen zelf laten bepalen wat ze aantrekken of hoe ze zich gedragen. Zelfs vrouwen kunnen de voorkeur geven aan praktische kleding in plaats van voor mannen aantrekkelijke.

Mirjam Müskens, Groesbeek

Integer Maastricht

De commissaris van de koning in Limburg Theo Bovens blijkt niet helemaal op de hoogte met de actuele integriteitsspelregels, zo stellen een aantal terzake deskundigen. Burgemeester van Maastricht Annemarie Penn-te Strake kan bogen op een universitaire juridische opleiding en moet desalniettemin bij de aankoop van onroerend goed in verreweg de charmantste straat van Maastricht, bij genoemde Bovens te rade gaan omtrent het al dan niet geoorloofd zijn van haar handelen.

De verkopende ambtenaar, Wim Lousberg, bovendien buurman van de burgemeester, was ten tijde van de verkoop van zijn pand verwikkeld in een bijzonder onfris politiek machtsspel, waarin genoemde burgemeester op discutabele gronden partij koos in plaats van onafhankelijk te blijven.

Je hoeft geen makelaar in Maastricht te zijn om te weten dat het betreffende pand, onderhands verkocht voor nog geen 500 duizend euro, bepaald niet voor een marktconforme prijs van de hand is gegaan. Mijn leraar handelsrekenen aan het St. Maartenscollege in Maastricht in de zestiger jaren heette ‘toevallig’ ook Lousberg en moet zich bij die prijs hebben omgedraaid in zijn graf. De Maastrichtse raad heeft een naam hoog te houden waar het gaat om het wegsturen van burgemeesters. Mocht Limburg zich definitief willen ontdoen van een ongemakkelijke reputatie op het vlak van integriteit dan ligt hier een nieuwe kans.

Joop Lampe, Nijmegen

Verwarde mens

Je zit niet zo lekker in je vel, je beantwoordt een paar elektronische vraagjes en met een druk op de knop weet de computer wat er schort en wat voor jou de beste behandelplek is, zoals Toine Heijmans weer onovertroffen beschrijft (Opinie, 9 september). Uiteraard kan zo’n hokjesmachine de mens veel beter in vakjes stoppen dan een ervaren dokter van vlees en bloed die iets verder kijkt dan zijn neus lang is. Wij zijn immers allen eendimensionale mensen met overzichtelijke problemen. Of we hebben verdriet door het overlijden van een dierbare (niet vergoed door de verzekering) of we hebben verdriet door een stoornis (wel vergoed). Of we verkeren in paniek, of we eten te weinig of te veel.

Maar hoe zit het dan met de ‘verwarde man’ over wie ik ook in deze krant lees? De jongeman van 22 is overleden nadat hij door de politie werd gearresteerd. Afschuwelijk. Verwarde personen leiden steeds vaker tot overlast, lees ik. Daarom is er een Schakelteam Personen met Verward Gedrag opgezet ‘om het beleid te stroomlijnen’. Ik mis iets. Verwarde mensen belanden dus blijkbaar niet op de juiste behandelplek. Hebben zij geen computer? Is het computerprogramma telkens kapot als zij vragen invullen? Of zegt de computer in hun geval: ‘veel te ingewikkeld, veel te duur, geen eer aan te behalen, stuur maar de straat op’?

Heleen den Beer Poortugaal, Soest

Meer over